FOTO: Pod geslom ‘Čeznite za višim darima’ međugorski framaši svoju mladost posvetili Kristu

U nedjelju, 30.1.2022, pod večernjim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju upriličen je Obred primanja i obećanja članova Franjevačke mladeži iz Međugorja. Središnji je to događaj u životu svakoga mjesnoga bratstva. Euharistijsko slavlje je predvodio fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovine, uz fra Renata Galića, duhovnog asistenta Frame Međugorje te još dvojicu svećenika. Fra Marin je na samom početku slavlja napomenuo kako u Hercegovini trenutno ima oko 1700 framaša koji djeluju u svojim mjesnim bratstvima.

Fra Marin Karačić je u svojoj propovijedi potaknuo framaše na darivanje, na ljubav, odnosno da ne čuvaju samo za sebe tolike talente kojima ih je Bog obdario već da se poput Krista razdaju za druge

Međugorsko bratstvo broji oko 90 članova. Nedjeljnom obredu je pristupilo 82 framaša jer su određeni bili spriječeni. Njih 30 je po prvi put pristupilo bratstvu franjevačke mladeži te su na taj način započeli put svoje formacije u Frami. Nakon jednogodišnje pripreme framaši daju svoja prva obećanja, odnosno obećaju da će kroz godinu dana svoju mladost posvetiti Kristu, živeći njegovo evanđelje u bratstvu franjevačke mladeži po primjeru svetog Franje. Ove godine 23 framaša su u međugorskom bratstvu dala svoja prva obećanja. Po isteku te godine, framaši produljuju svoja obećanja na još godinu dana sve dok odluče boraviti u Frami. 30 framaša je obnovilo svoja obećanja na nedjeljnom obredu te su između ostaloga obećali da je se spremno odazvati na svaki poziv dobra, crpeći snagu iz euharistije.

Fra Marin je u svojoj propovijedi potaknuo framaše na darivanje, na ljubav, odnosno da ne čuvaju samo za sebe tolike talente kojima ih je Bog obdario već da se poput Krista razdaju za druge.

Međugorsko bratstvo broji oko 90 članova. Nedjeljnom obredu je pristupilo 82 framaša jer su određeni bili spriječeni. Njih 30 je po prvi put pristupilo bratstvu franjevačke mladeži te su na taj način započeli put svoje formacije u Frami

Članovi Frame Međugorje su se za ovaj svečani dan pripremali jednodnevnom duhovnom obnovom koju su imali tjedan dana prije samog obreda u Međugorju. Svake godine se iz liturgijskih čitanja dotičnog dana izabere jedno geslo koje će biti poticaj framašima u ostvarivanju njihovih obećanja. Ovogodišnje geslo su uzeli iz Prve poslanice Korinćanima: Čeznite za višim darima (12,31).

Obredu primanja i obećanja je nazočan je bio i veći broj župljana, hodočasnika, članova obitelji samih framaša te njihovih kolega iz ostalih hercegovačkih bratstava. Nakon euharistijskoga slavlja je uslijedila zakuska i prigodno druženje framaša i njihovih gostiju u dvorani Ivana Pavla II.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne