Proslava blagdana sv. Blaža i obred grličanja u Međugorju

Dana 3. veljače Crkva slavi spomendan na sv. Blaža, biskupa i mučenika iz IV. stoljeća. Također, običaj je da se i na taj datum blagoslivljaju grla vjernika u svim crkvama, jer se time zaziva Božja zaštita i oslobođenje od bolesti grla i svakog drugog zla po zagovoru ovog sveca i mučenika. Taj obred se još zove i grličanje, te se vrši nakon svete mise. Obred blagoslova grla, odnosno grličanja, veže se uz predaju o polaganju ruku sv. Blaža na dijete kojemu je u grlu zapela kost. Sv. Blaž je učinio znak križa i molio Boga da dijete oslobodi od te kosti, te je doživio Božje uslišanje. Zatim je zamolio Boga da On to učini svaki put onome tko mu se u molitvi i vjeri obrati u njegovo ime. Nakon svete mise, tijekom obreda grličanja, svećenik s dvije svijeće pristupi vjerniku uz molitvu: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!”.

Tako je bilo i u Međugorju gdje su se svete mise na spomendan sv. Blaža slavile ujutro u 7:30 sati, te u 18 sati kada je bila večernja sveta misa, a na obje mise upriličen je obred grličanja. Večernju svetu misu u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je don Damir Stojić, župnik župe Duha Svetoga – Jarun u Zagrebu, a s njim su u koncelebraciji bili i brojni drugi svećenici. On se na početku svoje propovijedi dotaknuo evanđelja u kojemu se govori o smrti sv. Ivana Krstitelja, te je sve okupljene pozvao da, unatoč svemu, uvijek budu na strani istine, te da istinu uvijek govore.

„Kada gledamo način kako je Ivan Krstitelj završio, da su mu odrubili glavu, Marko je imao potrebu navesti nama nekoliko zanimljivih detalja… Na tom slavlju jedna mlada djevojka je zaplesala i Herod se zaletio te joj dao obećanje koje, siguran sam u srcu, nije htio izvršiti, ali je bio vezan uz svoje riječi. Tamo piše da su tu bili velikaši, časnici i prvaci Galilejski. Tu je bio također i onaj koji je izvršio smrtnu presudu, tu je bila Herodijada i njena kćerka. Toliko ljudi je bilo prisutno, a što je zanimljivo i što bih naglasio jest da nitko nije digao svoj glas da se zaustavi zlo. Oni su znali da se Herod malo zaletio i zapravo da nitko od ovih sustolnika velikaša, prvaka i časnika Galilejskih nije zaustavio Heroda, svi su šutjeli. Zašto ovo naglašavam? Mnoga zla u povijesti su se dogodila, nakon ovog događaja, u kršćanskoj povijesti, ne zato što su kršćani možda činili zlo, nego zato što kršćani nisu možda činili dobro, a to se zove propust. Svi ovi za stolom su činili grijeh propusta, šutjeli su, a gledali su razvoj događanja, gledali su razvoj zla i kako se zlo razvija, a oni su šutjeli”, kazao je don Damir Stojić, te dodao da je bar jedan od njih digao glas, Herod bi smogao snagu i rekao da neće to učiniti.

„Na početku svete mise u pokajničkom činu, a možda smo se navikli na to, no ako pažljivo slušamo mi se kajemo za grijehe mišlju, riječju, djelom i propustom. Mi nismo samo dužni ne činiti zlo, mi smo dužni i činiti dobro, odnosno spriječiti zlo. Ovdje je jedan tragičan događaj gdje se zlo razvijalo i razvijalo i svi su promatrali i nitko nije digao glas. Zato mi kršćani danas u 21. stoljeću smo pozvani da dignemo svoj glas. Možda ćemo zbog toga nastradati, možda biti i progonjeni, ali to je naša dužnost. Na dan našega krštenju kada su nas naši roditelji donijeli na krštenje, u jednom trenutku svećenik zapali svijeću i pruži svijeću roditeljima te im kaže „primite svjetlo Kristovo” i tada se izgovara jedna prekrasna molitva da i mi budemo svjetlo u svijetu. Mi znamo da kada se u jednoj mračnoj prostoriji zapali svijeća mrak nestaje, zato što svjetlo obuzima mrak. Negdje sam pročitao da mrak kao pojava ne postoji, nego da mrak dođe u odsutnosti svjetla. Bog je sve učinio dobro, ali kada zlo nastaje? Kada se dobro povlači, kada ne činimo dobro, kada se odvajamo od Boga”, kazao je don Damir Stojić te naglasio okupljenima da mi kršćani smo u svijetu, a ne od svijeta, te da smo pozvani biti kao kvasac koji daje život ovom svijetu, a kad glas kršćana utihne odmah zlo nastupa.

„Zanimljivo, Ivan Krstitelj nije ubijen zato što je slijedio Isusa Krista. Kasnije će Stjepan biti kamenovan jer je vjerovao i naviještao Isusa Krista. Zato kroz povijest Crkve uvijek ćemo imati dvije skupine mučenika, oni koji su ubijeni iz mržnje prema Isusu i vjeri, a to smo vidjeli u našoj povijesti jer imamo mnoge takve kao recimo Stepinca. Također ima onih mučenika koji nisu izričito ubijeni zato što slijede Krista, nego zato što govore istinu. U ovom slučaju Ivan Krstitelj je govorio istinu o braku. U ono vrijeme, kao i danas, brak je uvijek napadnut zato što je to Božanska ustanova. U ovom slučaju Ivan Krstitelj je imao snage pokazati prstom u jednog političara u ono vrijeme i reći mu da ne živi dostojno”, kazao je don Damir te naglasio da mi kršćani u 21. stoljeću imamo itekako mogućnosti i prilika da u svakodnevnom životu govorimo istinu, o braku, o spolnosti, o društvenoj pravdi. Na kraju propovijedi kazao je da danas Crkva slavi sv. Blaža, te da će se na obredu grličanja moliti za zdravlje grla, ali i da iz naših grla izlaze i najgore bolesti kao što su laži, ogovaranja i klevete, te pozvao sve da nastoje živjeti istinu i jezikom je uvijek svjedočiti. Nakon svete mise upriličen je obred grličanja.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne