FOTO: U Međugorju blagoslovljen kip sv. Josipa i Djeteta Isusa

Misnim slavljem, koje je predvodio fra Karlo Lovrić, župni vikar u Međugorju, u srijedu, 8. prosinca u crkvi sv. Jakova u Međugorju proslavljen je blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i završetak godine sv. Josipa, a nakon misnog slavlja je blagoslovljen i kip sv. Josipa i Djeteta Isusa.

”Sve  oči katoličkog  puka gledaju prema našoj nebeskoj Majci, Blaženoj Djevici Mariji koja  se predstavila 1858. u Lourdesu  siromašnoj djevojčici Bernadici: „Ja sam Bezgrješno začeće“, a time potvrdi što je papa Pio IX, četiri godine ranije svečano proglasio dogmom, odnosno, vjerskom istinom.  Dakle, Marija je bez grijeha začeta”, kazao je na početku misnog slavlja fra Karlo Lovrić na početku svete mise naglašavajući kako ”s ovom svetkovinom slavimo još jedan značajan događaj, završetak Godine svetoga Josipa, koju je  papa Franjo najavio upravo na današnji dan prošle godine apostolskim pismom Patris corde „Očinskim srcem“ prigodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Crkve”.

”U Apostolskom pismu Sveti Otac govori o krjepostima sv. Josipa, o svecu »iz drugoga plana«, kao o najvećem uzoru  u povijesti spasenja. Poziva na porast ljubavi prema sv. Josipu, da molimo zagovor sv. Josipa i „nasljedujemo njegove vrline i njegovu vjernost“.

Glavni razlog štovanja sv. Josipa je u činjenici  da je bio najbliži Isusu i Mariji, jer je pripadao svetoj Obitelji kao član i glava obitelji. Već su istočni oci  isticali kako štovanje sv. Josipa proizlazi iz njegove službe kao muža i oca u sv. Obitelji i njegovo sudjelovanje u Božjem djelu spasenja. U tome su vidjeli njegovu veličinu i svetost, koja nadilazi sve ostale svece”, kazao je fra Karlo Lovrić koji je na kraju mise blagoslovio kip svetog Josipa i Djeteta Isusa. Ovaj zavjetni kip se za sada nalazi u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a dar je hodočasnika koji su željeli ostati anonimni.

”Majka Crkva vjernicima izlaže slike svetaca na javno čašćenje zato da imamo pred očima one koji su Krista vjerno slijedili. Slijedimo njihov primjer i tražimo onaj budući Grad te stupajmo putem kojim ćemo najsigurnije doći do savršena jedinstva s Kristom. Jer sveci su prijatelji i subaštinici Isusa Krista. Oni su naša braća i izvanredni dobročinitelji. Oni nas ljube, stoje uz nas, brižno za nas posreduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama”, kazao je fra Karlo Lovrić na kraju svete mise, a potom blagoslovio kip sv. Josipa i Djeteta Isusa.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne