Predstavljamo pjesmu Sancta Maria s albuma Kraljici mira

Album Kraljici mira širokobriješkog skladatelja Franje Kraljevića, na kojemu se nalazi 10 pjesama objavljen je u povodu 40 godina ukazanja Kraljice mira u Međugorju. Jednu od skladbi koja nosi naziv Sancta Maria izvodi Klapa Drača iz Mostara uz klavirsku pratnju Zvonimira Pejića. Glazbu je na tekst Anice Šteko radio Franjo Kraljević, a vokalni aranžman raspisao je don Dragan Filipović.

”Naše sudjelovanje na ovom albumu ponuđeno nam je preko našega voditelja don Dragana Filipovića, koji je nas obavijestio o svemu i mi smo vrlo rado pristali na suradnju. I tu je pjesmu don Dragan obradio na klapski način, a gospodin Kraljević  je uglazbio. Međugorje čini veliki dio moga života, iz godine u godinu tu se vraćamo zbog Božjeg i Gospina poziva. Dok pjevamo pjesme Majci Mariji osjećam dar vjere, istinsku radost, mir, životnu sreću. Kroz pjevanje osjećam najveću bliskost i isto imam potrebu zahvaliti na prekrasnom daru pjesme koji mi je pružen. Međugorje ima vrlo bitnu ulogu u našim životima, to je mjesto u kojem ne možeš ostati ravnodušan, i ne osjetiti prisutnost Boga i Blažene Djevice Marije. Drago nam je da smo se našli na tom albumu, koji odiše duhovnošću, a i vrlo lijepo se naći i pjevati bok uz bok uz renomirane glazbenike”, kazala je Anđela.

Mostarska ženska klapa Drača pod budnim okom maestra, don Dragana Filipovića već prvim nastupima osvojila je širu javnost iz domene klapskih slušatelja te u kratkom roku zauzela jedno od značajnijih mjesta. Klapa je osnovana 2008. godine.

”Iza nas je mnogo nastupa po klapskim festivalima, dobitnice smo raznih nagrada, primjerice na klapskom festivalu u Omišu, Omišlju na Krku, Korčuli, Perastu u Crnoj Gori itd. U zadnje dvije godine malo smo zbog obiteljskih obveza zapostavile i ostavile pjevanje po strani. Mislile smo da smo pomalo zaboravljene, ali izgleda da nismo. Velika hvala svima koji su nas se sjetili. Ovo je bilo veliko i nezaboravno iskustvo i mi smo zadovoljne kako smo to otpjevale. Ovo nam je bila neka vrsta novog okupljanja, lagano smo krenule s novim pripremama, nadamo se novim prilikama, nastupima. Jako se veselimo svemu onome što budućnost donosi”, kazala je Anđela.

Poslušajte i cijeli razgovor s njom u audiozapisu, a pjesma je od danas dostupna za slušanje i na našem YouTube kanalu.

Dragana Pavlović

 

Sancta Maria

Bila sam pred tobom
sklopljenim rukama
bez riječi nijemo stajala
očima duše tvoj lik gledala.

I tako sretna i plakala,
plakala i u suzi molila
Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus

Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus.
Od tada u svako predvečer
s malo riječi i nedostojna
kao pepelom posuta
na granici vječnosti i vremena.

Majko, duša te moja ljubi
ljubi i pjeva
Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus

Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus.
I sad sam, Majko, pred tobom
prebirem staze godina
htjela bih tebi dovesti sve ljude
koje sam srela, a znam da se gube.

Želim kao i ja nek’ se raduju,
nek’ se raduju i tebe ljube
Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus

Sancta Maria, Mater Dei
ora pro nobis pecatoribus,
ora pro nobis pecatoribus.

Anica Šteko

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne