Mons. Bože Radoš zaređen za biskupa Varaždinske biskupije

Mons. Bože Radoš zaređen je za trećeg biskupa Varaždinske biskupije na Nedjelju Krista Kralja 24. studenoga tijekom svečanog misnog slavlja u varaždinskoj katedrali.

To je prvo biskupsko ređenje u povijesti varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo budući da su oba dosadašnja varaždinska biskupa, blagopokojni mons. Marko Culej, te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak, za biskupe zaređeni u zagrebačkoj prvostolnici.

Glavni zareditelj mons. Radoša bio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije te mons. Đuro Hranić, đakovački-osječki nadbiskup iz čije Nadbiskupije potječe mons. Radoš.

Bulu pape Franje o imenovanju mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Apostolska nuncijatura u Zagrebu 1. kolovoza točno u podne službeno je objavila kako je Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine mons. Bože Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskoga Zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Prezbiteri pratitelji bili su vlč. Marko Đurin i fra Branko Radoš, koji su dopratili biskupskog izabranika mons. Božu Radoša, pred sjedalo kardinala Josipa Bozanića.

Nakon svečanog čina biskupskog ređenja oglasila su se zvona varaždinske katedrale.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić naglasio je kkao danas slavimo svetkovinu Krista Kralja svega svijeta, kojom završava liturgijska godina.

''Crkva nas ovom Svetkovinom poziva na propitkivanje i razmišljanje o smislu povijesti, o tijeku vremena koje prolazi, stavljajući pred nas iznimno ozbiljna pitanja: Tko je istinski kralj? Tko je pravi Gospodar vremena i vječnosti? Upravo nam Evanđelje pomaže spoznati oznake pravoga kralja. Za nas ljude kraljevanje znači prednost, prestiž, novac, vlast, autoritet… Nasuprot tome u današnjem Evanđelju uzdiže se križ i na njemu Raspeti. Križ predstavlja krajnju slabost, nemoć, napuštenost… Na križu Raspeti umire. Upravo na tom uzdignutom drvu križa objavljuje se bogatstvo Kristova kraljevanja. Križ istodobno postaje i znak krajnje slabosti i vrhunac istinske ljudskosti. Nema ništa uistinu ljudskijeg, nema većeg kraljevanja do li dati svoj život za one koje ljubiš'' poručio je kardinal Bozanić obrativši s epotom novome biskupu Boži Radoši kojega je ''Duh Sveti opečatio puninom svetog Reda da kao biskup, snagom apostolskog nasljedstva, bude svjedok Isusa Krista''.

''Stoga Ti želim, dragi mons. Bože, da budeš uvijek biskup po srcu Isusa Krista Kralja, nasljedovatelj njegove Ljubavi do kraja, srdačan i velikodušan, neka Tvoja čvrstoća bude povezana s krotkošću, kako bi osobe Tebi povjerene prepoznale u Tebi odraz Božjeg milosrđa i dobrote. Pozvan si biti za druge, Kristovom ljubavlju davati, trošiti svoj život za povjerene Ti vjernike, dapače za svakoga čovjeka. Biskup je onaj koji povezuje i gradi zajedništvo. On povezuje ljude s Bogom. On gradi crkveno zajedništvo služeći radosno Gospodinu. Tvoje biskupsko geslo je dakle i Tvoj program, Tvoja težnja, Tvoja osobna biskupska iskaznica.

Dragi biskupe Bože, papa Franjo je Tebi povjerio službu Učitelja, Posvetitelja i Pastira ove partikularne Crkve Božje. Tim je imenovanjem povjerio Tvome srcu i Tvojoj savjesti svećenike, đakone, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice i sve vjernike Varaždinske biskupije da im kao apostol Isusov budeš učitelj, pastir i djelitelj Božjih otajstava'', kazao je kardinal Bozanić, naglasivši novom biskupu kako ga ''Krist šalje da zajedno s Njim vodiš ovu svetu Crkvu varaždinsku'', a na kraju svoj epropovijedi ga je pozvao: ''Budi blagoslov za Crkvu, za svoj narod i svakoga čovjeka. Amen''.

 

Mons. Bože Radoš – kratka biografija

Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije.

Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu. Uz to, u Nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. U više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa za pastoralnu orijentaciju „Vjesnik“. Od 2013. do 2016. godine bio je i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog Zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je kolegije: Duhovna teologija, Duhovnost Novoga Zavjeta, Duhovnost Staroga Zavjeta, Život i duhovnost prema svetom Pavlu, Uvod u kršćansku meditaciju, Misiologija i Pastoralno vodstvo. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu, a službu je preuzeo 15. lipnja 2016.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne