Vlč. Ciril Ćuš: Uvijek jedva čekam doći u Međugorje, moj drugi dom

Za vrijeme 33. Međunarodnog molitvenog susreta mladih, koji se u Međugorju održao od 1. do 6. kolovoza pod geslom: „Učite od mene i naći ćete mir“ (Mt 11, 28-30), boravili su mladi iz više od 70 zemalja svijeta. Tijekom održavanja programa, mnogima su na usluzi bili i brojni svećenici, koji su tijekom tih šest dana neumorno ispovijedali. Uzimajući kratki predah, kako bi mogao posjetiti našu radiopostaju, iz ispovjedaonice je stigao vlč. Ciril Ćuš, koji je s nama podijelio svoja iskustva Međugorja i 33. Mladifesta.

„Međugorje je posebni milosni kraj, gdje se Bog dotiče naših ljudskih srca, gdje Marija dodirne srca da se ponovno vratimo njezinom Sinu, Gospodinu Isusu Kristu, i da vidimo toliko radosti na tim mladim licima. Koliko mladih se ispovijedaju, mole, drže se molitvenog programa. Toliko je radosti među njima i to je Božji znak, da je Gospodin ovdje, da je Marija ovdje i da nas jako, jako ljube. Ispovijed je sakrament kojim možemo obnoviti našu ljubav prema Gospodina. Da bi mogli Isusa voljeti čistim srcem i moliti čistim srcem, trebamo dobro ispovjediti svoje grijehe i kako vidimo ovdje u Međugorju, najvećoj ispovjedaonici svijeta, koliko je ispovijedi sa suzama, sa oprostima, gdje vjernici upoznavaju kako je Bog dobar, gdje započinju novi život. To je nešto posebno“, kazao je vlč. Ćuš, te se osvrnuo na poruku pape Franje, koju je uputio mladima, sudionicima 33. Mladifesta, a koju je u Papino ime pročitao apostolski vizitator za župu Međugorje, mons. Aldo Cavalli.

„Ja sam zahvalan papi Franji, što je uputio svoju poruku i time pokazao povezanost i otvorenost njegovog srca, njegovog razmišljanja, razmatranja, a naročito što je na kraju svoje poruke uputio svoj blagoslov, Papin blagoslov. To je toliko lijepo. Zahvalan sam što su se mladi iz više od 70 zemalja svijeta okupili, da zajedno slave Isusa u euharistiji, na misi, u sakramentu ispovijedi, u zajedničkoj molitvi i pjevanju“, kazao je vlč. Ciril Ćuš, koji se osvrnuo i na ovogodišnje geslo „Učite od mene i naći ćete mir“ (Mt 11, 28-30).

„Ovo geslo je aktualno svaku sekundu našeg života. Isus je učitelj, ako se od njega učimo abecedu života, s njegovim riječima, koje su toliko snažne, toliko duboke, da promijene naš život, da nas učine uvijek otvorenima, dobrima, punima milosti, da nam daju snagu da bi mogli kao Marija, Božja majka, mogli izvršiti Božju volju, da bi mi mogli kazati Gospodinu: ‘Neka mi bude po riječi Tvojoj’. Uvijek jedva čekam doći u Međugorje. Ono je moj drugi dom. Ovdje potpuno napunim svoje baterije, svoje srce, sa Božjom milošću, sa Marijinom prisutnošću, i meni je jako drago da mogu doći u Međugorje, i biti u miru za vrijeme klanjanja, mise, u ispovjedaonici kada sam oruđe u Božjim rukama. Mir je uvijek kada počnemo ljubiti i praštati. To nije naš mir, to je Kristov mir, koje želi usvojiti naše srce. Jedini istinski mir srca je u Bogu, zato Mu trebamo izručiti naša srca, da ih Gospodin očisti, da bi ga s tim srcem mogli ljubiti, moliti Mu se i darivati“, kazao je vlč. Ciril Ćuš, a cijeli razgovr s njim poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne