Preminuo Stipe Ćavar, prvi djelatnik Informativnog centra Mir Međugorje

Jučer nas je na Radiju sve zatekla tužna vijest. Nakon duže bolesti bolesti u ponedjeljak večer 4. prosinca u 65. godini preminuo je naš kolega i prijatelj  Stipe Ćavar.

Stipe je rođen u Krehin Gracu 1959.  Osnovnu i srednju školu završava u Čitluku. Godine 1978. na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu diplomira na odsjeku za automatiku i elektoniku.

Godine 1993. Stipe radi kao prvi djelatnik Informativnog Centra Mir Međugorje. Gospine poruke 25. u mjesecu slao je faxom na adrese diljem svijeta, poslije je došlo neko tehničko čudo koje se zvalo Robofax, nešto imeđu faxa i interneta, a potom i Internet. Sva ta sredstva Stipe je uvodio u uporabu da bi Gospinu poruku i vijesti iz Međugorja slao u cijeli svijet i to na sedam jezika.

Razmišljajući o svom najbližem suradniku, prijatelju Marija Dugandžić ovako je napisala: Koliko si ti znanja i hrabrosti imao, dovoljno govori činjenica da si prvi u BiH napravio web stranicu, ovu istu koja živi i danas. Nemoguće je nabrojiti sve što si ovdje učinio. Jedno je sigurno: napravio si tako dobre temelje da su drugi mogli graditi katove. Ničega se nisi bojao, ništa nije bilo nepremostivo, neizvedivo kada je trebalo ostvariti cilj: a tvoj cilj je bio Gospine majčinske pozive slati u cijeli svijet. Danas je to nešto posve prirodno i nimalo zahtjevno, u ono vrijeme bilo je ravno čudu! Trebalo je imati tu hrabrost i veliko znanje, a ti si imao oboje. Toliko puta bih te našla u uredu gdje ‘razgovaraš’ s računalom. Stojim, gledam, ništa ne razumijem, divim se. Moram ti sada priznati: često te nisam mogla ni razumjeti, ni pratiti. I ne samo ja. Zato te sada molim: oprosti! A ti bi se tako dobroćudno ljutio u pokušaju da objasniš meni i drugima, kako se sve to nešto treba napraviti, uvijek ići samo naprijed, da bi Gospina poruka stigla u svaki zakutak ove zemlje.”

Nekadašnji župni vikar u Međugorju i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a sada gvardijan samostana Antonianum u Rimu fra Miljenko Šteko osvrnuo se na Stipin rad u Međugorju te obitelji uputio izraze sućuti:

”Dragi Stipe, pokoj Ti duši!

Vijest o Stipinoj smrti primio sam doista s tugom. Ostat će trajno u mom pamćenju.

Kad sam službeno došao u Župni ured u Međugorje 2007. godine i preuzeo ICMM, dragi Stipe, Ti si bio računalni i internetski temelj odašiljanja Gospine poruke dvadest i petoga u mjesecu u čitavi svijet. Susreli smo se mnogo puta tih godina. I, zapravo, stalno susretali, razmjenjivali i sučeljavali tehnička i ina mišljenja.

Tvoja nepokolebljiva vjera, koja se pretvarala u konkretnost života i odašiljanje međugorske poruke, očitovala se u svakome susretu. Živio si u uvjerenju da je to to! Gospa!

Živio si za Gospine poruke i planove vjerujući duboko i bez računice.

Odradio si neke od najtežih mentalno ljudskih i stručnih dionica u ICMM. Nepokolebljivo, kako si samo Ti znao!

Hvala Ti, dragi Stipe! O pojedinostima svega ovoga nekad, u neka druga vremena!

Duboko vjerujem da je naš Stipe predao svoj život u Gospine svete ruke i po njenim rukama predan milosrdnom Bogu Svemogućemu.

Draga Ankice, djeco i obitelji, primite izraze najiskrenije sućuti!

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine! I svjetlost vječna neka mu svijetli!”

Sve što je činio, činio je s toliko žara, predanosti, revnosti i odgovornosti prema svojoj vlastitoj savjesti. Svojim unutarnjim odnosom prema radu, razvio je do kraja sve talente koje mu je  Bog dao. U svemu tome  bio je izrazito dobra duša, dobar čovjek. Kada je radom i djelima trebalo zaštititi ovaj Gospin projekt i želju, nisi se bojao izložiti, ni sebe, a ni vlastitu obitelj. Nikoga se nisi bojao, samo Gospodina.

Nije se bojao krenuti ni u novi projekt 1997. I to u  osnivanje Radiopostaje Mir Međugorje. Pa ni 1999. godine kada uspostavlja vlastiti web server koji omogućuje emitiranje radijskog programa u svijet i emitiranje uživo video večernjeg molitvenog programa iz crkve sv. Jakova putem interneta.

”To je nevjerojatna bila želja, volje, entuzijazam… u malim prostorijama, koje prokišnjavaju. Kad su ljudi iz velikih centara i radiopostaja iz svijeta nisu mogli vjerovati da iz tog prostora s takvom ljubavlju ide program u svijet. Radilo se, tražilo se rješenje, pravile se prostorije, ozvučenja… Sve u mogućnosti koje smo tada imali, ali nisu bile velike”, kazao je o tim počecima Stipe Ćavar, gostujući na Radiopostaji Mir Međugorje koju je osnivao za 20. rođendan.

Stipe je uvijek govorio kako je u Gospinoj službi s ciljem širenja mira diljem svijeta, pozivajući sve na obraćenje, a mnogi su se obratili zahvaljujući Stipinoj žici preko koje je večernji molitveni program stigao do svakog kutka svijeta.

Stipe Ćavar objavio je i knjigu ”Prvi mjeseci ukazanja u Međugorju: osobni dnevnik o izvanjskim događanjima s današnjim osvrtom na njih’.

Stipe Ćavar sa suprugom Ankicom

Uz Informativni centar Mir Međugorje, Stipe Ćavar od 1994. godine radio je i u Zavodu za školstvo Hrvatske republike Herceg-Bosne kao savjetnik za informatiku i elektrotehniku te kao profesor informatike u Gimnaziji u Čitluku.

Posmrtna povorka kreće sutra, 6. prosinca u 14 sati ispred mrtvačnice u Krehinu Gracu. Obitelj će od 13 sati primati sućut u mrtvačnici. Pokop će održati na groblju u Krehinu Gracu.

Gospu si djetinje ljubio, majčinski slušao i poštivao. Sve za Nju činio! Dragi Stipe, za života si puno učinio, otišao si punih ruku, a sada možeš činiti i više: prati nas na putu na kojemu smo bili prijatelji i suputnici.

Počivao u miru

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne