Papa Franjo primio apostolskog vizitatora za župu Međugorje mons. Aldu Cavallija

Papa Franjo primio je danas, 16. siječnja apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupa Aldu Cavallija, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, ne navodeći detalje sastanka.

Nakon smrti nadbiskupa Henryika Hosera, Sveti Otac je 27. studenoga 2021. imenovao nadbiskupa Aldu Cavallija novim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Prije toga bio apostolski nuncij u Nizozemskoj.

“Sveopća Crkva pozorno prati taj fenomen, jako pozorno”, rekao je Aldo Cavalli nakon imenovanja apostolskim vizitatorom za župu Međugorje.

“Rekao mi je: ‘Ideš tamo, budi tamo, mirno, spokojno i uravnoteženo, budi tamo i prati ljude”, prenio je za naš radio nadbiskup Cavalli Papine riječi po dolasku u Međugorju.

Papa Franjo je 12. svibnja  2019. godine donio odluku kojom odobrava hodočašća u Međugorje. Od tog dana biskupije i župe mogu službeno organizirati hodočašća, koja od tada više nisu samo u ‘privatnom’ obliku kao što je to do tada bilo.

”Papa Franjo je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje. Uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje od strane Crkve, to jest da ne stvaraju, na bilo koji način, zabludu ili dvosmislenost u doktrinarnom smislu. Isti kriterij moći će biti primijenjen na pastire svakoga reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti ili suslaviti na svečan način”, pisalo je u tadašnjem priopćenju, koje su na jutarnjoj misi u nedjelju, 12. svibnja 2019. u Međugorju objavili tadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i mons. Henryk Hoser, tadašnji apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Papa Franjo slao je i tri puta svoju poruku sudionicima Mladifesta, a i Međugorje je s njim u molitvi za kraj pandemije sudjelovalo u svibnju 2021. godine zajedno s trideset drugih svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne