Vlč. José Esqueda González iz Meksika: Milost je biti u Međugorju

Međugorje je tijekom mjeseca travnja u znaku velikoga broja hodočasnika, pa se tako ovih dana u Međugorju nalaze brojni hodočasnici iz Španjolske, Vijetnama, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Portugala, Litve, Italije, Poljske, Njemačke, Engleske, Irske, Koreje, Kolumbije, Brazila, Meksika, Dubaija, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U utorak, 23. travnja kod Gospina kipa na Brdu ukazanja susreli smo veću skupinu vjernika, točnije njih 44 hodočasnika iz Meksika. Kako su nam kazali nalaze se na velikom hodočašću po europskim svetištima, ponajprije marijanskim, ali i brojnim drugim. Tako su, između ostalih mjesta, hodočastili u Lourdes i Fatimu, te kod sv. Padre Pija u Pietrelcinu u Italiji. Hodočašće u Međugorje ostavili su kao šlag za sam kraj, te su u ovom mjestu molitve i mira ostali dva dana. S njima je kao duhovna pratnja došao svećenik José Esqueda González koji služi Gospodinu već 38 godina. U kratkom razgovoru otkrio nam je da je veliki zaljubljenik u Gospu, ali je prvi put došao na hodočašće u Međugorje.

„Ja sam vlč. José Esqueda González iz Meksika i svećenik sam 38 godina. U rujnu 1981. godine došao sam studirati u Italiju, točnije u Rim i već tada su mnogi pričali o Međugorju, o Gospinim ukazanjima. U talijanskim novinama se tada o tome pisalo. To je bila za mene novost, ali sam bio nezainteresiran prema tome. Neka mi Gospa oprosti, ali ja nisam nikada bio puno zainteresiran za Međugorje. Primjerice za Lourdes, Fatimu i Guadalupe jesam, ali za Međugorje su radoznalost i zanimanje počeli rasti tek poslije“, kazao je vlč. José Esqueda González, te dodao kako je tada bilo puno polemika u vezi Međugorja, stoga u to vrijeme nije bio previše zainteresiran za dolazak.

„Ja u biti dolazim s tom nakanom, da pitam Gospu i Isusa da mi udijele milost kako bih ja bio više otvoren ovakvim fenomenima, jer ja pratim ljude, pratim duše i vidim kako se oni otvaraju i preko njih učim. Nije da sam bio zatvoren potpuno, ali volio bih biti više otvoren ovakvim znakovima. Ja čekam da mi Bog udijeli tu milost, da ona poraste u meni. Međugorje – to su za mene jedna otvorena vrata kroz koja raste moja ljubav prema Gospi. Vidim da je Međugorje jedna jaka točka, mjesto duhovnosti i obraćenja. Međugorje može jako utjecati na mlade ljude i Međugorje je jedna velika prilika za mlade! Za mene je ovo bila milost doći u Međugorje, popeti se ovdje na Brdo ukazanja, te posebno što sam mogao ovdje moliti krunicu koja je moja omiljena molitva“, kazao je vlč. José Esqueda González, te za kraj dodao:

„Zahvaljujem ovom prilikom svima vama koji radite za Gospu, svim vodičima, jer vi ste svjedoci i važan instrument u svemu ovome“, kazao nam je kratko vlč. José Esqueda González koji se nakon višednevnog hodočašća po Europi vraća u Meksiko zajedno sa svojim hodočasnicima ispunjena srca prožeta mirom i ljubavlju prema Blaženoj Djevici Mariji.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne