Osvrt Andrije Šege na 2020. godinu u Međugorju

Zakoračili smo u novu 2021. godinu. Iako je ona prethodna bila izazovna i teška, ipak je bilo dosta milosti i dobrih plodova. Svega toga prisjetili smo se u specijalnoj emisiji Osvrt 2020., koju smo emitirali 1. siječnja.

U mjesecu ožujku pandemija korona virusa koja je polagano drmala svijet, uvukla se i u Bosnu i Hercegovinu, i tako nam poremetila skoro sve planove koje smo imali. Osim što je zatvorila granice, pandemija je zatvorila i crkvena vrata, a svete mise diljem svijeta prenosile su se putem televizije i interneta. A putem interneta povezali smo se s Vatikanskim vrtovima, te smo 30. svibnja 2020. zajedno s papom Franjom i ostalim marijanskim svetištima molili krunicu za prestanak pandemije. Zajedničku molitvu organiziralo je Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Dan nakon što smo zajedno s papom Franjom bili povezani u molitvi, na svetkovinu Duhova, 31. svibnja, večernje misno slavlje u Međugorju predslavio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, koji je na početku misnog slavlja kazao kako je ”na ovu svetkovinu Duhova, u trenutku kada ponovno sudjelujemo u Euharistiji na stvaran način i ne samo na virtualan, smatrao prikladnim, u svojstvu Papinog predstavnika u Bosni i Hercegovini, preuzeti inicijativu i osobno doći iz Sarajeva” među nas, da osjetimo svu blizinu i ljubav Svetoga Oca Franje. Nadbiskup Pezzuto kazao nam je tada da nismo bili sami u vremenu izolacije zbog pandemije, da nismo sami ni sada niti ćemo biti sami u budućnosti jer je ovdje “prisutnost i blizina Gospodina Isusa i Njegove i naše Majke, Marije Kraljice Mira i Božjeg milosrđa”.

U mjesecu lipnju proslavili smo 39. obljetnicu ukazanja Kraljice Mira. Župljani i vjernici iz okolnih mjesta pripremali su se devetnicom, a sudjelovali su i u Hodnji mira, s Humca do Međugorja. Svečano večernje misno slavlje na 39. obljetnicu predslavio je fra Ivan Dugandžić, koji je na početku kazao kako je ove godine ”sve puno skromnije nego što smo navikli. Iako je sve drukčije nego prije, uvjeren sam da je ono najvažnije ostalo nepromijenjeno: Ljubav nebeske Majke prema nama, njezinoj djeci i naša vjernička odanost prema njoj, našoj zajedničkoj Majci”.

“Dođite i vidjet ćete” bilo je geslo ovogodišnjeg 31. Mladifesta. Uoči samoga početka održana je konferencija za novinare, na kojoj je apostolski vizitator za župu Međugorje, mons. Henryk Hoser uputio sljedeće riječi: “Svaki festival ima svoj naslov, svoje ime… Ove godine smo kao temu izabrali riječi “Dođite i vidjet ćete!”. To su Isusove riječi koje je uputio kada je razgovarao s učenicima Ivana Krstitelja. Oni ga pitaju: “Učitelju, gdje stanuješ?”, a Isus im odgovara: “Dođite i vidjet ćete!”, a to upravo odgovara onome što se naziva fenomen Međugorja. Već gotovo četrdeset godina vladaju kontroverze na temu Međugorja, te se kontroverze odnose na pitanje ukazanja. Riječ je, dakle, ne samo o kontroverzama oko ukazanja, nego i oko same pastoralne djelatnosti. Neki su gorljivi zagovaratelji, a neki su protiv i čak nam osporavaju našu pravovjernost, a vrlo adekvatan odgovor je taj: “Dođite i vidjet ćete!” i onda ćete moći svjedočiti o tome što ste vidjeli i doživjeli”.

Na početku 31. Mladifesta dogodio se još jedan povijesni trenutak za našu župu. Papa Franjo mladima je uputio poruku koju je donio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, a čast da pročitaju Papine ohrabrujuće riječi pripala je mladima iz župe Međugorje, Ani Miloš i Andriji Šegi. U svojoj poruci papa Franjo je između ostaloga kazao: “Godišnji susret mladih u Međugorju vrijeme je ispunjeno molitvom, katehezom i bratskim susretom, koje vam pruža priliku da upoznate živog Isusa Krista, na poseban način u slavlju presvete Euharistije, u klanjanju pred Presvetim kao i u sakramentu Pomirenja.”

Prvoga dana misu svečanog otvorenja 31. Mladifesta predslavio je nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, drugu večer provincijal hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, treću mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije, četvrtu večer mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a 31. Mladifest večernjom svetom misom zatvorio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.

Spominjući crkvene velikodostojnike, koji su bili na 31. Mladifestu, kažimo da je nakon završetka Mladifesta u Međugorje stigao mons. Vlado Košić, biskup sisački koji je posjetio naše radijske prostorije 7. kolovoza. Razgovarajući s nama otkrio nam je razloge svoga dolaska. Želio je posjetiti i pozdraviti svoje prijatelje, župnika fra Marinka i mons. Hosera, te ostale župljane koje je upoznao. Uz to odlučio je ovim trećim dolaskom doći kao hodočasnik, moliti se za svoje nakane i više otkrivati Međugorje, koje kako nam je rekao doživljava kao “dar s Neba”.

Ove godine, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru slavljena je sveta misa prilikom koje je ustoličen novi mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Na ustoličenju je sudjelovao i nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, koji je izrazio želju predvoditi Euharistiju u Međugorju. Tako je toga istoga dana, na vanjskome oltaru crkve sv. Jakova, predvodio večernje misno slavlje.

Novi ustoličeni biskup hercegovčakih biskupija, mons. Petar Palić posjetio je Međugorje i predvodio večernje misno slavlje na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Na početku slavlja riječi dobrodošlice uputio mu je apostoslki vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henry Hoser koji mu je kazao: “Za Međugorje možemo reći da je najpoznatija župa na svijetu koja privlači mnoštvo hodočasnika sa svih kontinenata, i bližih i daljih. Osoba biskupa znači jedinstvo i vjeru, označava ne samo jedinstvo s cijelom biskupijom, već sa sveopćom Crkvom. Zato, u ime svih nas radostan sam što Vas danas ovdje mogu dočekati i moliti zajedno s vama na Vaše nakane. Dobro nam došli!”

Opširnije o svemu ovome, ali i drugim događajima koji su obilježili Međugorje u prošloj godini pripremio je kolega Andrija Šego u specijalnoj emisiji emitiranoj u novogodišnjem programu. Poslušajte je u audiozapisu.

Naš novinar Andrija Šego s biskupom Vladom Košićem FOTO: Mateo Ivanković/ICMM

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne