Vlč. Damir Kunić: Zamišljao sam sebe kao svećenika koji ispovijeda na Mladifestu

U emisiji Susret 17. siječnja 2022. sugovornik nam je bio  vlč. Damir Kunić, kapelan u župi Svetog Ivana Pavla II. u Petrinji i kapelan i župnik u Svetištu „Majke naših stradanja“ u Gorama te povjerenik za duhovna zvanja Sisačke biskupije.

Zanimljiv je njegov put od dječačke želje da bude svećenik, preko jako loših ocjena u školi do onih najboljih do kojih će doći kada upiše Bogosloviju.

Upisivanje u tražilicu – kako postati svećenik, odvelo ga je na stranicu salezijanaca. Posjetili su ga. Kazao im je za svoju želju, ali i za jedva prolazne ocjene, čak završetak osnovne škole po prilagođenom programu. Potom je završio školu za mesara.

„Kod salezijanaca sam upisao četvrti razred srednje škole i bio ondje godinu dana. Kod njih sam rastao u svakom pogledu. Kao dijete sa sela nisam znao otići do centra Zagreba, nisam znao gdje trebam kupiti kartu, nisam znao puno stvari. Kod njih sam puno naučio i rastao u svakom pogledu. Kako sam imao duhovnika i odgojitelja puno smo razgovarali. U meni je raslo dijecezansko zvanje”, kazao je vlč Kunić, kojega su salezijanci uputili na njegovog biskupa Vladu Košića.“

Slijedio je upis na Bogosloviju i sve desetke u indeksu, drage službe u kojima kao mladomisnik još raste. Danas pomaže mladima kod odabira zvanja.

„Bitno je što Bog hoće od mene i od tebe“, objašnjava vlč. Damir koji nam je pričao i o pastoralu, ima li sličnosti u čuvanju stada ovaca, što je prošao kao pastir i u svećeničkom radu u pastoralu Božjeg stada, a zanimljiva su i njegova iskustva Međugorja u koje je došao prvi put s biskupom Vladom Košićem.

„Kada sam doživio Međugorje puno toga mi je bilo lakše. Ne mogu opisati tu radost kad sam zamišljao sebe kao svećenika koji će doći u Međugorje na Mladifest i ispovijedati“, kazao je vlč. Damir Kunić, a to mu se ostvarilo protekle godine…

Cijeli razgovor objavljen u emisiji ‘Susret’ poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne