Nadbiskup Cavalli: Milost je Božji dar, a vjera naš odgovor

Danas na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije ili Male Gospe u Međugorju su boravili brojni hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Urugvaja, Španjolske, Slovačke, Albanije, Belgije, Nizozemske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Irske, Engleske, SAD-a, Rumunjske i  Gvatemale.

Tijekom dana slavljeno je čak 17 svetih misa. Svetu misu u 11 sati u crkvi sv. Jakova predslavio je župni vikar fra Ivan Hrkać, a središnje večernje misno slavlje predvodio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli uz koncelebraciju 73 svećenika.

”Istočna Crkva, iz više je razloga, u četvrtom stoljeću, odlučila slaviti osmog rujna blagdan Marijina rođenja. U osmom stoljeću, Papa Serđo je izabrao isti dan, osmi rujna, kako bi, i u zapadnoj Crkvi, slavili blagdan rođenja Djevice Marije”, kazao je na početku svoje propovijedi nadbiskup Cavalli, naglašavajući kako je ”Marija iz Nazareta po milosti uzor kršćanskog života”.

”Po milosti je Bog izabrao nju, Mariju, poniznu djevojku u malenom selu Nazaretu. Po milosti ju je Bog nazvao: „milosti puna“. Po milosti joj Bog jamči: „Ja sam s tobom“, Po milosti joj je Duh Sveti dao dar postati majka Sina Božjega. Kod Marije se sve dogodilo po milosti Božjoj. Marija iz Nazareta je na ovu milost odgovorila vjerom: „Evo službenice Gospodnje: neka mi bude po riječi tvojoj“, kazao je nadbiskup Cavalli i naglasio kako je milost Božji dar, a vjera naš odgovor.

Osvrnuo se mons. Cavalli i na evanđeoski ulomak koji smo danas čuli, a ”koji nam predstavlja rođenje Isusa – Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist”.

”Čitavo Evanđelje nam govori o Isusu: Marija je izabrana biti majka Isusova, ulazeći na dubok i jedinstven način u Božji naum, i odgovarajući čitavim svojim bićem. Neka nam Bog pomogne ući, poput Marije, u Njegov naum i odgovoriti čitavim svojim životom”, zaključio je svoju homiliju nadbiskup Aldo Cavalli.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne