Više od 400 vjernika drugog dana velike devetnice u povodu 41. obljetnice ukazanja

Nastavljena je velika devetnica župe Krista Kralja iz Čitluka ususret 41. obljetnici Gospinih ukazanja u Međugorju, a u kojoj župljani te župe, kao i drugi vjenrici, svake nedjelje hodočaste Kraljici Mira od župne crkve u Čitluku do Brda ukazanja u Bijakovićima. Predvođeni župnikom fra Mirom Šego te župnim vikarima fra Goranom Azinovićem i fra Lukom Ćorićem, župljani župe Krista Kralja, te vjernici iz okolnih župa i mjesta, okupili su se jučer u 15 sati ispred župne crkve u Čitluku, odakle je više od 400 vjernika u molitvi krenulo prema Brdu ukazanja. Na Majčin dan, moleći krunicu Božjega milosrđa, žalosna, slavna i otajstva svjetla Gospine krunice, kroz Krehin Gradac, Vionicu i Bijakoviće, došli su do Brda ukazanja. Vidno umorni, ali ispunjenog srca, svjedočili su nam o blagoslovima koja primaju tijekom hodočašća. Jedna od njih je i župljanka Ilka Marinčić.

“Prošle godine smo išli, bilo nam je fantastično i prelijepo, hvala dragoj Gospi. Ove godine isto hodočastimo, te je još ljepše i još bolje. Ovo hodočašće je zaista nešto posebno za moju obitelj, za cijelu našu župu, za cijelu našu okolinu. Dalo nam je puno milosti, Božjeg blagoslova, a želim da nas Majčica prati i čuva i dalje. Želim da se ubuduće što više duša odazove Božjoj Majčici na poziv, te da nam se pridruže”, kazala je Ilka Marinčić iz Čitluka.

Svoju radost i sreću s nama je podijelila i Monika Planinić, koja kaže kako svi željno iščekuju mjesec svibanj da hodočašća započnu.

“Hodočastim Gospi sa svojom župnom zajednicom iz Čitluka već drugu godinu. Idemo svake nedjelje u 15 sati, a to je veliki blagoslov za našu župu. Cijelu godinu iščekujemo kad će doći taj peti mjesec da krenemo Gospi hodočastiti. Osjeti se to neko zajedništvo, neka posebna milost koja nas okružuje kad idemo zajedno. Kada zajedno pričamo, kada dijelimo vodu i slično, tada se osjeti obiteljska atmosfera i jako je lijepo moliti u grupi. Jako se veselim kad bude uočnica Gospinim ukazanjima da opet onako kroz grad prođemo u velikom broju. Međugorje za mene znači život, ono je kao izvor života, a mi se ovdje dolazimo napajati svake nedjelje gdje nas poziva naša Majka. Za mene je Gospa vodilja u životu i jedan veliki uzor, a i nama svima koji hodočastimo sigurno da Gospa puno znači. Posebno je štujemo u našoj župi i lijepo je što nas poziva na putu prema Kristu”, kazala je Monika pozivajući sve da im se pridruže da i oni na hodočašću osjete i podijele milost i ljubav prema Majci.

Najumorniji, ali i najsretniji, bili su oni najmlađi. Marta, Ivano i Josip Pehar zahvalili su se Gospi što je uz nas gotovo 41 godinu, te su joj ovim molitvama na hodočašću htjeli čestitati i Majčin dan, a obećali su da će opet doći i iduću nedjelju.

Dolaskom na Brdo ukazanja vjernici su izmolili radosna otajstva Gospine krunice, te 7 Očenaša ispred Gospinog kipa. Kao zahvalu Kraljici Mira za sve udijeljene milosti i kao čestitku za Majčin dan hodočasnici su zajedno otpjevali pjesmu ‘Došli smo ti, Majko draga’. Kako je sve to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne