Održan molitveni hod od rodne kuće fra Slavka Barbarića u Dragićini do Međugorja

Danas, 24. studenoga, na 23. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića, održao se četvrti po redu molitveni hod od njegove rodne kuće u Dragićini do njegova groba koji se nalazi na groblju Kovačica u Međugorju. Molitveni hod započeo je okupljanjem vjernika ispred fra Slavkove rodne kuće gdje su ih dočekali fra Slavkova rodbina i prijatelji. Vjernici su prema Međugorju krenuli oko 9 sati, a prije samoga polaska svećenički blagoslov vjernicima je udijelio fra Velimir Bagavac, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika na Čerinu kojoj selo Dragićina pripada. Zatim se molitvom krunice krenulo prema Međugorju gdje su vjernici stigli oko 11:20 sati. Po dolasku u Međugorje sudionici ovog molitvenog hoda zajedno su ispred Gospina kipa izmolili sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu na Gospine nakane, zatim se pomolili i u crkvi sv. Jakova, te se potom u molitvi krunice Božjega milosrđa zaputili prema fra Slavkovom grobu gdje su se u zahvali pomolili Bogu za fra Slavkov život i brojna velika djela koja je ostavio za sobom. Ovaj molitveni hod od fra Slavkove rodne kuće u Dragićini do Međugorja prvi put je održan 2020. godine na 20. obljetnicu njegove smrti u organizaciji molitvene grupe „Gospa, Majka moja” i obitelji pokojnog fra Slavka, te polako prerasta u jednu tradiciju. Po dolasku u Međugorje neki od sudionika s nama su podijelili svoje dojmove, a jedna od njih je bila i Milkica Barbarić.

„Hvaljen Isus i Marija, ovdje sam s našom grupom koja je hodila jutros, tu je bila naša obitelj, grupa mještana iz Međugorja, hodočasnici iz Poljske, Litve, Ukrajine,… Pošli smo jutros iz Dragićine oko 9 sati i hvala Bogu sretno smo došli ovdje oko 11:30 sati. Bilo nam je blagoslovljeno, u molitvi i hodnji zajedno, preporučili smo i molili se za sve one koji su se preporučili u naše molitve, posebno za naše hodočasnike, sve to na zagovor našeg fra Slavka da zagovara za nas kod Gospodina. Mi još uvijek znamo da je on neumorni radnik u Gospinoj školi. Ovo nam je bilo četvrto hodočašće, prvo je bilo 2020. godine i hvala Bogu za ovaj dan i nadamo se da će ovo biti tradicija. Sada po dolasku idemo do fra Slavkovog groba, poslije toga se pridružujemo župi u molitvi križnog puta u 14 sati na Križevcu i večernjoj svetoj misi”, kazala je Milkica, a nekoliko riječi s nama je podijelila i Lucija Bajkuša, rođena Barbarić

„Hvaljen Isus i Marija, inače iz obitelji pokojnoga fra Slavka Barbarića. Ja sam imala tu čast i milost da sam zadnje godine njegova života provela s njim u Majčinu selu, tako da imam jako lijepa iskustva s njim. Ovo naše hodočašće nas je ponovno posjetilo na to koliko nas je učio kako trebamo moliti i da sve što radimo, radimo srcem i u ljubavi. Ovo je naše četvrto hodočašće u kojemu hodimo i svake godine to je nekako iznova sve ljepše i ljepše iskustvo i vrijeme nas svaki put posluži, to se baš osjeti da je to zagovor s neba pokojnoga fra Slavka”, kazala je Lucija, a za kraj nekoliko riječi s nama je podijelio i Ivan Barbarić.

„Hvaljen Isus i Marija, danas smo išli iz Dragićine, od fra Slavkove rodne kuće pa do Međugorja, do njegova groba. Pošli smo oko 9 sati, došli smo lagano nakon dva sata, oko 11:30 sati. Bilo je stvarno lijepo, zajednička molitva, druženje, išli smo zajedno mi iz obitelji, molitvena skupina, bilo je još i hodočasnika iz različitih zemalja. Zahvalili smo se molitvom Bogu što smo ga imali, za njegov život, za sve njegovo što je uradio ovdje i za Međugorje. Vjerujemo da smo mi u njegovim molitvama, isto kao što je i on u našim i da nas on zagovara kod Gospe i kod Boga”, kazao je Ivan Barbarić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne