Završna večer 35. Mladifesta – Misu predslavio biskup Petar Palić

Poslijepodnevni program završne pete večeri 35. Mladifesta počeo je predstavljanjem udruge Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje, a rad ove Udruge predstavila je predsjednica Vesna Šimić, a o praktičnom dijelu poziva vodiča za hodočasnika u Međugorju govorio je Miljenko Miki Musa.

Svoje svjedočanstvo s mladima je podijelila i sestra karmelićanka Dijana Mlinarić, koja je predstavila svoju zajednicu i svoj redovnički poziv i put, nakon čega je uslijedila molitva krunice, a onda i sveta misa, koju je predslavio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić uz koncelebraciju 684 svećenika.

”Ovih ste dana razmišljajući u katehezama i homilijama pokušali razumjeti koji je to bolji dio koji Vam Isus daje, koji se nalazi u vama, otkriti i razvijati ga. Današnja Božja Riječ nam se nudi kao sažetak i smjerokaz kako doći do tog boljeg dijela i kako načiniti ispravan izbor u životu.

U prvom čitanju čuli smo odlomak iz knjige proroka Jeremije. Iz biblijske povijesti znamo da je Jeremija postao prorokom vrlo mlad, sa svega 24 godine. Iako se na početku bojao, shvatio je da je Gospodin Bog uz njega i da mu je On snaga i sigurnost na putu. Iz iste povijesti znamo da mu služba neće biti laka i obećavajuća. Današnji odlomak iz Svetoga Pisma samo je jedan znak težine proročke službe.

Riječ je, naime o pravim i lažnim prorocima, o Jeremiji i Hananiji. Kao optimistični prorok spasenja, Hananija javno predviđa pad Babela i spas Judeje u sljedeće dvije godine. On inscenira lomljenje jarma (Jer 28,10), koji je Jeremija morao nositi kao dio simboličnog čina (Jer 27,2). Jeremija ga optužuje za lažno proročanstvo i najavljuje da će uskoro umrijeti  (Jer 28,15). Činjenica da Hananija umire dva mjeseca kasnije tumači se kao potvrda Jeremijinog proročanstva o presudi”, kazao je biskup Palić upozoravajući mlade kako nas

Osvrćući se na evanđeoski ulomak koji govori o umnažanju pet kruhova i dvije ribe kazao je kako mi ”dajemo ono malo što imamo, a On sebe daje u potpunosti”.

”Gdje mi dosegnemo granice, Božje mogućnosti tek počinju. I svi su jeli i nasitili se, a na kraju je ostalo dvanaest punih košara. One su znak da Bog nije škrt sa svojim blagoslovima”, kazao je Palić, upitao mlade koliko su ”punih košara skupili na ovom susretu?” te ih potom zamolio da ih ne ostavljaju ovdje.

”Ponesite ih sa sobom i nosite ih gdjegod dođete. Nosite Isusovo čudo ljubavi, koje se u svakoj euharistiji događa s nama i u nama. Umjesto lažnih i „zlogukih“ proroka beznađa i nepokretljivosti, budite gorljivi apostoli, istiniti i radosni, koji propovijedaju i svjedoče Uskrsloga Krista više životom, a manje riječima.

Jer, jednog će dana narodi ovoga svijeta biti pozvani za gozbeni stol Kraljevstva Božjega. I otkrit ćemo s iznenađenjem: Božje dobrote ima više nego dovoljno, a od nje i mi već danas živimo”, zaključio je biskup Petar Palić.

Homilija biskupa Petra Palića na 35. Mladifestu

Tijekom Mladifesta sudionici su na veliko, sto metara dugo platno upisivali svoje molitve koje su za vrijeme mise prinesene na oltar i na taj način upravljene Gospodinu, a nakon mise bilo je klanjanje Isusu u presvetom oltarskom sakramentu, a zatim i poslanje, gdje su mladi predstavnici svih zemalja sudionica Mladifesta na dar primili krunicu, koje su im podijelili biskup Petar Palić i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Na kraju je sve blagoslovio mons. Palić.

I ovaj peti dan 35. Mladifesta počeo je jutarnjom molitvom, a ova duhovna obnova za desetke tisuća mladih koji su pristigli iz čak 80 zemalja nastavljena je katehezom fra Zvonimira Pavičića, a onda su svoja svjedočanstva iznijeli  John Pridemore koji je govorio o svom bavljenju kriminalom, razvratnom životu, obraćenju…

John Pridemore nekad iz kuće nije izlazio bez pištolja, a danas ne izlazi bez najjačeg oružja – krunice

Nakon njegova svjedočanstva mladima obratili bračni par iz Italije Luigi Lo Mele i Marcela Caricato, koji su ispričali svoju ljubavnu priču koja se dogodila u ”ovom čarobnom mjestu”, kako je Luigi nazvao Međugorje. Svima su poručili da pronađu mir i da će biti sretne osobe. Prvi dio programa završio je u podne molitvom Anđeo Gospodnji.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Digital Foto Video Studio ĐANI

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne