Više od 160 hodočasnika iz Brazila u Međugorju: Osjetili smo ljubav Majke u našim srcima

Početak je mjeseca prosinca, a u Međugorju se ovih dana nalaze domaći hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i inozemni hodočasnici iz Ukrajine, Austrije, Italije, Meksika, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, te iz Brazila. Upravo je iz Brazila došla veća skupina hodočasnika, njih više od 160 koji su u Međugorje došli posjetivši prethodno Portugal, odnosno crkvu sv. Ante u Lisabonu. U Međugorju se nalaze na višednevnom hodočašću, a posjetit će Brdo ukazanja i Križevac, svakodnevno sudjelovati na večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi sv. Jakova, pristupati sakramentu ispovijedi, te posjetiti još nekoliko župa u blizini Međugorja. Jutros, prvoga dana prosinca, slavili su i svetu misu na svome jeziku u crkvi sv. Jakova, a nakon svete mise smo im pristupili te razgovarali s nekima od njih. Kao duhovna pratnja na hodočašću, s vjernicima je došao svećenik Alexandre Pinheiro iz Rio de Janeira koji je, kako kaže, svoju odluku o svećeničkom putu donio upravo u Međugorju prije više od 20 godina.

„Ovdje sam s grupom od 160 hodočasnika iz Brazila, točnije iz Rio de Janeira, São Paula i još nekoliko gradova, na hodočašću, odnosno u posjeti Europi. Posjetili smo Lisabon, crkvu sv. Ante u Lisabonu, te smo i ovdje u posjeti Međugorju. Iz Međugorja idemo natrag u Portugal kako bi posjetili svetište Gospe Fatimske. Dakle, to je, možemo kazati, posjet europskim svetištima, poglavito Fatimi i Međugorju. Jako smo sretni što možemo biti u Međugorju, jučer smo posjetili vidjelice Ivanku i Mariju i bilo je to uistinu prekrasno iskustvo. Hodočasnici su također osjetili i radost sakramenta ispovijedi, sakrament opraštanja. Bili smo također i na Brdu ukazanja, kojega smo jučer posjetili, a danas idemo i na Križevac. Posjetili smo također i Mostar i zaista imamo prekrasna iskustva na ovom hodočašću”, kazao je svećenik Alexandre Pinheiro , te dodao kako su ”u Međugorju osjetili ljubav naše Majke u našim srcima, ljubav Kraljice Mira”.

”Za mene osobno biti ovdje je velika radost jer sam svoju odluku da postanem svećenik donio upravo ovdje u Međugorju prije više od 20 godina, točnije 2002. godine. I danas se jako trudim živjeti pet malih Gospinih kamenova. Molim krunicu, postim, čitam Bibliju, mjesečno se ispovijedam i slavim svete mise. Neka naša Gospa sve nas hodočasnike vodi prema radosti, kako ovdje na zemlji, tako i u vječnom životu”, kazao nam je svećenik Alexandre Pinheiro, a nekoliko dojmova s nama je podijelio i hodočasnik Pedro Siqueira.

„Mi hodočasnici iz Brazila došli smo ovdje zbog Kraljice Mira jer u Brazilu je ovo veliko, Međugorje je jako veliko i poznato u Brazilu. Volimo način na koji nas Gospa poziva da budemo zajedno s Isusom, onih pet kamenova, duhovnost koju pratimo u našim srcima, to je uistinu veliko zadovoljstvo što možemo biti ovdje. Iako je jako udaljeno od naše zemlje, tako je lijepo biti ovdje. Hodočasnici osjećaju prisutnost Djevice Marije cijelo vrijeme, cijelo vrijeme. Ne samo na onim mjestima gdje se ukazuje vidiocima, nego na svakom mjestu u župi, a posebno ovdje u ovoj crkvi sv. Jakova. Jako smo radosni što smo u Međugorju i kući ćemo se vratiti ispunjenih srca, srca punih ljubavi, ljubavi Marijine i Isusove. Ovo je moje treće hodočašće u Međugorje, a prvo je bilo 1999. godine, davno je to bilo, ali je ovdje uistinu lijepo”, kazao je Pedro Siqueira koji će zajedno s ostalim hodočasnicima nakon Međugorja posjetili i Gospino svetište u Fatimi.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne