Seminar prvoobećanika u Međugorju – Frama je dobar temelj za život

Međugorje je protekloga vikenda bilo mjesto susreta mladih iz Hercegovine. Naime, članovi Franjevačke mladeži iz nekoliko bratstava boravili su u Kući Mira – Domus Pacis na području župe Međugorje na Seminaru za prvoobećanike. Susreli smo ih na stanci, na kavi i bili iznenađeni njihovim brojem. Za stolom su sjedile Matea i Dorotea Marija ugodno razgovarajući s ostalim djevojkama. Započeli smo razgovor uz želju da snimimo kratki intervju na što su djevojke rado pristale. Matea Ostojić je predsjednica Frame Hercegovina, a Dorotea Marija Teiser područna dopredsjednica Frame Hercegovina. Kazale su da je na spomenutom seminaru 40-tak mladih iz cijele Hercegovine, a organizator seminara je Vijeće Frame Hercegovina, na čelu s fra Jozom Hrkaćom područnim duhovnim asistentom Frame Hercegovina.

‘’Imamo seminar za prvoobraćenike, odnosno ovo su framaši koji će dati svoja prva obećanja u Frami ili su nedavno dali pa ih želimo poučiti što su obećali i što trebaju živjet kroz godinu dana ili dok god budu u svojom mjesnom bratstvu’’, kazala je Matea. Dorotea Marija ističe kako je program seminara poprilično ispunjen ”dolazak je oko 4-5 popodne, slijedi sveta misa, program je obilježen predavanjima fratara, radionicama, zatim je tu rad po grupama, zabavni susreti i molitva naravno!’’

Djevojke ističu kako je lijepo susresti se s mladima svaki put, pa Matea dodaje ‘’jako je lijepo vidjet kako mi zapravo iz različitih krajeva Hercegovine, svi živimo na isti način svatko u svom mjestu. Svi svjedočimo mladenaštvo, Krista svjedočimo i posvećujemo se njemu kroz Franjevačku mladež. Stvarno je lijepo kad se svi skupimo i podijelimo svoja iskustva.’’

Ističu kako im je u Međugorju odlično, a za njih su predavanja održali fra Antonio Primorac i s. Matija Pačar, stoga su ovakvi seminari vrlo važni naglašava Matea Ostojić, ”kako mi kažemo, gdje god dođemo, bilo koji dio Hercegovine imamo nekog svog. Lijepo se osjećati voljeno i prihvaćeno od svih drugih framaša, bez obzirom na drugačiji naglasak, na malo drugačije mentalitete. Nemamo svi jednake škole, obrazovanje i slično. Stvarno je predivno iskustvo, jednostavno predivno.‘‘

Dorotea Marija dodaje kako je mladima posebno drago što su u Međugorju ”u razgovoru s mladima možemo primijeti da je njima Međugorje posebno. Vole se vraćati ovdje, osjećaju taj mir i važno je otići iz svojih mjesta i doći u ovakvo mjesto. Domus Pacis je uvijek mjesto gdje se mi susrećemo, gdje dolaze Frame iz Hercegovine i ovdje se osjeća poseban mir, liturgija i program, tako da je uvijek lijepo doći ovdje i osjetiti to.”

O porukama koje su isticali mladima, za koje se nekada zna reći da su daleko od vjere, Matea kaže ‚‘uvijek na predavanjima s framašima govorim ono što je važno kod nas framaša, to jest katolika općenito, jest umirati sebi. U smislu umirat sebi za drugoga! Odvojiti svoje vrijeme za druge, posvetiti se i potrebama drugih ljudi, posvetiti u ovom užurbanom svijetu vrijeme za Krista. Nekad zaboravimo koliko je zapravo važno vratit se na izvore, napajati se, jer s tog izvora zapravo dalje isijavamo i prenosimo to blagostanje na ljude, na koncu i u odnose. Naravno, da tu ima pogleda sa strana, posebno što smo studenti, pitaju nas pa kako vam se da hodati po tim seminarima, kako vam se da izdvajati vrijeme. Jednostavno to je nešto što osjetiš da je tvoje, osjetiš da te Bog zove na to i onda nije teško.”

Za kraj razgovora Dorotea Marija je ohrabrila sve da se odvaže doći na susrete Frame, ”uključit se ili Frama ili neka vrsta susreta mladih, gdje se priča o Bogu, gdje imaš ljude koji imaju ista razmišljanja. Frama je stvarno super mjesto, dosta ljudi je prepoznalo u njoj svoje pozive i sebe otkrilo, mislim da je to stvarno dobar temelj u životu.”

Mlade je uvijek lijepo susresti i s njima porazgovarati, a mi im želio puno dobra i da žive svoje živote i snaže vjeru po izoru na sv. Franju, neka ih prati mir i dobro.

Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne