U nedjelju u crkvi sv. Jakova u Međugorju korizmeni koncert ‘Puče moj’ ansambla Pučki pivači KBF-a

U nedjelju, 26. ožujka 2023. godine, poslije pučke mise u crkvi sv. Jakova u Međugorju održat će se korizmeni koncert ‘Puče moj’. Koncert izvodi ansambl ‘Pučki pivači KBF-a’.

”U programu kojega pripremamo akcent je na Gospinu plaču i Prijekorima, kao centralnoj obrednoj i glazbenoj pojavnosti Velikog petka, koje donosimo u četiri varijante, s različitih lokaliteta – pretežno južnih, ali i sjevernih krajeva koji, svaki na svoj način, njeguju jednaku stvarnost oživljavajući je jedinstvenim melodijskim ruhom. Pomno odabirući, kombinirajući i sukobljavajući kontrastne izričaje želimo stvoriti ne samo jedinstven, harmoničan i uhu ugodan zvučni mozaik, nego približiti sebe i sudionike naših koncerata nebeskoj stvarnosti”, objasnili su iz ansambla ‘Pučki pivači KBF-a’, koji uz Međugorje korizmene koncerte imaju i u Zagrebu, Varaždinu, Šibeniku i Dugopolju.

”Uz koncerte u Varaždinu i Zagrebu, raduje nas što ćemo imati priliku nastupati u Dugopolju i šibenskoj prvostolnici – katedrali sv. Jakova. Posebice smo zahvalni na prilici da prvi put zapjevamo izvan granica naše domovine, i to našoj Majci, Kraljici Mira u Međugorju”, stoji u objavi na facebook stranici ansamla ‘Pučki pivači KBF-a’

Vokalni ansambl „Pučki pivači KBF-a“ osnovan je 2018. godine pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija “Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja”, a s vremenom su se priključili i studenti s drugih sastavnica Sveučilišta.

Ostvarili su brojne zapažene nastupe. Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa doc. dr. sc. Joška Ćalete, a od 2019. postaje i službenim pjevačkim ansamblom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl svojim koncertima i koncertnim ciklusima (sezonama) nastoji svekolikom puku približiti velika otajstva katoličke vjere „kroz oči“ naših predaka, izvodeći mahom napjeve nastale u južnoj i priobalnoj Hrvatskoj, no u repertoar uključuje i napjeve iz svih hrvatskih krajeva.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne