Počela velika devetnica Kraljici Mira župe Krista Kralja iz Čitluka

U nedjelju, 30. travnja, polaskom u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, započela je 3. velika zavjetna molitvena devetnica povodom 42. obljetnice ukazanja Kraljice Mira u župi Međugorje, a devetnicu organiziraju župa Krista Kralja u Čitluku i Udruga “Zavjet Gospi”. Predvođeni župnikom fra Mirom Šego i župnim vikarima fra Ivanom Sliškovićem i fra Lukom Ćorićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta, hodočastili su do Brda ukazanja u Bijakovićima. Hodočašće je započelo molitvom krunice Božjega milosrđa, te se nastavilo molitvom Gospine krunice kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće.

Kolona vjernika koja je brojala njih nekoliko stotina, s krunicom u rukama i molitvom na usnama krenuli su prema Brdu ukazanja, a mnogi župljani iz Bijakovića su ispred svojih domova ponudili hodočasnicima osvježenje u obliku vode, sokova ili kolača koje su sami pripremili. Došavši na Brdo ukazanja, vjernici su penjajući se do Gospina kipa molili radosna otajstva Gospine krunice, a kada su došli do Gospina kipa izmolili su i Vjerovanje, sedam očenaša, te Marijin hvalospjev Veliča, a hodočašće je završilo pjesmom “Došli smo ti, Majko draga”, te završnim blagoslovom kojega je udijelio fra Luka Ćorić. Vidno umorni, ali ispunjenog srca, neki od vjernika posvjedočili su nam o blagoslovima koja primaju na hodočašću.

„Danas smo u 15 sati krenuli od naše crkve Krista Kralja u Čitluku na naše 3. zavjetno hodočašće naše župe Krista Kralja Čitluk i Udruge „Zavjet Gospi” do Brda ukazanja ovdje u Bijakovićima da se zahvalimo Gospi za sve primljene milosti, a isto tako da se molimo i za sebe i za svoje obitelji, za sve one stare i nemoćne, za bolesne, za naše mlade, za sve koji su se preporučili u naše molitve i za cijelu našu župu. Osobito na ovaj današnji dan, na ovu nedjelju koja je nedjelja Dobroga pastira i za duhovna zvanja. Hodočašće je uistinu nešto što nosi čovjeka i tako je i meni bilo danas i svima nama koji smo išli. Jednostavno to je neka milost koja čovjeka nosi i vodi k Bogu”, kazao je fra Ivan Slišković dodavši kako mu je drago što se ne hodočasti samo jednu nedjelju, nego da je ovo devet uzastopnih susreta s Gospom.

„Ono jedino što mi je žao je što ovo traje kratko, budući da sam ja sa Širokog Brijega, kada bismo išli pješke u Međugorje, a već sam kao mali išao sa svojom obitelji, tada to traje pet šest sati pa nekako još više čovjek uđe u to, ipak ovo dulje traje u smislu uzastopnih nedjelja, tako da mi je to drago što imamo priliku napajati se na tom izvoru koji nam je tako blizu, a opet smo tako skloni često ga zaboraviti. Tako da je ipak jako važno za nas koji smo blizu Međugorja, a to smo svi mi koji smo u Hercegovini, pa i u Bosni i Hercegovini, da ne zanemarimo Međugorje, nego da uistinu koristimo tu milost koju nam Gospodin po svojoj Majci daje”, kazao je fra Ivan Slišković, te pozvao sve da im se pridruže već od iduće nedjelje u isto vrijeme. Nekoliko riječi s nama je podijelila hodočasnica iz Čitluka Tanja Nižić koja je rođena u Bijakovićima, te je ovo hodočašće podsjeća na dane djetinjstva.

„Ja sam rođena godinu nakon Gospina ukazanja, 1982. godine i cijeli moj život je nekako protekao kroz promatranje rijeke hodočasnika koje su se slijevale kroz naše malo selo i dok sam danas bila dio ovoga hoda iz Čitluka do Međugorja podsjetilo me na te neke rane godine i početke Međugorja gdje su mnogi hrlili da otvore svoja srca Gospi kao što smo i mi baš danas. Zahvalni smo kao hodočasnici da kao što su i naši domaći ljudi u prvim danima nudili sve ono što su imali u svojim domovima, pa tako i danas zahvaljujemo svim našim lokalnim obiteljima iz Međugorja što su otvorili svoja vrata i ponudili čašu vode i dobrodošlicu svima nama iz Čitluka dok smo hodali i bili umorni. Ono što primjećujem je da iz godine u godinu broj hodočasnika iz Čitluka raste i bilo bi lijepo da nas iduću nedjelju bude u sve većem broju”, kazala je Tanja, a za kraj nekoliko riječi s nama je podijelila i Jelena Milićević.

„Ovo je moja duhovna okrjepa i tko god može preporučila bi mu da ide. Današnje hodočašće je proteklo jako lijepo uz molitvu i pjesmu kao i svaki put. Malo jest bilo vruće i sparno, ali sve u svemu super. Bogu hvala stigli smo živi i zdravi i hvala puno svim ljudima koji iz godine u godinu nas okrijepe sa pićem i raznim slasticama i Bog ih blagoslovio, te se nadam da ćemo ih do 24. lipnja ove godine i dalje susretati. Ovo je predivno iskustvo i lijepo je vidjeti da narod ide i moli Boga i pjeva se u glas, i mlado i staro i djeca, tko god može neka ide”, kazala je Jelena.

Zavjetna molitvena devetnica nastavlja se i iduće nedjelje od 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku, a završava na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, 24. lipnja kada će se održati veliko zavjetno hodočašće. Što su nam još kazali sudionici ovog zavjetnog hodočašća poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne