Sveti Otac Franjo imenovao don Ivana Štironju novim kotorskim biskupom

Sveti Otac Franjo, prihvativši odreknuće mons. Ilije Janjića od pastoralnog vodstva Kotorske biskupije, koje je podnio radi navršene dobne granice, imenovao je novim kotorskim biskupom don Ivana Štironju, svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije, trenutno na službi župnika u Studencima i rektora svetišta Presvetoga Srca Isusova u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji u Bosni i Hercegovini. Vijest je objavljena u utorak, 22. prosinca tekuće godine u 12 sati po rimskom vremenu.

Mons. Ivan Štironja je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, Trebinjsko-mrkanska biskupija, u obitelji od desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su tri sina i sedam kćeri – od kojih je jedna preminula još kao beba.

Mons. Štironja je osnovnu školu polazio na Pileti, u Crnićima (1967.-1975.), gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca (1975.-1979.), vojnu obvezu je služio na Visu i u Šibeniku (1979.-80.), a bogoslovni studij pohađao na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1980.-1986.).

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godine u Londonu pripremajući se za afričke misije i učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.). Biskup Žanić ga je pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri i pol godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakog tjedna govorio na radiju Torontu hrvatskim vjernicima.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgije u Padovu, gdje je na „Istituto di liturgia pastorale” pohađao dvije godine liturgijske predmete i položio potrebne ispite. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu. Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral (2002.-2011.)

Kongregacija za evangelizaciju naroda imenovala ga je 1. ožujka 2011. godine nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Na toj je službi ostao do rujna 2016., a od listopada 2016. do danas na službi je župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima. Član je raznih tijela pri BK BiH.

Osim spomenutih službi bio je član Prezbiterskoga vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, predsjednik Svećeničke uzajamnosti, povjerenik za mladež, povjerenik za duhovna zvanja.

U „Crkvi na kamenu“ vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsku rubriku „Liturgija i život“, te potom misijsku rubriku pod nazivom „Za evangelizaciju naroda“. Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. Pokazao se odgovornim promicateljem raznih inicijativa u korist općih misija i posebno hrvatskih misionara. Pisao je u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Služi se, osim hrvatskoga, također engleskim, talijanskim i afričkim swahili jezikom.

Riječi pozdrava i zahvale novoimenovanog kotorskog biskupa Ivana Štironje

Novoimenovani kotorski biskup Ivana Štironje uputio je riječi zahvale i pozdrava u prigodi proglašenja biskupskog imenovanja u Mostaru 22. prosinca 2020. godine koje prenosimo u cijelosti:

Moj iskreni pozdrav svima vama nazočnima na čelu s mjesnim ordinarijem biskupom mons. Petrom Palićem, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim mons. Tomom Vukšićem te biskupom u miru mons. Ratkom Perićem.

Odmah na početku izričem riječi zahvale papi Franji i dikasterijima Svete Stolice na iskazanom povjerenju i imenovanju biskupom kotorskim. Nadam se da ću unatoč svojim ljudskim manjkavostima i slabostima, uz Božju pomoć opravdati iskazano povjerenje. Moji iskreni pozdravi i sjedinjenost u duhu i molitvi idu trenutačnom administratoru Kotorske biskupije, nadbiskupu barskom mons. Rroku Gjonlleshaju, biskupu u miru mons. Iliji Janjiću, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem Božjem puku Kotorske biskupije. Bratski pozdrav upućujem i mons. Marinu Barišiću, nadbiskupu splitsko-makarskom i metropolitu i mons. Draženu Kutleši, nadbiskupu koadjutoru, kao i svim biskupima Splitske metropolije, kojoj pripada i Kotorska biskupija i radujem se budućoj suradnji na dobro Crkve Kristove. Bog nas stavlja na zajednički put jedne drugima. Stoga, poput Crkve iz apostolskih vremena, jednoga srca i duše, nastavimo, vjerno i odano nasljedovati Krista Gospodina u povjerenim nam dužnostima. Ne sumnjam da ćemo uz Božju pomoć, uz molitve i iskrenu suradnju, izvršiti svoje poslanje Crkve, posebno Krista Glave koji nas svakodnevno poziva i snaži svojim Svetim Duhom da pođemo za njim te riječju i životom svjedočimo Božju ljubav u svijetu.

Iz Mostara, grada na Neretvi, sjedišta Mostarsko-duvanjske biskupije i moje rodne Trebinjsko-mrkanske biskupije šaljem iskrene pozdrave dragim susjedima, svim žiteljima Kotorske biskupije, drage Boke, kao i zemlje Crne Gore u koju, ako Bog da, uskoro dolazim kao novoimenovani biskup.

Ovom prigodom zahvaljujem svima onima koji su me do sada, kao i onima koji će me od ovoga časa pratiti svojim molitvama: mojim pokojnim roditeljima, braći i sestrama, njihovim obiteljima, mojim bratićima i sestrićima – njihovim obiteljima, rodbini, prijateljima kao i svim vjernicima župa na kojima sam do sada djelovao, bilo u Hercegovini, Africi, Europi ili Canadi, posebno vjernicima župe Presvetoga Srca Isusova, Studenci, gdje trenutačno djelujem kao župnik.

Moram priznati da se pomalo osjećam poput Abrahama koji odlazi u nepoznati kraj, ali u povjerenju i odanosti poznatom glasu živoga Boga koji ljubi sve ljude i nikoga ne ostavlja sama, bez čijeg znanja i volje ne pada ni vlas s glave. U ruke se Njegove stavljam, pomalo zbunjen i u strahu, poput Marije i Josipa koji prihvatiše poziv u vjeri i nepokolebivo krenuše veličajući i slaveći Boga.

To je i moja želja, to su i moje molitve: krenuti s čvrstom vjerom i nadom u Presveto Trojstvo, Oca, Sina i Duha Svetoga, moleći zagovor Marije Majke Crkve, Sviju Svetih kojima je moja rodna župa Aladinići Dubrave posvećena, kao i sv. Mihovilu Arkanđelu, zaštitniku moje krsne župe Prenj Dubrave i rodne biskupije Trebinjsko-mrkanske.

Posebno molim Majku Božju Gospu od zdravlja, Gospu od Škrpjela, Svetu Mariju, Gospu od Milosti, sve Božje ugodnike i zaštitnike, svece i blaženike Kotorske biskupije na čelu s velikim ispovjednikom sv. Leopoldom Bogdanom Mandićem.

Neka nas sve Duh Božji po ravnu putu vodi.

Ivan Štironja
imenovani biskup kotorski

Govor biskupa Palića prigodom imenovanja novog kotorskog biskupa Ivana Štironje

Biskup Petar Palić
Biskup Palić kazao je da u tom imenovanju čita djelo Duha Božjega i njegovu skrb za riječku Crkvu FOTO: FENA

U prigodi objave imenovanja don Ivana Štironje kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine u Mostaru prigodni govor održao je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije Petar Palić. Govor prenosimo u cijelosti:

Dragi novoimenovani biskupe Ivane,
Dragi nadbiskupe koadjutore Tomo,
Poštovani biskupe u miru Ratko,
Braćo svećenici i redovnici!

Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na odazivu da u zajedništvu danas podijelimo radost što je Sveti Otac Franjo ponovno pogledao na „neznatnost“ jedne od naših biskupija u Hercegovini, Trebinjsko-mrkanske, i odlučio našega svećenika don Ivana imenovati apostolskim nasljednikom i povjeriti mu brigu za Crkvu u Kotorskoj biskupiji.

Ovdje smo, vjerujem, s pomiješanim osjećajima, osjećajima radosti i zahvalnosti, ali i sjete što, dragi don Ivane, napuštaš prezbiterij ovih biskupija i po nalogu pape Franje odlaziš dalje naviještati Radosnu vijest. Iz tvojega života znamo da si uvijek bio spreman biti svjedokom upravo „Crkve u izlasku“, koju nam sadašnji Papa stavlja pred oči. A nas tješe Pavlove riječi Korinćanima da „Bog ljubi vesela darivatelja“ (usp. 2 Kor 9,7), pa u tom smislu i našu Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku Crkvu koja te daruje Kotorskoj Crkvi.

Stoga, dok zahvaljujemo Bogu i papi Franji, htio bih, dragi biskupe Ivane, i tebi izreći zahvalnost za tvoje tridesetčetverogodišnje služenje u našim biskupijama: Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj, na različitim službama, koje su ti moji predšasnici povjeravali. Te si službe vršio s puno mara, odgovornosti i nadasve s puno ljubavi prema Crkvi i Božjemu narodu.

Ujedno, izričemo svoje čestitke čitavoj Kotorskoj biskupiji, apostolskom upravitelju i biskupu u miru, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svemu Božjem narodu, a Svevišnjemu upravljamo svoje molitve za blagoslovljeni hod u budućnost svih vas.

Nisi prvi od naših klerika koga Sveta Stolica šalje Kotorskoj Crkvi. S velikim poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se danas blage uspomene mons. Marka Perića, vjernoga sina i svjedoka ljubavi prema pastirima i Crkvi u našoj Hercegovini, koga je sveti Papa Ivan Pavao II. imenovao Kotorskim biskupom 29. travnja 1981. godine i koji je, nažalost, uslijed tumora na mozgu preminuo nakon samo dvije godine biskupske službe, 1983. godine.

Dragi biskupe Ivane!

U današnjoj liturgiji čitanja čitamo o Marijinu hvalospjevu „Veliča“, u kojemu ona Bogu pjeva hvalu za sve njegove darove.

Iako svaki početak nosi sa sobom i određenu neizvjesnost, mi, biskupi, svećenici i vjerni narod ovih biskupija, želimo ti obećati svoju molitvu i podršku na početku tvoga biskupskoga služenja. Za tebe molimo Marijinu otvorenost i povjerenje u Božja nadahnuća. Želimo i molimo da te u djelovanju prati zagovor svetih zaštitnika naših biskupija, a od danas osobito zagovor svetaca Tvoje nove biskupije, toga zaljeva Hrvatskih svetaca: sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije, sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Gracije iz Mula, bl. Ozane Kotorske i službenice Božje Ana-Marije Marović.

Gospodin bio s Tobom i njegova ti milost i njegov blagoslov bili izvorom snage na svim tvojim putovima i u svim tvojim pothvatima.

Živio! „Ad multos annos“!

Petar Palić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne