Nuncij Pezzuto u Međugorju molio krunicu i slavio misu: Mir imamo jer je Isus s nama

”Draga i braćo i sestre, u ovom trenutku pandemije koronovirusa molimo svetu krunicu pozivajući sve one koji to žele da se iz svojih domova ujedine u ovoj molitvi zazivajući na osobit način zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa. Razmatrat ćemo radosna otajstva upirući pogled na Isusa i Mariju – izvor naše radosti. U našoj molitvi pratit će nas svjedočanstva Franje Asiškog i molitve svete Brigite”, kazao je večeras (4. svibnja 2021.) na početku molitve krunice u Međugorju apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto.

Nakon molitve krunice mons. Pezzuto nastavio je večernji molitveni program u Međugorju predslaveći, uz koncelebraciju još 19 svećenika, svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. U svojoj propovijedi govorio je o Kristovom miru, upitavši se: Što mi kada ljudski govorimo mislimo pod pojmom mira?

”Obično mirom smatramo odsustvo zabrinutosti, odsustvo trpljenja, odsustvo patnje, odsustvo poteškoća, dakle odsustvo svega onoga što nam oduzima mir i dovodi nas u tjeskobu. I kada takvi problemi nisu prisutni u našem životu, onda kažemo: ‘Evo, to je mir!’. To je jedan ljudski koncept i zemaljsko shvaćanje mira, ali to nije mir o kojemu govori Isus u današnjem Evanđelju. Isus započinje svoj govor ovako: ‘Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem’. I time nam daje razumjeti da mir koji On daje, nije onaj mir na koji mi mislimo. Odsustvo patnje, boli, trpljenja, to je mir u ljudskom smislu, ali iskustvo nam kaže da takva vrsta mira vrlo rijetko postoji” kazao je mons. Pezzuto, naglašavajući kako postoji drugi mir, koji nam daje i koji nam može dati, samo Isus.

”To je mir koji postoji u dubinama našega srca. Čak i u situacijama kada imamo zabrinutosti i poteškoće u životu, jer ljudsko trpljenje kako ga promatramo sami oduzima nam vedrinu, oduzima nam mir, ali ako gledamo na probleme, boli i trpljenja u životu zajedno s Isusom onda On zajedno s nama nosi naš križ. Iz te spoznaje da nismo sami u trpljenje nego smo u zajedništvu s Isusom izvire istinski mir. I taj mir je puno veći i čudesniji od onoga ljudskog, zemaljskog mira, koji predstavlja odsustvo patnje i poteškoća”, kazao je nuncij Pezzuto te se zapitao: ”Kako je moguće ljudski gledano, živjeti patnju, živjeti bol i u isto vrijeme osjećati taj duboki mir srca”, a onda je pojasnio da je to moguće ”jer je Isus s nama!”

”Trebamo promatrati raspetoga Isusa, trebamo gledati u Isusa, u Njegovu muku dok je nosio svoj križ, a taj križ nije bio samo Isusov, to je i naš križ u Isusovom križu. I ako imamo vjeru, ne trebamo se bojati zbog bilo čega neugodnog što se može dogoditi u našem životu”, kazao je Pezzuto, navodeći na kraju svoje homilije i pandemiju, kao jedan od razloga koji nam oduzima mir.

”Zabrinuti smo. Uznemiruju nas vijesti, a to je trenutak u kojem trebamo probuditi našu vjeru. Nismo sami. Ne trebamo reći u ovoj situaciji koja je tako teška: ‘Gdje je Bog?’. Ne trebamo to govoriti! Trebamo reći da je Bog u ovoj situaciji trpljenja prisutniji, nego što bi bio da ovog trpljenja nema, ali to ne znači da u molitvi ne možemo zamoliti Gospodina da nas oslobodi boli, patnje i ove pandemije”, kazao je apostolski nuncij, napominjući na kraju kako smo i došli ovdje da bismo zamolili Gospodina da oslobodi svijet ove situacije i da u ”ovom marijanskom mjestu možemo i žarko moliti Mariju, Kraljicu Mira da zagovara kod svoga Sina da nam pomogne u ovoj situaciji”.

Na kraju misnog slavlja međugorski župnik fra Marinko Šakota zahvalio je nunciju za dolazak, a cijelu propovijed apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta poslušajte u audiozapisu, a donosimo vam i fotogaleriju.

Mons. Pezzuta primio gradonačelnik Mostara

Prije dolaska u Međugorje, nadbiskupa Luigija Pezzuta u Mostaru je primio gradonačelnik Mario Kordić. Nadbiskup  se tom prigodom zanimao za prilike u Mostaru te aktivnosti i projekte koje provodi novo rukovodstvo grada na čelu s gradonačelnikom, a o čemu ga je gradonačelnik detaljno upoznao.

Svoje zanimanje nadbiskup Pezzuto posebice je iskazao kada su u pitanju mladi i njihova budućnost u Mostaru.

Gradonačelnik je kazao kako on osobno čini i činit će sve s ove pozicije u stvaranju ambijenta koji će pogodovati mladima, odnosno kako mladi ljudi ne bi odlazili iz Mostara, već naprotiv, vraćali se i ostajali u svom gradu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković
Prijevod: Marija Dugandžić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne