24.4 C
Međugorje
26.09.2323.

Sveta misa i obnova zavjeta roditelja za mlade iz župe Međugorje

U srijedu, 31. svibnja u kapelici klanjanja u Međugorju s početkom u 20 sati slavljena je sveta misa, a pod svetom misom je održana i obnova zavjeta roditelja za mlade iz župe Međugorje. Ova zanimljiva molitvena inicijativa održava se već dugi niz godina, pa je tako bilo i ove godine. Roditelji su za vrijeme svete mise pročitali molitveni zavjet u kojemu su obećali da će idućih godinu dana svoga života, dok ih služe duhovne i tjelesne snage, svakog prvog petka u mjesecu postiti, moliti i slaviti svetu misu za svoju djecu i svu djecu iz župe Međugorje. Molili su, također, da ih Gospodin sačuva u svojoj milosti i očuva na pravom putu, stavljajući se pod zaštitu Blažene Djevice Marije Kraljice Mira, sv. Jakova apostola i sv. Franje Asiškoga. Svojim pjevanjem i sviranjem svetu misu uveličali su članovi Frame Međugorje, a svetu misu predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić koji se u svojoj propovijedi na početku dotaknuo današnjega Evanđelja u kojemu se spominje događaj kada je Blažena Djevica Marija pohodila svoju rođakinju sv. Elizabetu.

„Znamo kad je anđeo Gabrijel navijestio Mariji i rekao što Bog s njom namjerava, Marija je bila zbunjena i tražila je objašnjenje kako će to biti. Na njezina pitanja i nedoumice anđeo joj kaže primjer njezine rođakinje sv. Elizabete. Kad je Marija čula za to, odmah pristade, i ne samo da pristaje, ne samo da je povjerovala Bogu da Bog može učiniti sve, nego Marija usta i pohiti u gorje. Luka nam želi pokazati kolika je radost bila u Mariji, ali ne radost zbog toga što je njena rodica napokon začela svoga sina, svoje dijete, nije se Marija radovala samo zbog tih ljudskih veza, nego se Marija radovala zbog Božjeg spasenja, zbog Božje snage i djelovanja u nama ljudima. Marija se unaprijed radovala spasenju koje će Isus donijeti snagom svoga križa, svoje smrti i svoga uskrsnuća. Naravno da je Marija htjela biti s Elizabetom i pomoći joj, ali to nije bio glavni razlog, nego je Marija htjela podijeliti svoju radost s Elizabetom, s onom koja je isto na sebi osjetila zahvat i milost Božju. Susret dviju majki rađa velikom radošću jer Elizabeta kaže da tek što joj dopre do ušiju glas pozdrava Marijina, zaigra joj od radosti čedo u utrobi”, kazao je fra Zvonimir Pavičić naglasivši kolika je radost kada drugome nosimo Gospodina, kada drugome želimo dobro, kada drugome želimo blagoslov.

„Rekao sam je da je baš lijepo i simbolično što su ovi vaši zavjeti danas na ovaj blagdan, jer ovaj blagdan nas uistinu upućuje da i mi kao vjernici, kao kršćani ne možemo živjeti samo za sebe. Vjera se ne može živjeti u samoći, vjera treba Drugoga – Boga, ali isto tako vjera treba drugoga, trebamo jedni druge. I pozvani smo širiti taj Božji blagoslov i to upravo vi činite zavjetujući se da ćete kroz godinu dana svaki prvi petak u mjesecu moliti, postiti i slaviti svetu misu na nakanu sve djece i sve mladeži naše župe. To je tako lijepo. Milost koju ste vi primili od Boga želite da se protegne na čitavu župu. Neki od starijih framaša su me pitali mogu li i oni zavjetovati ili to samo roditelji mogu, a ja sam im odgovorio da mogu ako su spremni. Ja vjerujem da nije lako svaki prvi petak u mjesecu ni postiti, ni moliti, ni osigurati se tako da možete doći na misu, da možete slaviti misu, ali pored svih obaveza koje imate i kao roditelji, i na poslu i u kući uistinu je potrebno izdvojiti vrijeme i za Boga, ali i za drugoga”, kazao je fra Zvonimir dodavši kako mu je pomalo i drago što je danas kiša padala i što je grmjelo i što je bilo nevrijeme, pa je prije svete mise framašima kroz šalu kazao da će sada vidjeti koliko ih roditelji vole kada će po tom nevremenu doći, kada im ništa neće biti prepreka da dadnu pred Bogom obećanje za svoju djecu.

„Ono što vam uistinu želim, ne samo kao župnik, nego i kao vjernik da svoje obećanje ni vi ne živite sami. Nemojte samo reći „evo ja sam se zavjetovao za svoju djecu i to je dovoljno”. Molite sa svojom djecom, molite sa svojom obitelji, čitajte Sveto pismo, nemojte tražiti izgovore da ovo dijete ima trening, da ono dijete ima glazbenu školu, ne možemo se nikako okupiti, ne možemo moliti zajedno. Nemojte nasjesti na takve izgovore. Sve treba podrediti Bogu! Sve treba podrediti molitvi! Obiteljska molitva treba biti. Koliko budete više molili u svojim obiteljima, koliko budete čitali Sveto pismo, ta molitva, ta Božja riječ urezat će se u srca vaše djece i ona će im izgrađivati savjest tako da će djeca uvijek znati što je dobro, a što je loše, za što se treba odlučiti, a što treba izbjegavati. Zato vas potičem da pored ovih zavjeta koje dajete ovdje, da sve ono što želite svojoj djeci da s njima i živite, konkretno u svojoj obitelji. Neka vam pomogne zagovor Blažene Djevice Marije Kraljice Mira koja je nama ovdje tako bliska i koja nas potiče da svoju vjeru živimo sve jače i jače”, kazao je fra Zvonimir Pavičić u svojoj propovijedi.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne