Nadbiskup Aldo Cavalli: Moramo uvijek činiti da sklonost za dobro raste u nama

Svetom misom, koju je predslavio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, završena je 27. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira i međugorskih molitvenih i karitativnih skupina, koja se održavala od ponedjeljka pod geslom: Učite od mene i naći ćete mir (Mt 11, 28-30).

Na ovoj duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 300 organizatora hodočašća, voditelja centara mira i međugorskih molitvenih i karitativnih skupina iz 40 zemalja, a na kraju im je u svojoj homiliji nadbiskup Cavalli govorio o Bibliji, njezinom nastanku, pisanju i dijelovima, posebno naglašavajući čemu nas Biblija uči te kako je bilo potrebno oko 2000 godina da se napiše Biblija.

Govorio je o tome kako su ljudi u Bibliji kroz povijest činili zlo, ali i kako je Bog djelovao da spasi ljudi. Govorio je o Kajinu i Abelu, O Josipu i njegovoj braći…

”U svakom od nas postoji toliko dobra, ali, također, i tendencija za zlo. I mi se moramo boriti kako bi ta sklonost za dobro rasla u nama, a snižavala se sklonost za zlo. Ne možemo govoriti da loše stvari koje se događaju u našim životima čini Bog. Činim ih ja ili ti u svojoj slobodi, ali sjetimo se one rečenice o Josipu – učinila su sve braća, a ne Bog, ali Bog je Josipa poslao pred njih da bi ih spasio”, kazao je mons. Cavalli osvrnuvši se i na usporedbu iz evanđelja.

”Čovjek je imao vinograd, kao što ih i ovdje imamo mnogo. Iznajmio ga je da bi imao plodove. Poslao je sluge da pokupe plod, ali svi oni koji su poslani bili su šibani i kamenovani. Šalje potom druge da bi preuzeli njegove plodove, ali s njima je još gore. Na koncu šalje sina i oni ga ubijaju. I ovaj gospodar koji je dobrostiv, toliko strpljiv i čeka u jednom trenutku kaže: ‘Dobro, uzet ću vam vinograd i dat ću ga drugima’. Sjećate se priče o talentima?! Tko je imao jedan talent i nije učinio ništa, nije odgovorio na milost koju je imao, gospodin mu uzima i taj jedan i daje onome koji ih je imao deset, jer kao što Isus kaže: Tko ima nadodat će mu se, a tko nema oduzet će mu se i ono što ima. To želi reći, Gospodin mi je darovao i ako se ja u svojoj slobodi odlučujem  za dobro sto posto, onda uvijek rastem. Ako se u svojoj slobodi odlučim za zlo, onda padam i padam… U toj usporedbi smo svi mi. Ako odgovorim na dobro onda postajem dobar, rastem, ali ako ne odgovorim onda sam licemjer”, kazao je nadbiskup Cavalli, a onda pojasnio i pouku današnjih misnih čitanja.

”U sebi imamo uvijek sklonost za dobro i za zlo, i moramo uvijek činiti da sklonost za dobro raste, a sklonost za zlo polako brisati dok potpuno ne nestane. Gospodin mi je dao darove i ja moram odgovoriti, tako rastem. U suprotnom padam i ne postajem dobar, nego postajem licemjer”, zaključio je nadbiskup Cavalli, zazvavši na kraju pomoć ”Gospodina da uvijek uspijemo odgovoriti tako na svu milost koju nam je darovao”.

Prije mise Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu sudionicima duhovne obnove predvodio je fra Marinko Šakota, koji im je, kao i svakog dana držao i nagovor.

Sudionici ove duhovne obnove u Međugorju su došli iz: Perua, Bolivije, Gvatemale, Hondurasa, Meksika, Nikaragve, Venezuele, Španjolske, Brazila, Carucaoa, Argentine, Kolumbije, Kostarike, Čilea, Salvadora, Paname, Paragvaja, Bonairea, Malte, Rumunjske, SAD-a, Irske, Engleske, Kanade, Italije, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Švicarske, Austrije, Litve, Ukrajine, Koreje, Belgije, Francuske, Mađarske, Slovačke i Rusije.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne