Papa Franjo imenovao mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u petak 8. rujna 2023. da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju je dosad kao apostolski upravitelj vodio umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić, od 14. veljače 2023. kada je papa Franjo dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu imenovao zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom.

 

Životopis splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića

Mons. Zdenko Križić, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu, župa Foča, kod Doboja u Bosni i Hercegovini.

Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod otaca franjevaca konventualaca u Zagrebu, nastavio je studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu „Teresianum” u Rimu.

Prve redovničke zavjete u Redu bosonogih karmelićana (OCD) položio je 27. srpnja 1970. u Somboru, uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina. Doživotne zavjete položio je 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu.

Nakon završenog teološkog studija nastavio je studij duhovnosti na Papinskom institutu duhovnosti „Teresianum“ u Rimu gdje je 1978. postigao magisterij, s radom o temi „Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske“. Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama „Posvećeni život“ i „Bogoslovska smotra“. Osim hrvatskog, dobro govori talijanski, a služi se i španjolskim jezikom.

Službe koje je obnašao u karmelskom redu:

prefekt dječjeg sjemeništa otaca karmelićana u Zagrebu (1978. – 1984.);
prvi savjetnik Komisarijata karmelićana (1984. – 1990.);
prior samostana u Remetama u Zagrebu (1984. – 1990.);
vanjski profesor na Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu (1984. – 2012.);
provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa (1990. – 1996.);
vikar provincije (1996. – 2002.);
prior samostana u Remetama u Zagrebu (1996. – 1997.);
prior novoosnovanog samostana u Krku (1997. – 2002.);
magister novaka (1997. – 1999.);
provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa (2002. – 2003.);
generalni vikar OCD-a (2003. – 2009.);
prior samostana u Krku i provincijski savjetnik (2011. – 2012.);
rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda „Teresianum“ u Rimu (2012. – 2016.).

Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 4. ožujka 2016., a za biskupa je zaređen 25. svibnja 2016.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji je član Stalnog vijeća, predsjednik Biskupske komisije za liturgiju, član Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas, član Mješovite komisije HBK i Hrvatske redovničke konferencije i predsjednik Vijeća za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

 

Obraćanje mons. Križića prigodom objave imenovanja splitsko-makarskim nadbiskupom

Donosimo u cijelosti obraćanje dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koje je uputio prigodom objave imenovanja splitsko-makarskim nadbiskupom u petak 8. rujna 2023. u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

Draga braćo svećenici, poštovani predstavnici medija!

Upriličili smo ovaj susret jer je danas u 12.00 sati Sveta Stolica službeno objavila vijest o mom imenovanju za splitsko-makarskog nadbiskupa, a to znači da će Gospićko-senjska biskupija uskoro dobiti novog biskupa.

Ja sam zahvalan papi Franji zbog povjerenja koje je imao u mene povjeravajući mi, poslije Zagrebačke, našu najveću nadbiskupiju, čija povijest datira od prvih stoljeća kršćanstva.

U poslušnosti sam prihvatio ovo imenovanje koje je i mene iznenadilo, prije svega zbog moje dobi, a poodmakla dob je redovito povezana s oslabljenim snagama i načetim zdravljem. S druge strane sam duboko svjestan da Isusov poziv nosi sa sobom imperativ da njegov učenik mora davati i trošiti svoj život ako ga želi sačuvati, pa ću i ja nastojati, sa svojim skromnim snagama, davati se i trošiti u služenju braći i sestrama u novoj nadbiskupiji u koju me providnost šalje.

Moje imenovanje za gospićko-senjskog biskupa bilo je obznanjeno na svetkovinu Marijina navještenja, kome je posvećena gospićka katedrala, a imenovanje za splitsko-makarskog nadbiskupa se obznanjuje na blagdan Marijina rođenja koji se posebno slavi u solinskom prasvetištu Gospe od Otoka. Svoju pastirsku službu sam stavio pod Marijinu zaštitu i njezin trajni zagovor.

Koristim odmah priliku da pozdravim svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije kojima dolazim s ljubavlju i iskrenošću srca. Ne mogu ne priznati da proživljavam slično iskustvo koje je imao apostol Pavao kada je trebao poći u Korint kamo ga je Gospodin slao. On piše: „Ja priđoh k vama slab, u strahu i u veliku drhtanju“ (1Kor 2,3).

Tako se nekako osjećam i ja. Strah je prije svega u tome da li ću moći dati sve ono što Gospodin i Crkva Splitsko-makarske nadbiskupije od mene očekuje? Znam svoje slabosti, ali me jedino tješi istina da je Duh Sveti taj koji vodi Crkvu, i da ona stoji na čvrstoj Stijeni-Kristu, te da se od nas samo traži da budno slušamo njegov glas i neustrašivo idemo za Njim. Duboko sam svjestan da su u tom hodu nasljedovanja Njega puno važnija koljena nego stopala.

Isus je jasno rekao da su i ovce i janjci njegovi, a mi pastiri im trebamo samo služiti iskrena i čista srca. Ostaje mi da trajno molim Gospodina da to doista i  bude njegovim srcem. Zato se iskreno preporučam u molitve vjernicima moje nove biskupije i s njihovim molitvama računam, a oni su već postali dionici mojih svakodnevnih molitava.

Želim ovom prilikom od srca zahvaliti svećenicima, redovnicima i redovnicama Gospićko-senjske biskupije u kojoj sam djelovao više od sedam godina. Jako sam zavolio narod ove biskupije koji mi je prirastao srcu. Jednostavan i fin narod koji jako drži do svoje vjere i svoje Crkve, koji je kroz povijest puno propatio, ali se nikada nije predao.

Zahvaljujem svećenicima i redovnicima Gospićko-senjske biskupije na finoj suradnji i zauzetom pastoralnom radu, napose onima u Ordinarijatu jer smo živjeli kao jedna mala obitelj. Sve ih nosim u srcu i u molitvama.

Hvala svim časnim sestrama na teritoriju naše biskupije, a napose sestrama koje djeluju u Ordinarijatu biskupije. Koliko puta su me ganule svojim radosnim služenjem i požrtvovnošću, usprkos dobi i dobro načetom zdravlju. Nisu svjesne koliko su mi dragocjenih pouka svojim životom podarile!

Hvala i svim drugim suradnicima: kako onima u Ordinarijatu tako i onima u pastoralu, a to su katehete i katehistice, učitelji u vjeri.

Hvala i svim civilnim institucijama na teritoriju naše biskupije s kojima sam uvijek imao izvrsnu suradnju u svim selima, općinama i gradovima.

Hvala i vama medijskim djelatnicima na vašem izvještavanju o životu Crkve u Gospićko-senjskoj biskupiji koji su bili, u ogromnom dijelu, vrlo objektivni i dobronamjerni.

Zahvalan sam svima koji su molili i koji će moliti za mene da i u novoj sredini ispunim Božja očekivanja. Osjećam da apostol Pavao i meni danas upućuje onaj imperativ poziva koji je jednom uputio biskupu Timoteju: „Čuvaj vjeru i dobru savjest“ (1Tim 1,19). To mi je iskrena želja. Neka mi Njegova milost u tome pomogne.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne