Obitelj Truhan iz Zagreba: Za sve smo zahvalni, pa i za križeve

Međugorje – mjesto molitve, mira i brojnih milosti, ali i mjesto zahvaljivanja, mjesto gdje se čovjek može iskreno zahvaliti Bogu na svakoj milosti i providnosti, ali i zahvaliti se na darovanom križu. Brojni hodočasnici su ovaj vikend u Gospinu mjesecu listopadu odlučili provesti u Međugorju. Bračni par Truhan iz Zagreba susreli smo kod križa Kristova na Brdu ukazanja. Nakon molitve razgovarali smo s njima, te su nam kazali da su došli moliti Kraljicu Mira za zagovor kod Isusa, ali i zahvaljivati za sve u životu.

„Ovdje sam bila nebrojeno puta u Međugorju. I sada sam ovdje da zahvaljujem, no i molim Gospu za njenu pomoć. Suprug je u velikoj zdravstvenoj potrebi, pred njim je velika prekretnica u životu, što će se dogoditi ne znamo, ali prepustit ćemo to zagovoru Gospe i volji našega Gospodina. Drago mi je što smo uopće ovdje jer zaista ovoga puta nismo planirali doći, nego sam jedno jutro bila na misi kada je velečasni rekao da se sprema hodočašće u Međugorje i nakon toga sam gledala program i vidjela da se putuje u petak ujutro, na što sam odmah pomislila da je dobro jer suprug ne može po noći putovati, ali možemo ujutro. Pitala sam prvo supruga želi li ići, on je upitao ali kako, no rekla sam mu samo da su čudni putevi Gospodnji. I tako smo sada došli ovdje na Brdo ukazanja. Jučer smo došli u Međugorje, imamo tri dana pred sobom. Suprug se popeo sa štakama ovdje kod Gospe, a što će biti kada se vratimo doma – bit će zaista volja Gospodina, a ja molim”, kazala je Zvjezdana, te dodala koliko im vjera znači.

„Majka u našem životu je sve, sve i sve. Naša djeca su bila teško bolesna i danas su ovdje s nama, ne fizički, ali su duhom s nama, ali su zdravi, Bogu hvala. I ono što me uvijek vodilo u svemu tome je Gospodin i vjera da će uvijek biti sve dobro. I kada su drugi samo odmahivali glavom, ja sam samo vikala: „Gospodine, ja znam da će to biti dobro!”. To su danas odrasli ljudi, nisu više djeca, a Majci zahvaljujemo jer Majka čuje vapaje svoje djece”, kazala je Zvjezdana te istaknula milosti koje nalaze u Međugorju i na ovom hodočašću.

„Ovaj put što smo došli na hodočašće, to je posebna milost, jer zaista jučer smo imali cijelo popodne u Međugorju, danas imamo cijeli dan, sutra ćemo na Križevac. Ja ću ići na Križevac, suprug ne, ali imaju postaje križnoga puta oko kipa Uskrsloga Isusa, pa će on moliti dolje, a ja na brdu – zajednička je to molitva. Ispovijed smo imali jučer, bili smo na svetoj misi, na čašćenju svetoga Križa, danas smo na Brdu ukazanja, a večeras opet krunica, misa i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Sutra, kako sam rekla idemo na Križevac, pa smo na svetoj misi, te idemo natrag kući u Zagreb, ali ćemo stati i u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibenik, jer smo došli zajedno s ostalim hodočasnicima koji su došli ovdje s čak dva autobusa. Došli smo zahvaljivati, baš kao što Sveto Pismo kaže da zahvaljujemo u svemu. Svaki posjet Međugorju donese nešto novo, uvijek imamo nešto što želimo i trebamo promijeniti u svom životu, tako je i dan danas, a vrijeme će dati svoje”, kazala je Zvjezdana s osmijehom na licu, a na njezin suprug Ivica kazao nam je kako se nikada iz Međugorja ne vrate isti.

„Što se tiče moje supruge, godine 2005. na Veliku Gospu u Međugorje je otišla jedna žena, a ta se nikada više nije vratila – iz Međugorja se vratila neka druga. Tada je prvi put bila u Međugorju, išla je sa djecom i bližom rodbinom, a mjesec dana nakon toga smo išli zajedno u Međugorje. Iz Međugorja se nikada ne vratiš isti. U početku kada sam dolazio, to je bila više znatiželja, radoznalost, recimo očekivanje neke senzacije, čuda, ali danas – dolazak ovdje je jedna neizbježna potreba, a jedini razlog što nismo često u Međugorju je udaljenost od doma. U životu ima križeva, bilo ih je i bit će, ali Božja je zadnja!”, kazao je odlučno Ivica.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne