Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić boravio u Paragvaju na Kongresu Kraljice Mira

Ovaj mjesec međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić prvi put boravi u Latinskoj Americi, a svoj posjet započeo je u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, gdje je dočekan već u zračnoj luci uz tipičnu paragvajsku glazbu i plesove, a na licu mu se vidjelo iznenađenje i radost zbog naklonosti prisutnih.

Jutro je proteklo u susretu fra Zvonimira i nadbiskupa metropolita Asuncióna i primasa Paragvaja mons. Adalberta Martíneza Floresa. Nazočni su bili i dekani 12 dekanata Asuncióna koje je sam kardinal pozvao na ovaj susret. Od njih su samo dvojica hodočastila u Međugorje.

Paragvaj je katolička zemlja s 80 posto stanovništva koje ispovijeda ovu vjeru. Biskup Adalberta Martíneza Floresa prošle je godine papa Franjo imenovao je kardinalom i tako je postao prvi kardinal u povijesti Crkve u Paragvaju.

O papi Franji i službenom stavu Crkve o Međugorju govorio im je fra Zvonimir Pavičić. Rekao je da je 2017. poslao apostolskog vizitatora mons. Henryka Hosera, koji je kasnije umro, a kojeg je zamijenio mons. Aldo Cavalli. Naglasio je kako je vrlo važno znati da Papa od 2019. dopušta biskupijama i župama da organiziraju hodočašća u Međugorje, pa sada biskupi i svećenici mogu slobodno hodočastiti u Međugorje.

Nadbiskupa je vrlo zanimalo što je fra Zvonimir ispričao njemu i ostalim nazočnim svećenicima te mu je o tome postavio nekoliko pitanja. Na kraju susreta fra Zvonimir im je podijelio darove koje je za ovu prigodu donio iz Međugorja.

”Prvo što sam shvatio je da je to vrlo jednostavna zemlja. Vidio sam i da je siromašna zemlja, ali da ima posebnu ljepotu u sebi. Čim smo stigli u zračnu luku, dočekali su nas vrlo ljubazni ljudi. Dok smo se vozili ovdje osjetili smo da je to zemlja dobrih ljudi i mislim da će taj osjećaj ostati”, kazao je fra Zvonimir objašnjavajući kako je razlog njegovog dolaska XII. Kongres Kraljice Mira na kojem uvijek sudjeluje svećenik vezan za Međugorje.

”Kada govorimo o porukama Djevice, glavna poruka je poziv na obraćenje. Jer kad se čovjek obrati, kad se vrati Bogu, ima mir u srcu. Dakle, iako se Djevica u Međugorju predstavila kao Kraljica Mira, mislim da je obraćenje najvažnija poruka”, kazao je fra Zvonimir, koji se susreo i s biskupom Ignaciom Gogorzom, a s njim su bili i voditelj te suradnici Zaklade Međugorski centar u Paragvaju Minu Fretes, Rocío Ortiz, Julia Jacobo, pater Julio Rolón i župnik pater Federico Gayoso.

U poslijepodnevnim satima slavljena je sveta misa u župi Malog Isusa koju je predvodio mons. Ignacio Gogorza, a fra Zvonimir je propovijedao te na kraju nazočnima podijelio Gospine slike koje je donio iz Međugorja, a dan kasnije je u La Colmenu sudjelovao na XII. kongresu Marije Kraljice Mira u Paragvaju

Ovaj Kongres započeo je dobrodošlicom biskupa Ignacija Gogorze sudionicima, a prikazan je i dokumentarni film o Međugorju. Fra Zvonimir je održao katehezu, a narod mu gotovo nije dao govoriti jer su mu pljeskali nakon svake rečenice koju je na početku uputio nazočnima.

Fra Zvonimir je govorio i pet kamenova koje nam je Gospa ostavila te naglasio kako je ”Djevica došla u Međugorje pozvati nas da izaberemo Boga”, a dan je nakon mise završio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu uz fra Zvonimirove meditacije, a četverosatni molitveni program sve je podsjetio na međugorski molitveni program u crkvi sv. Jakova.

Na svetkovinu Krista Kralja svemira, prošle nedjelje 26. studenoga, međugorski župnik završio je svoj posjet Paragvaju. Svetu misu je i ovoga puta predvodio biskup Ignacio Gogorza, a fra Zvonimir je propovijedao o tome kakav je Krist kralj i kakav nam On primjer daje.

Po završetku XXII. nacionalnog kongresa održana je procesija duga šest kilometara s kipom Kraljice Mira, a na kraju je fra Zvonimir poručio da je ”mir simbol Božjeg blagoslova” te ”tko ima mir u srcu, da će ga moći i drugima dati”.

Fra Zvonimir Pavičić je nakon posjeta Paragvaju otputovao u Urugvaj gdje će boraviti do 1. prosinca, a u organizaciji Međugorskog centra sudjelovat će na molitvi, misama, katehezama, a onda putuje u Boliviju.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne