Susret biskupa BK BiH s franjevačkim provincijalima u BiH

  1. susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH održan je u četvrtak 5. studenoga u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu.

Predsjedao je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, a sudjelovali su: vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, banjolučki biskup Franjo Komarica, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren te fra Damir Pavić, delegat provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, i fra Iko Skoko, delegat provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke. Obojica provincijala bili su primorani u posljednji trenutak odustati od dolaska na susret.

Tijekom prvog dijela Susreta biskupi i delegati dvojice provincijala obaviješteni su da su pripreme za skori početak Đakonske pastoralne godine najvećim dijelom završene. Dogovorili su preostale pojedinosti u vezi s mjestom održavanja predavanja za buduće đakone, sadržaj dnevnika rada i druge pojedinosti. Delegati provincijala iz Sarajeva i Mostara obaviješteni su da je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto sa zadovoljstvom primio informaciju da je pokrenut projekt zajedničke Đakonske pastoralne godine i o tome izvijestio Svetu Stolicu.

Sudionici susreta saslušali su izlaganje biskupa Semrena o Joakimu iz Fiore, cistercitu i franjevcu, i o sv. Bonaventuri koji su imali veliki utjecaj na tu mladu franjevačku zajednicu. Imajući pred očima činjenicu da je sv. Bonaventura istodobno rastao u teološkom znanju i svetosti te da se jednom i drugom učio pred Kristovim križem i za radnim stolom, sudionici susreta razmišljali su o načinu da, posebno mlađim svećenicima, ponude mogućnost rasta u teologiji i u svetosti kroz program zajedničkog permanentnog obrazovanja. Pohvalno se izrazivši o susretima svećenika i međudekanskim susretima na razini cijele Bosne i Hercegovine, sudionici zasjedanja složili su se da je potrebno korak po korak pokretati i druge zajedničke inicijative i projekte na dobro svih biskupijskih zajednica i obje franjevačke provincije odnosno cijele Crkve u BiH i društva u cjelini.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne