21.7 C
Međugorje
13.08.2020.

U Chicagu za đakone zaređeni fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim

Trojica članova Hercegovačke franjevačke provincije: fra Luka Ćorić, fra Lovro Šimić i fra Stipe Rotim primila su Sveti red đakonata u srijedu, 4. prosinca 2019. u Hrvatskoj župi Srca Isusova u Chicagu. Sveti red je podijelio pomoćni biskup Chicaga Msgr. Joseph Perry. Zajedno s njima red đakonata primio je i fra Roberto Serrano, član franjevačke provincije Imena Isusova.  U svečanom misnom slavlju uz kustosa fra Jozu Grbeša, sudjelovalo je 15 svećenika.

Biskup Perry je u svojoj sadržajnoj propovijedi govorio o važnosti služenja koje je u samoj srži kršćanske poruke pozivajući se na primjer služenja i života Sv. Franje. Služenje u ljubavi tako postaje najbitniji dio poslanja kršćanina, a iznad svega đakona. ''Onima kojima je dano puno, traži se od njih i veliko služenje. U vremenu loših vođa, vaša vjernost neka sjaji u srcu Crkve!'', naglasio je biskup Perry. Podsjetio je i na važnost zavjeta koja su braća već svečano obećala, a koja se uklapaju u ovu misiju Svetog reda đakonata, a uskoro i svećeništva.

Prijenos svete mise i cijelog obreda ređenja prenošen je uživo na Facebook stranici hrvatskih franjevaca tako da su ga mogli pratiti mnogi, posebice rodbina i prijatelji u domovini. Na kraju svete mise nazočnima se obratio poseban gost ovog slavlja, Fra Michael Perry, Generalni ministar Franjevačkog reda. Ovo je prvi put u skoro 95. godišnjoj povijesti Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji da je Generalni ministar bio na ređenju braće.

Fra Michael je izrazio zahvalnost braći i radost da su braća zaređena za đakone i podsjetio da je franjevačka karizma i služba brinuti se za siromašne, slabe, potrebne.

''Naš poziv je upravo tako slijediti Sv Franju'', naglasio je fra Michael, koji je prije 20 dana posjetio i franjevački samostan Hrvatskih franjevaca, Sv. Ante u Chicagu te ostao s braćom u razgovoru o stanju Reda i budućim događajima.

Večer je glazbeno učinio posebno lijepim zbor sastavljen od svih članova zborova triju hrvatskih župa u gradu Chicagu koji je vodio  Joe Slomka. Ovoj večeri nazočio je lijepi broj puka Božjega, a među njima i predstavnica države Hrvatske, generalna konzulica gospođa Sanja Laković. Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedništvo u župnoj dvorani.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Želiš li upoznati Boga?

Tko je Bog? Kakav je on? Može li ga se uopće upoznati? Ako može, kako to učiniti? Prije ili kasnije čovjek se susretne s...

Tisuće zadovoljstava ne čine sreću

Danas se, sigurno više nego prije čitave ove situacije od pojavljivanja pandemije, bojimo onoga što će nam donijeti budućnost. Neizvjesnost, loša informiranost, osobni strahovi...

O ženo! Velika je vjera tvoja!

Ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će: “Da,...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...