Na današnji dan postavljen Gospin kip na Podbrdu

Gospin kip na Brdu ukazanja je postavljen na današnji dan, 8. rujna 2001. godine povodom dvadesetete obljetnice Gospinih ukazanja u Bijakovićima i Međugorju.

Kip su iznijeli i postavili stanovnici Bijakovića, a kupili su ga hodočasnici iz Koreje. Mještani u dogovoru sa svećenicima iz župe Međugorje su se odlučili na postavljenje Gospinog kipa na Brdu ukazanja, kako bi se zahvalili Gospi za 20. godina milosti i ljubavi i što je izabrala župu Međugorju kao mjesto svojih ukazanja. Hodočasnici iz Koreje posebno su molili i zavjetovali za mir na svom poluotoku.

Najprije se pokušalo dogovoriti s međunarodnim vojnim snagama koje su još bile na ovom području da se kip iznese helikopterom, ali kada je to propalo mještani uzimaju stvar u svoje ruke. Napravili su nosiljku i kip koji je zajedno s nosiljkom težio 1200 kilograma, njih 36 sa zamjenama uz molitvu, pjesmu i zahvale Gospi iznijelo je za točno sat vremena.

Danas su nam posvjedočili kako uopće nisu osjećali napor i umor, niti se itko od njih ozlijedio dok su kip iznosili, a kada su došli do mjesta na kojem je postavljen izmolili su još sedam Očenaša.

Gospin kip je izrađen prema modelu istoga onoga koji se nalazi ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju, kojega je izradio talijanski kipar Dino Felici, a po postavljanju kip je blagoslovio tadašnji međugorski župnik fra Ivan Sesar.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne