U Međugorju spomenik ubijenim fratrima

Krv mučenika sjeme je novih kršćana, zato želimo staviti njih kao uzore, kako bismo gledali u njih i kako bi jačala naša vjera

fra Marinko Šakota,
međugorski župnik

U Međugorju će se graditi spomenik ubijenim franjevcima.

”Ove godine je 77 godina od ubojstva većine hercegovačkih franjevaca. Iz župe Međugorje su šestorica.

Petorica su rodom iz župe (fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj), a fra Križan Galić je bio na službi u Međugorju kad je ubijen.

U spomen na njih i kao poticaj nama na življenje evanđelja po njihovu primjeru želimo izgraditi spomenik spomenutim ubijenim franjevcima. Njima želimo dodati još fra Bernardina Smoljana koji je ubijen u Mostaru, a koji je bio župnik u župi Međugorje, sa župljanima sagradio križ na Križevcu i započeo gradnju nove župne crkve”, objavljeno je u Župnom listu župe Međugorje, u kojem se dalje navodi kako su s ”tom namjerom raspisali natječaj za najbolji spomenik sedmorici spomenutih fratara. Pozivi za sudjelovanje u Natječaju bili su dostavljeni do 28. veljače 2022., a rok za dostavu radova bio je 19. ožujka 2022.”

Od trojice autora najbolje ocijenjeni rad je od akademskog kipara Tonija Kozarića. Drugo i treće mjesto zauzeli su akademski kipari Frane Šitum i Zdenko Jurišić.

”Krv mučenika sjeme je novih kršćana, zato želimo staviti njih kao uzore, kako bismo gledali u njih i kako bi jačala naša vjera”, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Ovaj spomenik, pojasnio je on, bit će postavljen pored temelja stare crkve.

Iz Župnog ureda Međugorje, također, obavještavaju sve koji žele da mogu poduprijeti ovaj projekt i dati svoju donaciju u župnom uredu, a uz to se i svima unaprijed zahvaljuju.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne