Neće grijeh u usta ili gdje nam je nestala hrabrost?

Sutra je petak, šta ćemo? Oradu, šampjera? A malo salate od hobe… ma nešto ćemo riblje, jer ipak postimo.

Čine li vam se uvodne riječi kao post ili kao neke delicije s menija restorana kojem su dodijeljene razne kulinarske zvjezdice i priznanja? Da, i meni se čini da ovdje nije riječ o postu nego o maloj promjeni svakodnevnog mesnog menija. No, gdje je nestala hrabrost da se istinski posti? Opravdavamo li je često izlikama: ja sam dobar čovjek, svakom pomažem ili neće grijeh u usta? Nedostaje li nam hrabrosti biti katolik, nedostaje li nam hrabrost biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu? Je li nam lakše utopiti se u svakodnevnici i teći nizvodno ili nas Isus poziva na nešto drugo. Ne, ne moramo biti fanatici i svima govoriti što treba i kako treba postiti, to nije namjera ni ovog teksta. No želimo vas potaknuti na promišljanje o postu, koji nije ništa drugo doli rad na sebi, zbog sebe, za svoje dobro.

Post nije samo obična praksa, da petkom i srijedom ne jedemo meso, nego je to duhovni rast u kojem se povezujemo s vlastitom nutrinom ali i svetom Božjom prisutnosti. Često nam buka svakodnevnice onemogućava čuti naše nutarnje potrebe, a upravo u tišini posta leži njegova veličina. Dok se odričemo, osluškujemo nutrinu i Boga, susrećemo se sa svojim unutarnjim nemirima, slabostima i željama ali tada otkrivamo i svoju snagu, onu koja dolazi iz unutrašnjeg mira i samoodricanja. Post oblikuje našu unutrašnjost. Kad se tijelo odriče, srce se otvara. Dok postimo prolazimo i put prosvjetljenja, postajemo svjesniji svojih grešaka, ali i potrebu za oprostom sebi i drugima, oslobađamo se tereta prošlosti i činimo sve na novo, ponovno.

Uz promišljanje o postu, uvijek je dobro pronaći nadahnuće u duhovnim štivima, stoga vam od srca preporučamo knjigu fra Slavka Barbarića – Postiti srcem. U njoj ćete pronaći tekstove: poziv Kraljice mira na post i molitvu, iskustvo posta, post i plodovi posta u molitvama Crkve, post u Bibliji, Katekizam Katoličke Crkve o postu, dvodnevni post u povijesti, post u životu svetaca, tjedan života s kruhom i vodom, post, molitva i duševno zdravlje, post i duhovno zdravlje, post i religije, molitva u dane posta, drukčiji pogled na post i kardinal Joseph Ratzinger o postu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne