U Vatikanu večeras i raspelo koje je Rim čudesno spasilo od kuge

Pred bazilikom svetog Petra u Rimu večeras će biti izložen povijesni križ iz crkve San Marcello al Corso, koji je u 16. stoljeću čudesno spasio Rim od kuge. Slušat će se Božja Riječ i na kraju će Papa podijeliti svečani blagoslov Urbi et orbi – gradu i svijetu te izreći molitvu pred Čudotvornim križem za spas svijeta od pandemije koronavirusa.

Raspelo potječe iz XV. stoljeća a stručnjaci ga smatraju najrealističnijim u Rimu. Na čudesan je način ostalo je neoštećeno u velikom požaru i spasilo grad od kuge. Tradicija mu pripisuje brojna čudesa koja započinju 23. svibnja 1519. godine, kada je jedne noći požar potpuno uništio crkvu posvećenu papi Marcelu. Ujutro je cijela građevina bila u ruševinama, ali je među njima nađeno cijelo raspelo s glavnog oltara, u čijem je podnožju još uvijek gorila mala uljana lampa. Taj je prizor snažno pogodio vjernike, te neke od njih potaknuo da se svakog petka navečer okupe na molitvi.

Tri godine nakon požara Rim je pogodila „velika kuga“. Narod je stoga ponio raspelo u procesiji, nadvladavajući i zabrane vlasti koje su, razumljivo, bile zabrinute zbog širenja zaraze. No križ je narod svejedno ponio rimskim ulicama prema Svetom Petru. Procesija je trajala 16 dana, od 4. do 20. kolovoza 1522. godine. Malo pomalo kako je procesija išla naprijed, zaraza je pokazivala znakove povlačenja te je svaka gradska četvrt nastojala što duže zadržati križ na svojem teritoriju. Na kraju, u trenutku povratka u crkvu kuga se potpuno povukla. Tako je od 1600. godine procesija od crkve svetog Marcela do bazilike svetoga Petra postala tradicionalna tijekom Svete godine. Na poleđini križa urezana su imena više papa i godine proglašenja jubileja, a večeras će biti pred bazilikom sv. Petra, a u molitvu će se uključiti i Informativni centar Mir Međugorje preko svih svojih medijskih platformi (Radiopostaja Mir, YouTube kanal, Facebook live…) pa će i večerašnji molitveni program iz Međugorja biti izvanredno drugačiji.

Molitveni program počinjemo u 17 sati molitvom Krunice, u 18 sati izravno se uključujemo u Vatikan gdje ćemo se u duhu pridružiti molitvi kojoj će predsjedati papa Franjo na Trgu sv. Petra. Papa će čitati Riječ Božju, predvoditi klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, te udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja općeg oprosta. U 19 sati prenosimo sv. Misu iz Međugorja, a nakon sv. Mise Put Križa.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne