Molitvom na Brdu ukazanja završilo 13. hodočašće obitelji Kraljici Mira

Svetom misom jutros (19. lipnja 2022.) u 8 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, te molitvom krunice na Brdu ukazanja od 9:30 sati, završilo je 13. hodočašće obitelji Kraljici Mira u organizaciji Udruge „Kup Karmel“ iz Zagreba. Na trodnevnom hodočašću sudjelovalo je više od 700 vjernika, od kojih više od 350 djece. Nakon što su u petak imali svetu misu te slušali svjedočanstva fra Ivana Hrkaća, Marijana Krajinovića i bračnog para Valičević, navečer su pohodili Križevac, a u subotu su u jutarnjim satima posjetili zajednicu Cenacolo gdje su slušali svjedočanstva članova zajednice, dok su poslijepodne slušali predavanja mons. Alde Cavallija, apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje te fra Danka Perutine.

Mons. Cavalli čim je ušao u dvoranu ostao je oduševljen prizorima koje je zatekao, jer kako je kasnije rekao on dolazi iz Italije gdje je postalo normalno da muž i žena imaju samo jedno ili nijedno dijete, a kada je ušao u dvoranu vidio je obitelji s petero, šestero, sedmero i više djece. U svom obraćanju govorio je o važnosti obitelji u svijetu, u crkvi i u društvu, te da je obitelj temelj svega, a zatim je spominjao kako je obiteljska molitva krunice u djetinjstvu utjecala snažno na njegov život.

Nakon toga poticajne riječi sudionicima uputio je fra Danko Perutina koji je naglasio kako je od svih udara sotone na čovjeka, daleko najjači udar na obitelj.

”Obitelj se želi srušiti svim silama, jer znamo da je obitelj temelj svega”, kazao je fra Danko te dodao kako se najviše na obitelj utječe preko medija koji žele zarobiti čovjeka svojim ideologijama kao što je gender (rodna) ideologija. Pozvao je obitelji da se što više ujedine u zajedničkoj obiteljskoj molitvi. Nakon predavanja uslijedila je obnova bračnih zavjeta.

Trećega dana, u nedjelju 19. lipnja, nakon svete mise u 8 sati koju je predslavio fra Danko Perutina, sudionici hodočašća obitelji uputili su se na Brdo ukazanja gdje su molili radosna otajstva Gospine krunice, te su kod svake postaje pročitali jednu Gospinu poruku. Kod treće postaje radosnih otajstava organizatori su svim muževima podijelili ruže, koje su oni zatim darovali svojim ženama u znak ljubavi i zajedništva u obiteljima. Mnoge obitelji bile su oduševljene ovim trodnevnim hodočašćem, a neki od njih su s nama i podijelili svoje dojmove.

”Došla sam s obitelji; suprugom Mariom i djecom Helenom, Mihaelom i Karlom. Mi svake godine dolazimo na obiteljsko hodočašće i jednostavno ovo je naš drugi dom. Ovdje pronalazimo mir i spokoj te se nekako uvijek svake godine sve više zbližimo kao obitelj. Međugorje je za nas jedan veliki blagoslov! Ja sam osobno svoga supruga izmolila ovdje u Međugorju i zato vjerujem da je Gospa imala prste u tome svemu. To je jedan od razloga zašto dolazimo ovdje. Jedne godine kada nismo mogli doći bilo nam je baš teško. Inače, naše najmlađe dijete ima danas rođendan, a ja vjerujem da je on dijete Međugorja i molim se Bogu da on postane svećenik, pa što bude vidjet ćemo, Bogu u ruke”, kazala je Jelena Špelić.

”Otac sam troje djece od 12, 11 i 8 godina. Godinama smo na ovom hodočašću obitelji i svaki put kad čovjek pomislio da je sve doživio, Gospa nas svaki puta iznenadi ponovno i stavi u srce nešto potpuno novo, jedno novo viđenje, jednu novu dubinu, raširi svaki puta odnos među nama supružnicima i potiče još veću ljubav među nama, među djecom, a i među svim našim dragim prijateljima, rodbinom, braćom i sestrama. Mogu samo reći da je ovo hodočašće obitelji jedan prekrasan način iskazivanja hvale Bogu i zahvala Majci Božjoj koja nas uporno zove. Baš kao što je i rekao organizator Robert da Gospa u svojim porukama poziva: ‘Molite, molite, molite’. Ako molimo onda će Isus biti na prvom mjestu, ako je Isus na prvom mjestu onda je sve na svom mjestu”, kazao je Krešimir Zemljić.

Nakon što su izmolili krunicu i stigli do Gospina kipa gdje su zajedno otpjevali nekoliko Marijanskih pjesama, zaputili su se svojim kućama s nadom da će i dogodine doći Majci u još većem broju

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne