Na 33. Mladifestu sudjelovalo više od deset nadbiskupa i biskupa uz stotine svećenika

„Učite od mene i naći ćete mir“, bilo je geslo ovogodišnjeg 33. Mladifesta, koji se od 1. do 6. kolovoza održao u Međugorju. I ove godine, 3. put zaredom, svoju poruku mladima je uputio papa Franjo, koji im je naglasio da slijede Krista, a Papinu poruku pročitao je Apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli. Svečano misno slavlje otvorenja 33. Mladifesta predslavio je kardinal Juan Jose Omella, nadbiskup Barcelone i predsjednik Španjolske biskupske konferencije, a misu je na Mladifestu predslavio i mostarsko duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Među onim koji su slavili mise na Mladifestu bili su i generalni ministar Reda manje braće fra Massimo Fusarelli i provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Svoje svjedočanstvo mladima je kazivao mons. Jan Sobilo, pomoćni biksup – Kharkiv-Zaporizhia iz Ukrajine.

Osim njih na 33. Međunarodnom molitvenom susretu mladih u Međugorju sudjelovali su i mons. Luigi Bonazzi, apostolski nuncij u Albaniji; mons. Arjan Dodaj, nadbiskup metropolit nadbiskupije Tirana-Drač (Albanija); mons. Domenico Sigalini, umirovljeni biskup Palestrine (Italija); mons. Szymon Stułkowski, pomoćni biskup – Poznań (Poljska); mons. Alex Vadakumthala, biskup  biskupije Kannur (Indija); mons. Alphonsus Cullinan, biskup Waterforda i Lismorea (Irska); mons. Guillaume Leschallier de Lisle, pomoćni biskup Meauxa (Francuska); mons. Ottavio Vitale, biskup biskupije Alessio (Albanija), a apostolsku nuncijaturu u Bosni i hercegovini predstavljao je mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske Nuncijature.

Uz njih na Mladifestu je sudjelovalo više stotina svećenika, a svake večeri u koncelebraciji je bilo oko 500 svećenika, dok je i veliki broj svećenika stalno ispovijedao u Međugorju, ispovjedaonici svijeta, a da se ”pomire s Bogom u ovoj ispovjedaonici svijeta, u Međugorju”, već ih je prve večeri festivala pozvao kardinal Omella.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne