Nadbiskup Cavalli predvodio Misu Večere Gospodnje u Međugorju

Misu Večere Gospodnje, na spomen ustanovljenja euharistije i svećeništva, na Veliki četvrtak 14. travnja na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predvodio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, a u koncelebraciji su bili međugorski župnik fra Marinko Šakota i još 48 svećenika.

U svojoj propovijedi nadbiskup Cavalli govorio je o posljednjoj večeri, odnosno ustanovljenju Euharistije. Kazao je kako su prvi kršćani nakon što su u Duhu Svetom razumjeli da stvarno vino na Isusovu riječ postaje njegova krv za naše spasenje, odmah počeli slaviti Euharistiji na potpuno isti način kako mi to danas činimo.

”Sabirali su se nedjeljom. Čitali bi Stari zavjet. Novi zavjet još nije postojao. Netko bi pričao o Isusu. Uzimali bi kruh, zazivali Duha Svetoga i nad kruhom bi rekli Isusove riječi: Ovo je moje tijelo. Uzeli bi vino zazivali bi Duha Svetoga i onda bi izgovorili Isusove riječi: Ovo je kalež moje krvi, koja se prolila za vas na otpuštenje svih vaših grijeha. Taj kruh i to vino, to više nisu bile stvari. U Isusu Kristu i u Duhu Svetom to je postajala živ nazočnost Isusa Krista, božanska i stvarna. I tako su svake nedjelje ulazili u duboko zajedništvo s Gospodinom Isusom. U tom kruhu i tom vinu svake nedjelje među njima susretali su se nebo i zemlja. Prvi kršćani su pisali i govorili: Ne možemo živjeti bez nedjelje. To znači ne možemo živjeti bez kruha i vina koji su Isus Krist, posvećeni od njega u Duhu Svetom. I to je ono što mi sada činimo u vjeri. Čitali smo Sveto pismo, prikazat ćemo kruh i vino. Na taj kruh i to vino zazvat ćemo Duha Svetoga. Nad kruhom i vinom ćemo izgovoriti Isusove riječi, i to vino i taj kruh više nisu stvari nego stvarna i istinska prisutnost Isusa Krista. I pred Njim mi kažemo: Amen, a taj amen znači vjerujem, pripadam Isusu i to je Euharistija”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne