Šesti dan zavjetne devetnice Kraljici Mira: Ovo hodočašće je velika radost i zahvalnost

U nedjelju, 4. lipnja na svetkovinu Presvetog Trojstva, održan je šesti dan velike zavjetne molitvene devetnice Kraljici Mira u organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i Udruge “Zavjet Gospi”, a ususret 42. obljetnici Gospinih ukazanja u župi Međugorje koja će se obilježiti za tri tjedna, 25. lipnja. Nakon što je i prošla, tako je i ova nedjelja protekla u znaku vrućeg i sparnog vremena, te snažnog hercegovačkog sunca koje je hodočasnike nemilice pržilo više od dva sata. Hodočasnici su u 15 sati predvođeni čitlučkim župnikom fra Mirom Šegom i župnim vikarom fra Ivanom Sliškovićem krenuli od crkve Krista Kralja u Čitluku, te su preko Krehin Gradca i Vionice krenuli prema Brdu ukazanja u Bijakovićima. I ovoga puta hodočasničku kolonu predvodio je veliki Kristov križ kojega su maleni dječaci naizmjence nosili cijelo vrijeme, a hodočasnici su svoj put započeli molitvom krunice Božjega milosrđa, te otajstvima Gospine krunice. Tradicionalno, mnogi župljani Međugorja su hodočasnicima ispred svojih domova nudili hranu i piće, a hodočasnici su u podnožje Brda ukazanja stigli oko 16:40 sati. Zatim su se u molitvi radosnih otajstava Gospine krunice počeli penjati prema Gospinu kipu na Brdu ukazanja gdje su po dolasku izmolili još i Vjerovanje, sedam Očenaša, Marijin hvalospjev – Veliča, te Zdravo Kraljice. Hodočašće je završilo blagoslovom kojega je udijelio fra Ivan Slišković, a potom je nekoliko hodočasnika radosna srca s nama podijelilo svoje dojmove, a jedan od njih je i Goran Kujundžić iz Čitluka.

„Evo i danas smo kao i prethodnih godina imali hodočašće koje je trajalo oko 2 i pol sata. Iako je bilo dosta vruće, međutim na neki način ovo je svaki put duhovna okrjepa, rekao bih i duhovno oslobađanje i svi idemo u jedan mir. Zajednička molitva je tako jaka da kada se naša vjera zbroji sve je moguće kod Boga. Volio bih naglasiti da ovakva hodočašća i inicijative čuvaju našu sredinu da bude normalna, da bude bliže Bogu jer vidimo što nam zapad donosi. Neke stvari dolaze tu brže, neke polako, ali mislim da ne možemo biti onakvi kakav je zapad uz ovakva hodočašća i ovakve inicijative. Hodočašće je molitva za moju obitelj, svaki put pravi neke blage pomake. Nekad nam se čini kada nam se događaju malo negativnije stvari da smo daleko od Boga, da nije to to, međutim upravo Bog radi na takav način, približava nas bliže sebi i iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec vidim kako obitelj ide polako i napreduje s Kristom. Mnogi su prepoznali i uz put gdje prolazimo iznose sokove i kolače, tako da se hodočasnici okrjepe, tako da se zahvaljujem ovom prigodom za to. Još imamo dva hodočašća, dvije sljedeće nedjelje i deveto hodočašće je 24. lipnja u 16 sati, pa ovom prilikom pozivam sve one koji mogu iz naše župe i iz svih okolnih župa da se priključe hodočašću. Bit će organiziran i prijevoz natrag u Čitluk tako da se ne moraju brinuti za prijevozna sredstva”, kazao je Goran, dok je Ivana Pehar iz Čitluka kazala kako joj je ovo hodočašće jedna velika radost.

„Ovo zavjetno hodočašće naše župe je za mene velika radost i zahvalnost za nazočnost naše Nebeske Majke među nama ovolike godine. Ovaj zavjet je također zavjet molitve, molitve da nas Gospa zaštiti svojim plaštem kao što je obećala na putu kojim nas želi voditi do svoga Sina. Molitva je jako važna i Gospa to uvijek naglašava da kroz molitvu ćemo razumjeti zašto je Svevišnji dopustio njezinu nazočnost ovolike godine među nama. Vjerujem da bi svi bili radosni kada bi nam se na ova još dva hodočašća koja su pred nama do obljetnice pridružilo još mnogo ljudi, a vjerujem i da hoće, tako da naša radost i radost Nebeske Majke bude veća”, kazala je Ivana, dok je Antonela Rozić nadodala kako ju ovo hodočašće podsjeća na prve godine Gospinih ukazanja.

„Ovo je već treća godina da idemo na ovo hodočašće, ali ova godina mi je posebno nekako još posebnija zato što sa mnom ide moja mala curica i ona ne može dočekati nedjelje, jedva čeka kad ćemo ići. Ovo hodočašće je stvarno veliko za župu i pozivam sve koji mogu da nam se pridruže. Prvi put je možda najteže, a svaki drugi put nas vuče neka još veća želja da idemo, tako da pozivam sve koji mogu. Svake nedjelje počaste nas, okrjepe nas i velika hvala tim ljudima. Ovo hodočašće me podsjeća na početke Međugorja jer se stvarno sada slijevaju velike rijeke hodočasnika. Pozivam sve koji mogu da dođu na ova dva velika hodočašća i na Uočnicu da se zahvalimo Kraljici Mira na ove 42. godine”, kazala je Antonela.

Velika zavjetna molitvena devetnica od Čitluka do Brda ukazanja u Bijakovićima nastavlja se i iduće nedjelje, 11. lipnja polaskom u 15 sati ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku. Ova velika zavjetna devetnica završava 24. lipnja, na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, te će se tada održati veliko zavjetno hodočašće vjernika iz cijele Hercegovine.

Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne