Nadbiskup Henryk Hoser: Nagrada ‘Biskup Andrzejewski’ za mene je čast, radost i posebno odlikovanje

''To je čast, radost i posebno odlikovanje za mene'', rekao je nadbiskup u miru Varšavsko-praški i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, primivši nagradu 'Biskup Roman Andrzejewski' kojom je nagrađen od poljske zaklade 'Selo solidarnosti' za promicanje poljskog sela. Svečana dodjela nagrade održala se 20. veljače u Tajništvu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

"Moram priznati da sam bio iznenađen. Nisam profesionalni poljoprivrednik ili vrtlar. Po profesiji sam liječnik, svećenik po pozivu. Međutim, kad razmislim, primjećujem neke značajke koje promiču odluku strućnog suda'', rekao je nadbiskup Hoser.

"Vidio sam naporan fizički rad na zemlji. Stalni rad u teškim uvjetima'', rekao je nadbiskup Hoser, prisjećajući se svog osobnog odnosa s poljoprivredom u svojoj obitelji. Spomenuo je i da je, dok je već bio student medicine, tijekom ljetnih praznika radio kao poljoprivrednik u inozemstvu. Kako je rekao, roditelji su mu bili inženjeri poljoprivrede, a njegova sestra je diplomirala na Varšavskom sveučilištu za znanost o životu, zbog čega se u obitelji i dalje razgovaralo o poljoprivredi.

Nadbiskup Hoser je podsjetio je da su poljoprivrednici nositelji poljskog identiteta, o čemu je više puta govorio tijekom svojih sastanaka s njima.

''Moderna poljoprivredna gospodarstva imaju na što upućivati ​​i mogu obiteljska poljoprivredna gospodarstva rasti i procvjetati. Važna je želja da se seoska mladež vrati u svoju domovinu i bavi poljoprivredom te proizvodi zdravu hranu za zdravlje i razvoj cijelog društva poručio je nadbiskup Hoser, kojemu je nagradu predao kardinal Kazimierz Nycz.

''Suština ove nagrade prožima sve dimenzije današnjih aktivnosti. On je sjajan, višedimenzionalan čovjek koji u svakom području koje mu je povjereno može iskoristiti sva iskustva svog života'', rekao je kardinal Nycz, podsjetivši kako je nadbiskup Hoser za dobro sveopće Crkve radio kao liječnik i misionar, zatim u Vatikanu pa u Poljskoj i sada u Međugorju.

Vlč. prof. Jerzy Pałucki s Katoličkog sveučilišta u Lublinu  naglasio je kako nas ''ova nagrada podsjeća da je briga za stvoreni svijet odgovornost svakog od nas''.

Na svečanosti dodjele nagrade u Tajništvu Poljske biskupske konferencije predstavljena je i povijest obitelji Hoser koja se s poljoprivredom povezana od 1884. godine, a kojoj su komunisti oduzeli njihovu obiteljsku poljoprivrednu tvrtku koja je bila jedna od najvećih u Poljskoj, objavljeno je na internet stranici Poljske biskupske konferencije Episkopat.pl.

Domaćin svečanosti bio je Sławomir Siwek, predsjednik Zaklade 'Selo solidarnosti', a goste je pozdravio biskup Artur Miziński, generalni tajnik Poljske biskupske konferencije. Nazočni su bili i nadbiskup Salvatore Pennacchio, apostolski nuncij u Poljskoj, mons. Romuald Kamiński, biskup varšavsko-praški, kao i dva palotinska biskupa nadbiskup Tadeusz Wojda iz Białystoka i biskup Adrian Galbas iz Ełka. Na svečanosti dodjele ove nagrade bili su i predstavnici poljskih vlasti i poljoprivrednih institucija.

Nagrada Biskup. Roman Andrzejewski osnovan je 2004. godine od Fondacije 'Selo solidarnosti', a dodjeljuje se osobama i institucijama koje se posebno ističu u kulturnom i gospodarskom razvoju poljoprivrede, sela i malih gradova u Poljskoj.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne