Molitveni maraton iz Međugorja: Ova kušnja  prilika je za svjedočanstvo naše vjere

”Draga braćo i sestre, vrijeme pandemije duboko je utjecalo na naš život. Ova kušnja  prilika je za svjedočanstvo naše vjere, kao i prigoda hraniti nadu i činiti čine ljubavi kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa. U ovom iskustvu osjećamo se kao prva kršćanska zajednica, koju tekst Djela apostolskih opisuje prekrasnim izrazom: ‘A Crkva se svesrdno moljaše Bogu za njega.’ (Dj 12,5) Tako i mi u ovom mjesecu svibnju, u zajedništvu sa Svetim Ocem,  želimo svesrdno moliti Boga da usliši naša prošnje za kraj pandemije.

Na poseban način danas, iz ove župe Svetoga Jakova, u izostanku apostolskog vizitatora Henryka Hosera zbog zdravstvenih razloga,  želimo s apostolskim nuncijem za Bosnu i Hercegovinu mons. Luigijem Pezzutom moliti za migrante, za sve one koji su ostavili svoju vlastiti zemlju, dom, obitelji u potrazi za sigurnošću.

Ovo svijetlo, zapaljeno na  svjetiljci koja gori  ispred Gospina kipa, ovdje u našoj crkvi, neka rasvijetli i preobrazi ovaj trenutak tame u zoru nove svjetlosti”, kazao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko na početku molitve krunice iz Međugorja večeras (15. svibnja 2021.) te pozvao sve koji su molitvu pratili preko medija da se krunice, sa svojim obiteljima.

Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije kroz svibanj je organiziralo „molitveni maraton“ krunice iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, među kojima je i Međugorje, za prestanak pandemije.

Inicijativa pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) uključuje svakodnevnu molitvu u svetištima diljem svijeta koja su tako postali promicatelji molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama. Papa je u subotu 1. svibnja započeo molitveni maraton u vatikanskoj bazilici te će ga i završiti u ponedjeljak 31. svibnja u Vatikanskim vrtovima.

Krunicu u Međugorju predmolili su fra Miljenko Šteko i nadbiskup Luigi Pezzuto, a u asistenciji su bili novaci Hercegovačke franjevačke provincije. Krunicu su molili župljani župe Međugorje, a pjesmom je sve uveličao Veliki mješoviti zbor Kraljica mira Međugorje. Molitva krunice prenosila se izravno na službenim kanalima Svete Stolice

U Međugorju su se molila slavna otajstva Gospine krunice, a prije svakog otajstva čitan je dio iz Svetog pisma i odlomak iz pisma pape Franje povodom svjetskog dana selilaca i izbjeglica od 27. rujna 2020.

Molilo se za braću i sestre koje su rat, siromaštvo i nužda nagnali da napuste svoje domove i svoje zemlje te su se kao izbjeglice zaputili prema sigurnijim mjestima: da unutar Crkve pronađu utočište dostojno za svakako čovjeka; za sve ljude, napose kršćane, da u buci i količini informacija ne zaborave čuti vapaj svih onih koji pate, raseljenih osoba, svih onih koji su u potrebi; za liječnike, medicinske sestre i tehničare. Da se ne umore svojim primjerom svjedočiti evanđeoski smisao služenja bolesnima i najpotrebnijima; za Papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice: da u teškim trenutcima čovječanstva uvijek budu svjedoci neizmjerne Božje ljubavi i milosrđa, te nosioci nade svim ljudima, te da po doticaju Božje milosti budemo spremni na međusobnu ljubav, odgovornost i suradnju u sprječavanju  pandemije koronavirusa.

Prije završnog blagoslova apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta fra Miljenko Šteko je kazao kako se ”u sadašnjoj dramatičnoj situaciji, punoj patnje i tjeskobe koja je zavila cijeli svijet, utječemo Tebi, Majko Božja i  Majko naša, Kraljice mira”.

”O Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj pandemiji koronavirusa i utješi one koji su izgubljeni i plaču za svojim dragim pokojnicima. Podrži one koji su tjeskobni za svoje bolesne, a ne mogu im biti u blizini. Ulij povjerenje onima koji su zabrinuti zbog nesigurne budućnosti i posljedica na gospodarstvo i posao.

Majko Božja i Majko naša, usrdno moli za nas Boga, Oca milosrđa, da se ova teška kušnja završi i da se vrati obzor nade i mira. Kao u Kani, posreduj kod svoga Sina Isusa, tražeći od Njega da utješi obitelji bolesnih i žrtava, i da im otvori srce za povjerenje.

Zaštiti liječnike, medicinske sestre, zdravstveno osoblje i volontere, koji su na prvoj crti bojišnice u ovom izvanrednom stanju i riskiraju svoje živote da bi spasili druge živote. Prati njihov napor i daj im snagu, dobrotu i zdravlje.

Budi pored onih koji danju i noću pomažu bolesnicima: svećenicima i posvećenim osobama, koji pastoralnom brigom i evanđeoskom predanošću nastoje svima pomoći i podupirati ih. Djevice Presveta, rasvijetli umove muškaraca i žena znanstvenika, kako bi pronašli prava rješenja za pobijediti bolest”, zaključio je fra Miljenko Šteko, a potom je nuncij Pezzuto udijelio svoj blagoslov i započeo misno slavlje.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne