Promovirana prva audio krunica Informativnog centra Mir Međugorje na španjolskom jeziku

Osluškujući potrebe suvremenog čovjeka, Informativni centar Mir Međugorje snimio je audio krunicu s razmišljanjima za svako otajstvo i glazbu koja poziva na molitvu, izvorno stvorenu za ovaj projekt.

U ponedjeljak, 14. listopada audio krunica predstavljena je hodočasnicima španjolskog govornog područja u dvorani svetog Ivana Pavla II. u Međugorju, na kojoj su sudjelovali apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, ravnatelj Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović, te jedan od suradnika na projektu, Borja Martínez-Echevarría. Voditelj programa bio je Josip Biokšić, prevoditeljica Vlatka Radišić, a večer je glazbom pratio trio iz Čitluka kojeg čine Tina, Ivan i Gaga.

Komplet krunice uključuje USB sa snimkom krunice na španjolskom jeziku, popraćenu originalnom glazbom i meditacijom otajstava, krunicu od maslinova drveta i knjigu s razmatranjima za svako otajstvo koju je izradio fra Josip Vlašić, a s prijevodom na španjolski Filke Mihalj Pedretti.

Idealan je za obiteljsku zajedničku molitvu, za djecu jer im audio format čini molitvu lakšom i razumljivijom, također za poslovne ljude ili ljude s mnogo aktivnosti, koji imaju užurban život, koji puno putuju, te za one koji poteškoće u fokusiranju na tradicionalnu molitvu, jer nudi jasan i ugodan vodič.

Prvi je govorio ravnatelj Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović.

„Ovaj projekt koristi nove tehnologije u evangelizacijske svrhe. A sada imamo i audio krunicu s kojom možemo bolje iskoristiti svoje vrijeme, primjerice, moliti dok smo u vožnji. Nadamo se da će ova krunica, ali i drugi slični projekti koje planiramo raditi, pomoći u evangelizaciji i širenju duhovnosti Međugorja”, kazao je Vidović, dodajući kako „da bismo dobro zvučali kao instrumenti u rukama glazbenika, važno je odlučiti biti instrumenti u Božjim rukama i uvijek biti otvoreni Bogu kroz molitvu.“ Vedran Vidović zahvalio je i svima koji su bili dio ovog projekta i pomogli da se on ostvari.

Nadbiskup Aldo Cavalli govorio je o nastanku i važnosti krunice.

”Krunica je nastajala stoljećima. Sada je manje-više kao što je bilo 1350. godine, ali ima svoje korijene u Evanđelju. Cijeli prvi dio Zdravomarije je evanđeoski, to je vrlo važno, jer Evanđelje je središte naše vjere. Unutar Biblije, Evanđelje nam predstavlja Isusa Krista. Isus Krist je središte vjere kršćana. Prvi dio Zdravomarije je Evanđelje, to je Navještenje i pohod Elizabeti. Drugi dio dolazi sa stoljećima, ali ulazi duboko u našu vjeru i također u naš život”, kazao je mons. Cavalli, naglašavajući kako se ”molitva mora temeljiti na vjeri, da ne ostane površna”.

”Stav koji moramo imati kad započnemo krunicu je ovakav: Marija živi, ​​živi, ​​živi u Gospodinu, a ja se pridružujem ovom dubokom zajedništvu u Gospodinu, s Marijom koja živi u Gospodinu. Druga stvar koja je važna je molitva sa zadovoljstvom. Imajte stav zadovoljstva ulaska u zajedništvo s Djevicom Marijom koja živi u Gospodinu. Zajedništvo svetih temeljno je u ovoj molitvi krunice. Također je važno razmišljati, razmišljati na trenutak o otajstvima krunice, jer su to otajstva evanđelja“, komentirao je nadbiskup Cavalli, ističući time ono najvažnije kod molitve krunice.

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić govorio je o molitvi srcem te ljepoti i jednostavnosti iskustva molitve krunice u Međugorju, počevši pitanjem: „Kako se moli krunica?” pa je i odgovorio da se ”moli srcem”.

”To je najvažnije, i to učimo iz dana u dan, moliti srcem. A zašto je molitva krunice u Međugorju tako posebna? Toliki ljudi dolaze ovdje upravo kako bi izliječili svoja ranjena srca. I ovdje također uče o poniznosti, i ovdje se osjećaju voljenima. Osjećaju se ljubljeni od svoje Majke na nebu, osjećaju i da ih Bog voli, i onda, takvim srcem, mole na poseban način. Čak ni jezik nije problem ni prepreka jer molimo srcem. Zato je tako lijepo moliti krunicu u Međugorju. Izvana nema ništa posebno, vrlo je jednostavno, kako i treba biti u obitelji. Kad ovdje prije svete mise molim krunicu, to me vrlo često podsjeti na obiteljsku molitvu koju sam imao u svojoj obitelji. I mi ovdje, kao velika obitelj, kao Crkva, zajedno molimo. Kada molite krunicu morate biti vrlo jednostavni, jer tada srce najbolje moli i morate biti otvoreni onome što molite. Krunica ima svoja otajstva, o kojima razmišljamo i koja nas vode u istraživanje otajstava naše vjere. Osobito je važno razmišljati o riječima koje izgovaramo. Nemojmo samo izgovarati riječi ne razmišljajući o njima, nego osjetimo svaku od tih riječi, a posebno ime Marijino i ime Isusovo. Svoja srca uvijek moramo usmjeravati prema njima. A sve što ide uz molitvu krunice, bila to glazba ili meditacije, sve mora biti vrlo jednostavno, kako bi moglo još više približiti srca vjernika onome o čemu se razmišlja”, zaključio je fra Zvonimir, pozivajući na molitvu krunice koja se svakodnevno moli na oltara crkve svetog Jakova u Međugorju.

Ova sudio krunica na španjolskom jeziku prva je i za sada jedina koju je izdao Informativni centar Mir Međugorje, a u tijeku je izrada audio krunice na njemačkom jeziku u tijeku.

Komplet krunice može se kupiti u Suvenirnici u Međugorju i u web shopu Informativnog centra Mir Međugorje.

Tekst: Pablo Pedretti
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne