Pater Andrej: U Njemačkoj nije lako biti svećenik, u Međugorju dobijem novu snagu

U Međugorju je u tijeku 29. Međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje.

”Marija je uistinu izabrala bolji dio…” (Lk 10, 42) U Gospinoj školi, tema je ove, kao i svih ovogodišnjih duhovnih obnova u Međugorju, a predavač n aovoj duhovnoj obnovi je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Na duhovnoj obnovi sudjeluje više od 200 osoba iz SAD-a, Engleske, Irske, Francuske, Italije, Španjolske, Argentine, Meksika, Paragvaja, Salvadora, Brazila, Austrije, Švicarske, Njemačke, Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Poljske, Portorika, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na ovoj duhovnoj obnovi sudjeluje i svećenik augustinac pater Andrej Maria iz Njemačke, koji je prije četiri mjeseca zaređen za svećenika.

”Zaredio me je nuncij Nikola Eterović iz Berlina. U Međugorje dolazim više od dvadeset godina i ovdje sam se obratio. Prije devet godina sam otišao u samostan. Organiziram hodočašća za Nijemce i Hrvate, surađujem s molitvenom zajednicom Totus Tuus iz Mostara, Čakovca, Osijeka i Zagreba. Danas imam slavlje, trideset punih godina hodočašća. Jako sam zahvalan  za to. Kada brineš za hodočasnike moraš raditi, moraš paziti, ali vidim uvijek više dobijem kada dajem. Vidim plod. Vidim kako je Bog dobar, milosrdan… To me napuni i ohrabri za moj posao u Njemačkoj, gdje nije lako biti svećenik. U Međugorju je poseban mir, radost, ovdje sam kao kod kuće, ovdje dobijem novu snagu”, kazao je p. Maria, koji u Međugorje ponovno dolazi za dva tjedan sa 260 hodočasnika iz cijele Njemačke.

”U skupini će biti puno stranaca  koji su pobožni. S Nijemcima dolazim kroz godinu šest puta, a s Hrvatima jednom godišnje” kazao je p. Andrej Maria koji sudjeluje na ovogodišnjoj 29. Međunarodnoj duhovnoj obnovi za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje.

Lucija Šalov iz Nina iz okolice Zadra sudjeluje na ovoj duhovnoj obnovi i jako je sretna što je ponovno u Međugorju na ovome susretu, a u Međugorje dovodi hodočasnike iz svoje župe te iz Italije.

”Mi bez Boga ne možemo ništa. Sve što mi radimo, zapravo je Božje djelo preko naših ruku kazala je Lucija. Ovo što mi radimo zapravo je poziv, misija čuli smo to i od provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša. Poziv koji ako ne živiš u potpunosti  totalni je promašaj. Svima nama koji smo pozvani na ovaj put, Bog daje snagu kako bismo mogli ljude voditi prema Njemu”, kazala je Lucija i sve podsjetila na Gospine poruke ”da se svim srcem vratimo i obratimo Bogu jer jedino je u Bogu mir i spasenje”.

Ova duhovna obnova završava svetom misom u petak u 11 sati.

Ivana Čilić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne