Za kraj Didakovih dana u Mostaru 100 tamburaša iz Hrvatske i BiH

Didakovi dani završavaju u nedjelju (27. listopada) u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru kada će se od 19 sati i 30 minuta održati svečani koncert ''Tamburaška rapsodija u Hercegovini''.

Uz Međunarodni orkestar u sastavu od 100 tamburaša pod ravnanjem Alana Bjelinskog nastupaju solisti Monija Jarak – mezzosopran, Karlo Milićević – bariton, Darija Ramljak, VA Laetitia, ŽVS.KUD-a „Didak“ Gradnići, Brigita Šilić – orgulje, Gabrijela Iličić – čembalo.

Organizator je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga, a domaćini HKUD „Didak“ Gradnići.

Međunarodni orkestar od 100 tamburaša posjetili smo jutros na njihovoj probi i oduševili se, ostavši duže od planiranog. Zato i ovaj tekst objavljujemo tek sada, u popodnevnim satima. Svi oni vježbali su svoje dionice, a budući da u ovom sastavu nastupaju prvi put probe pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog proteklih dana bile su intenzivne. Večeras će u Međugorju svirati i na svetoj misi, a na probi smo shvatili da je ono što je fra Didak Buntić povezao prije sto godina – Hercegovinu i Slavoniju – još uvijek itekako povezano. I bit će, čini se, još stotinama godinama.

-Tamburaši su stigli iz Karlovca, Virovitice, Novske, Požege, Kutjeva, Belog manistira, Đakova, Belišća, Mostara, Šurmanca, kazali su nam uvijek dobro raspoloženi tamburaši, i potvrdili kako brojka '100 tamburaša' nije tek zgodna igra riječi ''neki još nisu mogli doći zbog predavanja na fakultetu, tako da je točna brojka tamburaša koji će nastupiti – 98'' prebrojali su se tamburaši do te zavidne brojke, a oni koji su na predavanjima mogli bi zažaliti zbog nedolaska u Hercegovinu.

'Brže, više, jače', moto je sportaša, a Bjelinski ga je uzeo i za glazbenike. To je ono što od njih na probama i nastupima traži ovaj energični dirigent, ali je tome još dodao i 'glasnije'. Tu svoju veliku energiju lako je prenio i na glazbenike, a oni, iako mnogi još pomalo sneni, brzo su prihvatili njegove sugestije i zazvučali poput orkestra koji je cijeli život skupa. U dobroj atmosferi neki su dobili priliku dirigirati, a Maestro je zasvirao s njima. Kratki video s probe možete vidjeti OVDJE.

I dok maestro Bjelinski na probama iz njih želi izvući još – kako bi njihovo sviračko umijeće, a ono nije upitno, doveo do maksimuma – nama je to zvučalo fantastično. Jamčimo, i vama će! Zato dođite u Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru u nedjelju u 19 sati i 30 minuta i uživajte u glazbenoj poslastici koju su vam pripremili sto tamburaša, KUD Didak, solisti, vokalni ansambl, zbor… (Velimir Begić)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne