Duhovni poticaj Živo vrelo od 10. do 15. srpnja 2023. – s. Dominika Anić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna od 10. do 15. srpnja 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala s. Dominika Anić, školska sestra franjevka Krista Kralja, članica Provincije Svete obitelji u Hercegovini, koja je na službi u Bijelom Polju.

Duhovni poticaj Živo vrelo 15. srpnja 2023.

Otkriti tko jesmo

Ni jedna ptica ne može letjeti ne otvarajući krila, i nitko ne može voljeti ne otkrivajući svoje srce.

To je vjerojatno najstariji zakon unutarnjeg svijeta, neizbježan poput sile teže. Ne možemo se uzdignuti u bilo koji prostor veći od nas samih ako ne otkrijemo sve ono što je našemu srcu najbliže. Kad god oklijevamo otkriti tko smo, zamislimo se kao pticu koja sjedi na krovu, sklopljenih krila. Ući u neki odnos a ne otvoriti srce, nalik je skoku te ptice s krova sklopljenih krila. Istina je da mali ptići oklijevaju kad prvi put napuštaju gnijezdo, ali kad okuse zrak, u prirodi im je otvoriti krila i uzdignuti se, zatvoriti ih i sletjeti. To je njihov život. Kao i naš.

Paradoks je, dakako, u tome što moramo vjerovati da naša moć uzdizanja i slijetanja leži u otkrivanju onog što skrivamo. Kad to otkrijemo, te nježne stvari postat će naša krila.

Otvaranje i mirovanje srca postaje naša vježba koja nam pomaže da sretnije živimo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 14. srpnja 2023.

Mudrost treptanja

Kad predugo spavamo, moramo se probuditi. Kad smo predugo budn, moramo spavati.

U jednome danu trepnemo tisuću puta. Tisuću puta dnevno svijet se zamrači. Tisuću puta dnevno se probudimo. To otvaranje i zatvaranje ne možemo izbjeći. Posrijedi je refleks kojim ne možemo upravljati. Čak i dok ovo čitate, vaše oči, zajedno s vašim srcem i umom, trepću – otvaraju se i zatvaraju bez obzira na to što radite.

Pa ipak, toliko mnogo toga ovisi o tome što doživljavamo kao svoje sjedište – otvorenost ili zatvorenost. Doživljavamo li život kao struju svjetlosti ispresijecanu noćima tame ili kao struju tame ispresijecanu danima svjetla. Ovisno o tome kako mi gledamo svoj život, to će nam olakšati ili otežati dane. Stoga se više puta pitajmo :“Je li život čudo osjećaja ispresijecano trenucima slamanja? Ili je život dugo i bolno slamanje ispresijecano trenucima čudesnih osjećaja? Borimo li se da nakratko iziđemo iz beskrajne tame da bismo ugledali svijetlost?“

Očito je da katkad osjećamo jedno, a katkad drugo. Katkad čak znamo da je oboje točno. I jedno i drugo puštamo u svoj život, a koliko nas obasjava svjetlost ili koliko se nastanjujemo u tami određuje osobne izbore nade ili očaja, vjere i sumnje.

Mudrost treptanja vjerojatno je u tome da nas drži u sredini, čuva nas od utapanja u tami i od sagorijevanja na svjetlosti. Možda je to refleks koji nam omogućuje shvatiti što znači biti ljudsko biće.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 13. srpnja 2023.

Poriv za ljubavlju

I kad bi me netko rasjekao na tisuću komada, svaki dio mene rekao bi da voli…

Chris Lubbe

Čovjek koji je izgovorio ove riječi duboko je duhovna osoba, podrijetlom iz Južne Afrike. Odrastao je u vrijeme apertheida. Rekao je kako su ga njegovi preci poučili da ne zadržava ogorčenost ili osvetoljubivost jer mržnja izjeda srce, a s oštećenim srcem teško je živjeti.

Svi smo mi na određeni način suočeni s istom dvojbom s kojom je Chris suočen: kako osjećati bol življenja, a da je ne poričemo i ne dopustimo da nas ta bol definira. U konačnici, bez obzira na teret koji nosimo – bolest, depresiju, zlostavljanje, ovisnost – kad smo izmučeni do samoga kraja, suočavamo se s beskonačnim izborom: postati rana ili zacijeliti.

Strašne stvari teško je doživjeti po prvi put. Nakon drugog, trećeg ili četvrtog iskustva, njihov utjecaj lako nas može otupiti ako ne održavamo svoju želju za životom i ljubavlju.

Ova dirljiva izjava jednog Južnoafrikanca potvrđuje da ljudski duh nije moguće ugušiti. Kao što će loza ili grm nastaviti rasti prema svjetlu bez obzira na to koliko ih puta orežemo, ljudsko srce može oživjeti svoj poriv za ljubavlju bez obzira na to koliko je često puta bilo ranjeno. MI uvijek možemo za sebe napraviti izbor s kojim ćemo se usrećivati u okolnostima u kojima živimo i s ljudima s kojima živimo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. srpnja 2023.

Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Gospodin me vodi na vrutke tihane vode i krijepi dušu moju. PS 23

Dragi slušatelji, kod svakoga od nas se brzo nagomilaju emocionalne nakupine iz prošlosti. Dijete opeče ruku na peći i rodi se strah od vatre; u trenutku nježnosti dogodi se neka nespretnost i rodi se strah od ljubavi. Naše emocionalne predodžbe i refleksi sežu tako duboko. Srce često diše ispod svih predodžbi, poput mekog, pjeskovitog dna koje čeka ispod vode.

Da bismo sebe vidjeli jasno, moramo pokušati umiriti te predodžbe i asocijacije sve dok ne postanemo prozirni poput mirnog jezera. Kad smo dovoljno mirni i dovoljno bistri, drugi također mogu vidjeti tko smo u našim dubinama. Upravo to čini ljubav ponovno mogućom.

Bili mlađi ili stariji, naivniji ili iskusniji, ako smo budni i živimo u bilo kakvom odnosu, naše se vode uzburkavaju, valovi uznemiruju naše emocije. Čini se da je jedini način spoznavanja vlastite istinske dubine strpljivo čekanje da se sve smiri, da ponovno postanemo bistri poput jezera. Tek kad se ono uzburkano smiri, možemo jasno vidjeti sebe i druge.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. srpnja 2023.

Mjesec i kap rose

Prosvjetljenje je nalik Mjesecu odraženom u kapi rose na vlati trave. Mjesec se ne smoči, niti se kap vode razlije… A čitav Mjesec i cijelo nebo odražavaju se u toj samo jednoj kapi vode.

Dogen

Dragi slušatelji, tajna ljubavi, rada i bilo kojeg trenutka jedinstva – jest u tome što, poput kapi rose i Mjeseca, nakratko postajemo ono što sami jesmo i sve , odjednom. Naša temeljna priroda se ne mijenja nego je samo upotpunjena.

Naši voljeni i prijatelji koji nam pomažu živjeti u našim životima su poput Mjeseca – sva njihova ljubav velika poput neba, ispunjava naše srce, ali mi ipak ne postajemo oni, nego još više ono što jesmo.

Onaj tko od nas traži da budemo ono što nismo, samo nastoji zadovoljiti vlastitu potrebu. Jer i najmanje vlakno ranjenog srca, poput jedne jedine vlati trave, sadrži bit sveg života. Prosvjetljenje je poljubac bilo čega – Mjeseca, oluje ili dobrote – koji nas otvara toj biti.

Zapitajmo se „Gdje čuvamo taj dodir života? Kad nam je najpotrebniji?“


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. srpnja 2023.

Površina i dubina

Vrijeme je godišnjih odmora i ljudi se daju na putovanja u potrazi za nekim sadržajima koji će ih opustiti, odmoriti. Čeznu za odmakom od svakodnevice i poteškoća koje ona donosi. Mnogi će doći i do mora.

Dok si ispod, imaj na umu površinu.

Dok si na površini, imaj na umu dubinu.

Kad su naši dani nemirni i uzburkani, prisjetimo se da jedan val nije cijelo more. Iako nas zapljuskuje, to će proći. Iako nas baca amo-tamo, i to će proći, ako se ne budemo opirali.

Strah nas često pogrešno navodi da ostanemo blizu obale, iako je najsigurnije u dubini, ako možemo doprijeti do nje. Svaki plivač zna da ako ostane preblizu obali, udarat će ga valovi i protustruje. Ako želimo otkriti spokoj dubine, moramo otplivati dalje od velikih valova koji se razbijaju o obalu. Ostanite na kopnu ili stignite u dubinu. Ono između je pogubno.

Ne prepuštajmo se struji života nego plivajmo prema dubini gdje je najsigurnije.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne