Na početku godine novicijata, novaci s fra Stankom Mabićem molili na Brdu ukazanja

Petorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije, koji su u subotu obukli redovnički habit i na Humcu provode godinu novicijata – Luka Bešlić, Ante Dodig, Davorin Krtalić, Danijel Milićević i Mirko Rajič – kao i njihovi prethodnici sa svojim odgojiteljem fra Stankom Mabićem na početku godine novicijata posjetili su Brdo ukazanja u Međugorju.

”Evo nas ovdje na brdu Gospina ukazanja i nismo došli slučajno, nego smo došli ciljano da ovu novicijatsku godinu, sebe i ove novake moje da posvetimo Mariji. To radimo svake godine, pa tako onda i ove godine. Novicijatska je godina počela prije par dana, točnije, oblačenje je bilo u subotu večer, pa su u nedjelju bili na mladoj misi, tako da se posložilo nekoliko stvari i nismo mogli odmah sutradan poslije oblačenja, nego danas smo došli ovdje na Podbrdo da početak novicijatske godine započnemo s Marijom, da joj kažemo da ne možemo sami, da nam treba ona. I na tom putu, odnosno na putu do Isusa Krista, Marija nam je tako bitna i to smo joj htjeli kazati. Iznijeti joj svoju prošnju, svoju molitvu i na kraju novicijatske godine svakako dolazimo da joj iskažemo svoju zahvalu”, kazao je fra Stanko koji s novacima nije planirao završiti u medijima, ali na Brdu ukazanja rijetko što promakne našem fotoreporteru Mateu Ivankoviću pa ni fra Stanko s novacima nije mogao proći nezapaženi ispred njegovog objektiva.

”Evo Matea ovdje, čini mi se da sam ga slučajno susreo, a očito da nisam, ni on mene. I nisam došao ovdje davati izjave i fotografirati se, nego pomoliti se iskreno. Ali evo, kad me Mateo zamolio, neka bude ovo svjedočanstvo mene osobno kao štovatelja Blažene Djevice Marije i mojih novaka ovdje da svjedočimo svoju ljubav. Iako bismo to željeli u tišini učiniti, ali evo, kad je došla ta prilika, zašto ne posvjedočiti, javno reći da volimo Mariju, da joj se molimo i da nam je najljepši put do Isusa upravo Marija”, kazao je fra Stanko osvrnuvši se i na duhovne pozive u ovoj Provinciji. U ovoj novicijatskoj godini grupa je puno manja nego prošle godine.

”Prošle godine bilo ih je jedanaest oko mene i ja zajedno s njima. Ove godine su petorica i to je lijepa grupa, dok je lanjske godine bila iznimna grupa. Lijepa grupa od pet momaka, finih, dobrih i pobožnih, a kroz novicijat nadam se da će biti još pobožniji i da će se više približiti Bogu, upoznati sebe…”, govori nam fra Stanko, koji je i predstavio ovu skupinu mladića, koje će sljedećih godinu dana tesati po Riječi Božjoj.

”Znamo se izvana, a treba godinu iznutra provesti da bih mogao više osluhnuti njihovo srce, njihove misli i zajedno ih, evo, tesati po Riječi Božjoj. Do mene, upravo, nalazi se fra Mirko, on je iz Čeljeva, o njemu ću kazati puno više na kraju godine, ali to ću opet zadržati za sebe i za svoga provincijala, ali drago mi je da je došao ovdje i da smo se zajedno ovdje na Brdu posvetili Gospi. Fra Davorin nam dolazi iz Mostara, do njega je ovdje fra Ante iz Seonice, on je malo stariji od njih, ozbiljniji, i to mi se jako sviđa, malo je bliže meni, pa ćemo nekako nas dvojica lijepu godinu provesti. Dolazi nam fra Luka iz Posušja, e onda ovdje blizu Međugorja, iz Čerina fra Danijel. Tako da nas ima iz čitave Hercegovine, od sjevera pa do juga. Dakle, Hercegovina u malom – okupljena oko Marije u novicijatu na Humcu”, kazao je fra Stanko Mabić.

Redovničko oblačenje ove petorice novaka

U subotu, 10. srpnja 2021., u 18 sati, u našoj sv. Petra i Pavla u Mostaru, pod svetom misom u 18 sati, ova petorica postulanata obukli su franjevački habit i stupili u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije.

Misno slavlje i obred oblačenja predvodio je vikar provincije i magistar postulanata fra Iko Skoko. Uz vikara su bili generalni vizitator fra Miro Relota, magistar novaka fra Stanko Mabić, gvardijan fra Danko Perutina te još 30 misnika.

Fra Iko Skoko je u homiliji istaknuo kreposti ove generacije postulanata.

”Zacijelo, moram istaknuti između ostalog u ovoj generaciji postulanata njihove dvije kreposti, a „krepost je postojana i čvrsta spremnost činiti dobro“ (KKC – Kom. 378). Ova generacija postulanata se posebno isticala slušajući i primjenjujući konkretno što je sv. Franjo rekao o odnosu prema bolesnoj braći: „Ako se koji brat razboli gdje god bilo, neka ga ostala braća ne napuste dok se ne odredi jedan brat ili više njih, ako bude potrebno, da mu služe kako bi željeli da se njima služi“ (Np10). Oni su kao i ostala braća u samostanu to posvjedočila u odnosu prema bolesnoj braći, posebno prema pok. fra Ivanu Ševi. Nadalje, sv. Franjo je savjetovao: „Neka se sva braća nastoje truditi oko dobrih djela, jer pisano je ‘uvijek radi nešto dobro, kako bi te đavao našao zaposlena’ (Np 7). Od njihovih dobrih djela tijekom postulature istaknuo bih obilazak siromašnih osoba i obitelji te dijeljenje objeda i hrane potrebnima najmanje tri puta tjedno, a kad je trebalo i cijeli tjedan”, kazao je o njima fra Iko Skoko, prenosi web stranica Franjevci.info.

Detalje s obreda oblačenja i njihove molitve na Brdu ukazanja kojom su počeli svoju novicijatsku godinu pogledajte u fotogaleriji.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne