2.4 C
Međugorje
07.02.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 13. do 18. lipnja 2022. – don Ivan Bijakšić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 13. do 18. lipnja 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje don Ivan Bijakšić, koji je na službi župnika u župi Ravno te župnog  i upravitelja župe Trebinja u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova svakodnevna promišljanja donosimo i na web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 18. lipnja 2022.

Ako se želiš približiti Kristu, pozovi Mariju u svoj život

Boriti se za vjeru i sačuvati je nije nimalo lagan posao. Daleki je to put, kroz zemaljsko trnje do nebeskih zvijezda. Kroz ovih 2000 godina vjerni narod Božji u Mariji vidi uzor neustrašivog borca za vjeru i njoj prvoj među svecima daje svu hvalu, časteći je i mnoštvom lijepim naziva koja se nalaze u Lauretanskim litanijama a posebno nazivajući je Majkom, Majkom Božjom, Majkom Krista, Majkom Crkve.

Svi mi imamo poslanje od Boga a uzor nalazimo u njoj Majci koja je svojim životom pokazala i danas pokazuje ovom svijetu put prema Kristu.

Težak zadatak i teško breme stavljeno je na njezina Majčinska ramena, jer je kroz devet mjeseci nosila Boga pod svojim srcem, da ga ljubi, da ga njeguje, da brine o Bogu i za Boga, a sve opet radi spasenja ljudskog roda.

Njezino Majčinsko poslanje odnosi se na svakog pojedinog kršćanina jer je svaki kršćanin dio mističnog tijela Kristova.

Bezbroj molitava, himana, pjesmi skladani su njoj na čast a iskustvo nam kaže da njezin zagovor itekako može isprositi da svaki kršćanin ostvari duboku vjeru u Krista.

Nažalost, neki kršćani se boje da ovakvo štovanje Marije može istisnuti Krista iz središta, no iskustvo svetaca nam kazuje drugačije, Marija je za njih bila najbolja poveznica prema Kristu, stoga su je najsrdačnije zazivali u pomoć. Pobožnost prema Majci Mariji nije učinila da se udalje od Krista nego baš suprotno.

Upravo kada isključimo Mariju iz našega vjerničkog života dolazimo do gubljenja veze s Kristom što dokazuju mnoge kršćanske zajednice koje su se odvojile od Katoličke Crkve gdje su im Tabernakuli (Svetohraništa) prazni, a uzdrmani su im i temelji vjere u Kristovo Božanstvo i Njegovu prisutnost.

Ako se stvarno želiš približiti Kristu, pozovi Mariju u svoj život, ona ti može pomoći!

„Za svu ljubav Majko draga, što je ovdje na nas izli, dajemo ti obećanje biti bolji neg smo bili!“

Majko Kristova, Majko Crkve, Kraljice Mira moli za nas!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 17. lipnja 2022.

Oslobodi se okova problema, oslobodi se grijeha!

Kada molimo moramo biti svjesni kome se molimo i kako se molimo. Da bi naša molitva imala pravi učinak potrebno je imati čisto srce.

Ako nas brige sapinju bilo bi dobro udaljiti pogled od problema. Naravno, znamo da to nije nimalo lako. No, ipak se obraćaš svom Spasitelju, koji je tako velik, tako svemoćan, tako mudar!

On zna sve o našem životu. On zna nevolje kroz koje sada prolazimo, situacije s kojima se suočavamo i probleme koji nas muče. On je, u stvari, od samog našeg začeća znao za probleme s kojima se mi danas susrećemo. A znao je i za odgovor koji nam je namijenio. On se ne da iznenaditi. Ima odgovor za naše probleme, i čitavu situaciju drži pod kontrolom, potpuno, te želi da budemo slobodni.

No sloboda i jest problem!

Baš zbog te slobode, prvi čovjek izabire grijeh. To se nastavlja danas preko mene i tebe. Tvoji i moji grijesi su prikovali Isusa na križ. U tom strahovitom trenutku, ljudski rod je iskusio najmračnije učinke grijeha, dotičući najgnusnije krajnosti.

Hvala Isusu, to nije kraj!

Smrt Isusa Krista za sve koji mu vjeruju otvara put u novi i bolji život. Njegova muka koju je podnio za nas, smrt i uskrsnuće, temelji su naše vjere, nade i priznanje apsolutne ljubavi.

Ako prihvatimo uskrslog Krista u svoj život, raskinut će ti se okovi grijeha, koji nas drže u smrtonosnom zagrljaju. Zato nam u Isusu dolazi čitava Božja ljubav k nama u našu bijedu, u naše grijehe, u našu prljavštinu, u našu bolest preko sakramenta sv. Ispovijedi! Zamisli, ja i ti možemo postati slobodni i sigurni da nas Krist iz ljubavi oslobađa grijeha. Opet možemo ustati i nastaviti hod s Uskrslim Gospodinom.

Također, još jedan Njegov dar nam može pomoći da još imamo prisniji odnos s Gospodinom. A to je sv. Misa ili Euharistija!

U sv. Misi nudi nam se hrana za vječnost!

Najprije se hranimo Božjom riječi, koja, kako kaže sv. Jakov: “Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše!” (Jak 1. 21)

Stoga u Božjoj riječi tražimo dobre primjere, jer možemo uistinu izvući nešto tako vrijedno i ohrabrujuće.

Drugo, najvažnije… Isus ne ostavlja samo neki simbol, znak… On ostavlja samoga sebe! To treba biti glavni trenutak našega dana, naš susret s Gospodinom, Isus predaje sebe, a ti brate i sestro također trebaš učiniti isto. Naš dar je u trenutku sv. Mise skrušeno i ponizno srce.

Tako, predajući sebe Isusu, a Majka Marija ti je naj bolji primjer, donosimo plodove koji u sebi sadrže hranu spasenja. Euharistija je zapravo lijek, da ne umremo grijehom… djeluje kao protuotrov zloći, zlu, grijehu…

Upamti! Ako Isusa primamo u svoja usta, na izvanjski način, imat ćemo ga i u srcu tj. duhovni način.

Sav tvoj Isuse, sav tvoj Majko Marijo!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 16. lipnja 2022.

Vjerujem, Gospodine, ali uvećaj moju vjeru

Riječi, dobro mi to znamo, mogu biti ubojitije od oružja, ali mogu isto tako biti i lijek.

Isus zato i dolazi da nas njegova riječ promjeni u nutrini kao i vanjštini, jer On je živa Riječ koja oživljava i liječi.

On nam govori na različite načine. U razna vremena našega života i govor je različit. Različito nam govori u mladosti, različito u starosti, različito kad smo bolesni, tužni, radosni. Ljudska riječ u našem životu nema uvijek istu snagu i poruku, no Evanđelje, Isusova riječ, itekako nam može pomoći, naravno On će preko Riječi Evanđelja na svoj svojstven način progovoriti.

Ako vjerujemo Isusovim riječima, vjerujemo znajući da nas ljubi i da je svoj život iz ljubavi za nas dao.

Svetom Pismu ne možemo pristupiti ozbiljno ako to nije s ljubavlju, jer nam se sam Gospodin i Spasitelj Isus Krist daje u svojim riječima. A one nose utjehu i smirenost, pa i smislenost.

Zato u sv. Misi svećenik ljubi Evanđelje jer to je glas Gospodnji, riječ Božja. Posebnost Isusove riječi i propovijedanja je u tome što ono odgovara njegovoj osobi. “Nikad nitko nije tako naučavao…”.

Njegova je Riječ božanska, kao što je i osoba, a tko želi stvarno čuti istinsku Kristovu poruku, treba biti otvoren na sve ono na što ga Riječ poziva.

On iz ljubavi živi i govori. Zato jer nitko nije ljubio kao on nitko nije ni govorio kao on. Njegova je riječ ljubav. To je jezik kojega razumije svaki čovjek, svako ljudsko biće koje je gladno i žedno vječne ljubavi.

Vjerujem, Gospodine, ali uvećaj moju vjeru. Vjerujem da si sada sa mnom, da me slušaš, da govoriš mom srcu bez prevelike buke riječi. Osobito na oltaru, ti si izraziti znak ljubavi.

Ne samo da ti vjerujem, Gospodine, nego imam potpuno povjerenje u tebe, jer si ti moj prijatelj i dao si život za mene, samo ti imaš riječi života vječnoga i ti Dobri Pastir koji me imenom zove.

Povjeravam ti se. Ljubim te jer si me ti prvi ljubio; dao si svoj život da me otkupiš od mojih grijeha; otvorio si mi vrata svoga kraljevstva; opraštaš mi kad pokažem i najmanju želju za kajanjem Ljubim te za tvoj neočekivani dar života, za dar vjere i krštenja; za dar rođenja u katoličkoj obitelji prožetom vjerom koja je jednostavna, a ipak sposobna dati mi značenje cijelom mom životu. Isuse vjerujem!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 15. lipnja 2022.

Uvijek će biti nemira na ovoj strani neba

Ima dana kad se osjećamo rastreseno, izgubljeno i potišteno. S jedne strane je naša vjera, nada u dobrog i Boga punog ljubavi. S druge strane je mjesto u prvom redu u brutalno nepravednom svijetu, preopterećeno ljudsko društvo, razne krize koje pritišću svakoga.

I onda se i mi samo hrvemo hvatajući se za smisao ili jasnoću. Gledajući vijesti ili čitajući razne kolumne, članke, izvještaje, čovjek pomisli da se svijet raspada, a većinu vremena, i mi također. Znakovi straha, kajanja, usamljenosti… No s druge strane trebamo ipak čvrsto vjerovati da su Isus i Majka Marija tu, cijelo nebo svetaca i anđela tu, uvijek prisutni i dobri, pa stoga trebamo dati najbolje od sebe da zamijenimo brige molitvama.

Trebalo bi nam postati jasno: uvijek će biti nemira na ovoj strani neba. Životne želje i naša traženja neće uvijek biti onakvi kako mi želimo, svijet će nas često iznenaditi svojom izopačenosti, a mi ćemo ostati nesavršena osoba s nesavršenim odgovorima na nesavršene situacije.

Ali tu je milost Božja, ona dolazi u mnogim oblicima a to je jezik Božje ljubavi. Ona osoba koja previše očekuje brzo se razočara a ipak male stvari donose nadu.

Životi svetaca nas potiču i hrabre za ovaj svijet pa želim s vama podijeliti dva citata sv. Josemarie, koja mi često pomažu u mojim životnim borbama, sa sobom i svijetom.

„Svetac je grešnik koji se trudi!“ sv. Josemaria Escriva

„Svetost se postiže od malih stvari“ sv. Josemaria Escriva

Ako idemo tim putem, Kristovim, slijedeći primjer naše nebeske Majke Marije koja se potpuno predala Božjoj volji, svetaca koji su također vodili teške životne borbe kako bi bili slobodni od krivnje grijeha i propasti, i mi tražimo barem  male doze milosti i uvijek zahvalimo Bogu kad dođu. Samo tako ćemo biti sretni i sigurni da nas ipak nešto bolje čeka s druge srane. Ljubav Božja!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 14. lipnja 2022.

Ustrajnost u molitvi mijenja naše um i srce

Često smo nestrpljivi, osobito kada nas križ pritisne. Tada sklapamo ruke na molitvu, u svoj toj životnoj zbrci, ponekad nam se javlja i osjećaj napuštenosti, kao da Isus ne čuje naš poziv za pomoć. No On je uvijek tu! Samo nekada ima bolji plan za nas, pa nas preko patnje sebi približava. Poziva nas na ustrajnu molitvu, strpljivost, na prihvaćanje žrtve iz ljubavi, kao što je i On sam dao svoj život za sve nas iz ljubavi.

Ustrajnost u molitvi mijenja naše um i srce. Takva molitva pomaže nam bolje shvatiti smisao našega života a time ćemo znati izraziti pravu nakanu koja neće biti traženje samo za sebe već i za druge. Zapravo, naša ustrajnost u molitvi pomoći će nam prepoznati Božji prst u našim životima.

Gospodin Isus od nas traži da budemo ustrajni u onome što tražimo od Njega i da pokažemo vjeru i pouzdanje u Njega da će nam On to dati. I pored toga što mi često pravimo greške i kršimo savez, On ga iznova sklapa s nama. Jednostavno, On ne odustaje od nas. Ako se dogodi da nam Gospodin i pored naše ustrajnosti i upornosti ne usliši naše molitve, budite mu zahvalni čak i na tome, jer samo On zna zašto svojoj djeci nije dao ono što traže. Samo On zna zašto to što tražimo nije dobro za nas same, a kao i svaki roditelj, ni On nam neće dati ono što nam može naškoditi.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 13. lipnja 2022.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne