Projekcija filma ”Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata” održana u Međugorju

U dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u subotu 8. listopada, s početkom u 20 sati održala se projekcija filma “Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata”.

Znanstveno obrazovni film „Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata” prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta: crkva Majke Božje Remetske, kapela Majke Božje anđeoske u Markuševcu, Kraljica Hrvata na Sljemenu, Pohod BDM u Čučerju, Sveta Marija na Dolcu, crkva Sv. Franje Asiškog, Sv. Marko, Sv. Katarina, kapela Majke Božje žalosne, Sv. Ivan Krstitelj, Uznesenje Marijino u Stenjevcu, Sv. Barbara, Kraljica svete krunice, Uznesenje Marijino u Brezovici, Sv. Vinko, Uznesenje Marijino u Resniku, Sveta Mati Slobode, Bezgrješno Srce Marijino, Marija Pomoćnica, katedrala Uznesenja Marijina, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata i dr.

U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) Posebna pozornost pridana je raritetnim knjigama i rukopisima sačuvanim u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba te deklamaciji starih stihova.

Prije početka same projekcije filma, nazočnima su se obratili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, te dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, voditeljica projekta, scenaristica i redateljica, članica Hrvatskog mariološkog instituta – Zagreb. Fra Zvonimir je svima zahvalio na dolasku sa željom i nadom da će uživati u projekciji ovog zanimljivog filma, a zatim je dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek uputila nekoliko riječi.

„S ovim filmom želimo potaknuti na proučavanje naše baštine. Film ćete večeras gledati na hrvatskom jeziku, ali filmovi su prevedeni, tako da imamo na talijanskom, njemačkom, engleskom… najviše na engleskom jeziku. Tako da i na taj način želimo popularizirati našu veliku pobožnost kroz stoljeća prema Blaženoj Djevici Mariji. Kada sam ovaj film snimala, iako je Zagreb moj rodni grad, tamo mi je u biti bilo najteže jer nas je Gospodin podsjetio da smo svi tako neznatni i prolazni, jer došao je potres, došla je korona, tako da je tada bilo najteže raditi, ali uz puno srca ipak se to napravilo, jer vjerujem da Božja providnost to vodi. Ja sam imala jedan strahovit nemir, počela sam raditi godinu dana prije, iako to nikada ne radim, jer nisam znala naravno da će biti potres i korona, ali htjela sam snimiti u katedrali svečanost proslave Gospe od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, i procesiju, te smo uspjeli to snimiti. Kad smo počeli raditi film, kada je bilo odobreno kao projekt, tada od potresa više se ne bi to mogli snimiti. Tako da uvijek Božja providnost vodi kada se radi nešto lijepo i to neka vam bude jedan lijep poticaj u vašem Marijoljublju”, kazala je, između ostaloga, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek prije početka same projekcije.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne