Mons. Hoser: Onima koji nam osporavaju pravovjernost, poručujem ”Dođite i vidjet ćete!”

Uoči početka 31. Međunarodnog molitvenog susreta mladih u Međugorju koji se održava pod geslom ”Dođite i vidjet ćete!” (Iv 1,39) održana je konferencija za medije, a s brojnim novinarima iz mnogih zemalja svijeta razgovarali su nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i fra Marinko Šakota, međugorski župnik.

”Svaki festival ima svoj naslov, svoje ime… Ove godine smo kao temu izabrali riječi ”Dođite i vidjet ćete!”. To su Isusove riječi koje je uputio kada je razgovarao s učenicima Ivana Krstitelja. Oni ga pitaju: ”Učitelju, gdje stanuješ?”, a Isus im odgovara: ”Dođite i vidjet ćete!”, a to upravo odgovara onome što se naziva fenomen Međugorja. Već gotovo četrdeset godina vladaju kontroverze na temu Međugorja, te se kontroverze odnose na pitanje ukazanja. Riječ je, dakle, ne samo o kontroverzama oko ukazanja, nego i oko same pastoralne djelatnosti. Neki su gorljivi zagovaratelji, a neki su protiv i čak nam osporavaju našu pravovjernost, a vrlo adekvatan odgovor je taj: ”Dođite i vidjet ćete!” i onda ćete moći svjedočiti o tome što ste vidjeli i doživjeli. Došlo je do jednog velikog otvaranja prema Međugorju zahvaljujući jednom dopisu iz Vatikana koji je bio objavljen u svibnju prošle godine. Prošle godine imali smo veliki broj kardinala, nadbiskupa i biskupa, no, nažalost, ove godine našu je velikodušnost zakočila ova pandemija, kazao je mons. Hoser u svom uvodnom obraćanju podsjetivši kako će naglasak ove godine biti na večernjem programu uz kateheze, svjedočanstva, krunicu, euharistiju, koja je središnja i na kraju sve završava klanjanjima. Napomenuo je i kako su ispovjedaonice uvijek otvorene i kako su ljudi dobro došli.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota kazao je kako je uz brojne duhovne obnove koje se održavaju u Međugorju ”Mladifest duhovna obnova za mlade”.

Mladifest uz epidemiološke mjere

”Mladima je potrebno osvježenje. Mladima je potrebna duhovna obnova. Na ovom Mladifestu okuplja se veliki broj mladih, iako je vruće, ništa im nije problem. Već 31 godinu vidimo kako je to sve stalno raslo iz godine u godinu. Ove godine je drugačije pošto je pandemija zaustavila kretanje stanovništva pa će biti samo nekoliko manjih skupina iz inozemstva. Uputili smo dopis kriznom stožeru za održavanje Madifesta. Njihov odgovor je stigao i dopuštaju nam održavanje Mladifesta uz epidemiološke mjere koje ćemo provoditi, kazao je fra Marinko Šakota.

Novinari su zamolili mons. Hosera da s njima ukratko podijeli svoje međugorsko iskustvo u službi koju sada obnaša, a on je kazao kako je to veoma bogato iskustvo.

”U ove dvije godine učinili smo mnoge stvari koje su nam bile preporučene da ih učinimo, a sve u cilju stabilizacije međugorskog pastorala. Činjenica je da je Međugorje međunarodno svetište, ali pravno mi smo još uvijek župa. Nemamo naslov niti mjesnog, ni nacionalnog, ni međunarodnog svetišta, ali situacija ide naprijed. Dva ključna znaka su to da je u Međugorje poslan apostolski vizitator koji je rezidencijalan ovdje, i isto tako službena obavijest od prošle godine kojom se širom otvaraju vrata službenim hodočašćima iz cijelog svijeta. Isto tako što je važno to je inkulturacija, što znači da sam upoznao stanovništvo Hercegovine, običaje, tradiciju, ali i pobožnost koju su razvijali tijekom stoljeća. Primili su me otvorenih ruku, vrlo srdačno i suradnja je sjajna na svim razinama. Dolazim iz jednog slavenskog naroda, a i to mi je pomoglo da bolje razumijem što se ovdje događa. Isto tako mogu reći da se dobro razvila suradnja sa čuvarima ovoga mjesta, ovoga svetišta. Uspostavili smo i odnose s mons. Ratkom Perićem, koji je biskup ove biskupije”, kazao je nadbiskup Hoser o svojim dojmovima, a potom je na pitanja novinara odgovarao o mogućim novim potezima Svete Stolice u vezi Međugorja, te očekivanjima od suradnje s novoimenovanim biskupom mons. Petrom Palićem.

Izvješće Ruinijeve komisije je pozitivno

”Već sam naglasio da je odnos Svete Stolice prema Međugorju vrlo dobar, pozitivan, ali Crkva, kao što znate, radi polako i mirno. I možemo reći da se situacija stabilizira sve više, a tome će doprinijeti i novi biskup koji dolazi. Moja jurisdikcija odnosi se isključivo na Međugorje i u tom sam svojstvu ove godine podijelio i sakrament Svete potvrde.

Moj mandat se ni na koji način ne odnosi na ukazanja. Time se bave druge instance. Sigurno znate da postoji velika komisija, koju nazivamo Ruinijevom komisijom, koja je dala svoje izvješće Svetoj Stolici, Svetom Ocu i na njemu je da donese odluku. Kad će on to učiniti to samo o njemu ovisi, ali rezultat rada komisije je vrlo pozitvan”, kazao je mons. Henryk Hoser, koji je na kraju konferencije za medije blagoslovio sve prisutne.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne