Nadbiskup Hoser na današnji dan 2017. u Međugorju slavio prvu svetu misu

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 27. studenoga 2021., vijest kako je papa Franjo imenovao nadbiskupa mons. Aldu Cavallija, naslovnoga nadbiskupa Vibo Valentie, dosadašnjega apostolskog nuncija u Nizozemskoj, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Riječ je o nastavku misije koju je u Međugorju vršio nadbiskup Henryk Hoser, koji je preminuo 13. kolovoza prošle godine u Varšavi. Mons. Henryk Hoser je upravo na današnji dan (1. travnja) 2017. predslavio prvu svetu misu u Međugorju. Misu je slavio na hrvatskom jeziku, a propovijedao na francuskom. Koncelebrirali su mu provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota i brojni svećenici.

”Draga braćo i sestre, živio sam 21 godinu u Ruandi i 1982. tamo se ukazala Blažena Djevica Marija. I na je predvidjela genocid u Ruandi desetak godina poslije. No nitko nije razumio tu poruku u to vrijeme. Genocid je u tri mjeseca uništio milijun ljudi. Ukazanja Djevice Marije tamo su već bila priznata. Ona se predstavila kao Majka Vječne Riječi. Isto u perspektivi toga nedostatka mira. I to štovanje koje je tako intenzivno ovdje krajnje je važno za cijeli svijet”, rekao je u svojoj propovijedi mons. Hoser, ističući kako su ispovijedi najveće čudo Međugorja.

”Sakrament praštanja i milosrđa. To je sakrament uskrsnuća. Danas je 50-ak svećenika ovdje ispovijedalo u službi naroda. Mnoge sam godine proveo u zapadnim zemljama, Belgiji, Francuskoj… gdje je ispovijed nestala i osobna ispovijed više ne postoji. Osim tu i tamo. Svijet se suši, srca se zatvaraju, konflikti se množe. Budimo apostoli radosne vijesti, obraćenja i mira u svijetu! Ovdje sam čuo riječi da su nevjernici oni koji nisu osjetili Božju ljubav. Onaj tko je dotaknuo Božju ljubav i milosrđe tome se ne može oduprijeti. Mi ćemo sudjelovati s onima koji spašavaju živote. Mi smo svjedoci onih koji spašavaju svijet”, rekao je mons. Hoser, objasnivši kako životu svakoga od nas „Marija prati i slijedi, ona sudjeluje u našim patnjama i bolima, koje živimo u Božjoj perspektivi“.

”Ona traži i pomaže nam da se spasimo. Pomaže nam dovesti nas do obraćenja. I mi moramo osjetiti tu njezinu duhovnu nazočnost. Mi je zovemo, napose ovdje, Kraljica mira. U litanijama Blažene Djevice Marije imamo zaziva kad je zovemo kraljicom i zaziv Kraljica mira skoro je na samome kraju. Marija je kraljica i kada molimo Slavna otajstva krunice onda meditiramo nad njezinim uznesenjem na nebo i krunjenjem kraljicom neba i zemlje. Ona sudjeluje u kraljevanju njezina sina. Onoga koji je bio stvoritelj neba i zemlje. Njegovo je kraljevstvo univerzalno. I nju je dopušteno častiti. Mi joj zahvaljujemo zbog njezine stalne prisutnosti kod svakoga od nas. Kraljica mira unosi mir u naše srce i po tome postajemo mirni ljudi, mirni u našoj obitelji, društvu i zemlji. Mir je ugrožen u cijelom svijetu. Sveti otac Franjo kaže da je treći svjetski rat u dijelovima već tu, rekao je mons. Hoser na misi u crkvi sv. Jakova u Međugorju prvoga dana travnja 2017. godine.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne