3.4 C
Međugorje
18.10.2121.

Nadbiskup Luigi Pezzuto za Radio Mir: Molitva krunice u Međugorju je središnja molitva

U tijeku je molitveni maraton za prestanak pandemije u trideset mjesta diljem svijeta koji se održava u svibnju, a pokrenulo ga je Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije na inicijativu pape Franje.

Molitveni maraton iz Međugorja: Ova kušnja  prilika je za svjedočanstvo naše vjere

Među 30 mjesta je i Međugorje, u kojem se krunica molila u subotu (15. svibnja), a izravno se prenosila na službenom kanalu Svete Stolice. Taj dan naš radio posjetio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, koji je, naravno, govorio o novoj evangelizaciji, koja se živi u Međugorju.

”Prije svega želim reći da Sveta Stolica s ovim novim pastoralnim tijekom, imenovanjem apostolskog vizitatora za Međugorje, ovdje se zaista živi nova evangelizacija. I zamisao tog novog tijeka je živjeti novu evangelizaciju. Svakako treba naglasiti da su elementi nove evangelizacije oni elementi koji su življeni još u prvoj kršćanskoj zajednici, a te elemente, te vrednote, mi uključujemo u kontekst ovoga područja. U područje koje je pretrpjelo jednu patnju, u prošlosti, sa socijalnog, vjerskog i političkog gledišta. Ono što trebamo naglasiti ovdje u Međugorju je križ, smisao patnje, konkretne poteškoće i probleme, i to je ono što se u Međugorju čini u smislu nove evangelizacije. I drugi element nove evangelizacije je marijanska dimenzija. Dakle prvi element, prva vrednota je križ, koji nas izravno vodi ka spasenju, ka uskrslom otajstvu, ali Krist, koji je uskrsno otajstvo, ne može biti odijeljen od Marije. Dakle ovdje se nastoji usmjeriti, obrazovati, formirati, jednu novu evangelizaciju, koja je marijanska, ali koja je kristocentrična. Sa ta dva elementa, mi dodirujemo konkretan život ljudi. I kada kažem ljudi, mislim i naglašavam na poseban način mlade, jer se ne može uvijek razumjeti kršćanstvo bez patnje. Bez navještaja evanđelja je teško razumjeti križ, teško je razumjeti patnju, sve je to teško razumjeti bez Kristova križa. Rekao bih da su to dva stupa nove evangelizacije, koja se živi ovdje u Međugorju. Na takav način se izbjegava ponuditi jednu duhovnost koja je sentimentalna, osjećajna i bez pravih ideja, ali se na takav način zapravo želi dotaknuti različite aspekte života jedne odrasle osobe, jednog djeteta u djetinjoj dobi ili osobe u mladenačkoj dobi. To nisu novi elementi u smislu da oni prije nisu postojali, ali novost je u tome da se naglašavaju ti elementi i novost je u tome da se traže načini kako ih iskomunicirati današnjem čovjeku, kako ih prenijeti današnjem čovjeku”, kazao je mons. Pezzuto, a pojasnio što misli pod pojom današnjeg čovjeka.

Marija Dugandžić, Andrija Šego i nadbiskup Luigi Pezzuto FOTO: Mateo Ivanković

”Kad kažem današnjem čovjeku, mislim na čovjeka koji ima u sebi kulturne elemente i vrednote, koje mu nudi današnjica. Približiti se načinu razmišljanja današnjega čovjeka, dakle približiti se čovjeku da bi se u njegov način razmišljanja mogli uključiti evanđeoski elementi, a to je ono uvijek isto evanđelje”, kazao je Pazzuto, naglašavajući važnost molitve krunice u Međugorju.

”Sada sam ovdje ali sam puno putovao svijetom i vidio sam da se u mjesecu svibnju slavi. Da se slavi taj mjesec posvuda gdje postoji jedna katolička crkva. Sredstva te pobožnosti su ono što vi poznate, ali to je nadasve krunica. Ovdje u Međugorju, krunica je u središtu, to je središnja molitva. Svake večeri prije slavljenja svete euharistije moli se krunica. I tu krunicu moli jako puno ljudi. Ovdje je primjerice krunica u 18 sati, misa u 19 i da netko kaže: “A da ići ću na misu”. Ne! Ovdje dolaze svi na početak molitvenoga programa, na početak molitve krunice. Ja bih vam mogao uputiti zamolbu, jedan poticaj na molitvu krunice, ako je to moguće svaki dan, ali još više bih želio vas zamoliti da shvatite u nutrini vrijednost te molitve. Ali duboko razumjeti! Razumjeti krunicu u dubini našeg srca je posve druga stvar. Ako osoba ne uđe u tu dubinu, nikada neće na pravi način moliti krunicu. Ja bih rekao nastojmo razumjeti tu krunicu, ali i to je plod Božje milosti, a to je milost za koju moramo usrdno moliti, kao i za sve ostale milosti”, kazao je mons Pezzuto koji je pozvao na kraju da se svi odazovemo na molitveni maraton. Iako je prošlo već pola mjeseca svibnja, to nas ne treba spriječiti, da iskoristimo drugu polovicu i krenemo moliti krunicu.

Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto u studiju Radiopostaje Mir Međugorje FOTO: Mateo Ivanković

“Ali mi ne trebamo gajiti marijansku pobožnost samo u ovoj pandemiji! Ovaj molitveni maraton može biti jedno sredstvo, jedna prigoda, da bi Marijina nazočnost u našem životu bila trajna, kontinuirana, čak i izvan vremena pandemija. Ljudski rod je uvijek imao probleme. Na ovaj ili onaj način. Ali u našem životu treba postojati jedna sigurna točka, a ta sigurna točka je Gospa, Marija! I to Marija koja nas sasvim sigurno vodi Isusu! A od Isusa nam dolaze sve vrijednosti koje mi trebamo u svome životu! A prije svega od Njega dolazi mir! I rekao bih, da se preko obraćenja vratimo Isusu i Mariji, a njih dvoje sigurno će nam darovati mir”, zaključio je mons. Pezzuto koji je nakon molitve krunice u nedjelju predvodio misno slavlje u crkvi sv. Jakova. Cijeli razgovor s nadbiskupom Luigijem Pezzutom, apostolskim nuncijem u BiH poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

Nuncij Pezzuto u Međugorju: Gospodin zna, Gospodin vidi i nismo sami! Nismo prepušteni sebi!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne