Duhovni poticaj Živo vrelo od 14. do 19. studenog 2022. – don Anto Ledić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 14. do 19. studenog 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Anto Ledić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je na službi župnika župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku.

Duhovni poticaj Živo vrelo 19. studenog 2022.

Oči

Hvala ti ljubljeni Oče što si mi oči dao

da vidjeti mogu kamo ići,

da ne bih pao.

Očima čitam o Bartimeju

Timejevu sinu,

kako se radosno vinu

Božjemu Sinu.

Svaki dan zahvalim što gledati mogu

od vrha glave pa sve do nogu.

Hvala ti što vidim toliki spekar boja

Zemlje, svemira i mora.

Na moje oči pada ta divna svjetlost sunca

koje žari, iskri i svjetluca.

Kroz moje oči ulaze tolika slova

i stvaraju slike svetih likova.

Kroz moje oči ja vidim sebe

i tebe,

i tebe,

i sve oko sebe.

Kroz moje oči ući će slika tvoga dragoga lika.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 18. studenog 2022.

Tvoje ruke

Muskulatura odraslog čovjeka sastoji se od 206 do 350 kostiju te od oko 640 skeletnih mišića. Između toliko kostiju i udova, Bog je čovjeku stvorio posebne udove koje zovemo ruke. Čovječja ruka ima 27 kostiju i deset mišića. Što sve čovjek može učiniti samo s 27 kostiju i deset mišića u odnosu na gore navedene anatomske reference!? Evo što čovjek može rukama: mahati, udarati, pokazivati, oblikovati, zagrliti, ošamariti, bušiti, rušiti, rugati se, pucati, skidati, stavljati, rezati, mazati, jesti, slikati, pisati, kopati, penjati se, psovati, zatezati, vezati, razvezivati, oblačiti se, skidati se, umivati, trljati, prebacivati, nabacivati, razbacivati, držati, musti, rezati, gurati, ubacivati, izbacivati, brati, voziti, širiti, krečiti, farbati, variti, kovati, otkivati, zakivati, vješati, sterati, ušivati, tkati, vesti, plesti, tipkati, listati i govoriti sklopljnih ruku „hvala“ Onome koji nam ih je darovao.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 17. studenog 2022.

Govoriti ili šutjeti

Bog je stvarajući čovjeka dao mu jedan poseban dar koji se zove govor. Onaj tko je prebolio bolest grla iskusio je neugodnost koju je nastojao što prije otkloniti kako bi mogao normalno funkcionirati. Teško je zamisliti koliko bismo bili frustrirani što ne možemo voljenoj osobi reći „volim te“, ili neke druge lijepe riječi koje volimo čuti od drugih i drugima reći. Bilo bi to bolno iskustvo kada ne bismo mogli koristiti tako jedinstven dar – dar govora. Teško bismo se uklapali u društvo. Samo bismo sjedili i netremice gledali kako svi drugi razgovaraju, pjevaju, vesele se, razmjenjuju misli, riječi…O kako bi to bolno bilo. Da, tako bismo se osjećali u društvu ljudi. A jesmo li ikad razmišljali da zapravo Bog od nas ne očekuje da mu bilo što kažemo? Bogu je milija naša šutnja u kojoj slušamo što nam On govori nego sve riječi koje Njemu uputimo. Bog s tobom razgovara u tišini. Zato rado govori  Bogu u tišini svoga srca, osobito o njegovoj ljubavi. Promatraj njegovu uzvišenost kroz svoju poniznost. Kako jedan pisac veli: „Šutnja je velika jakost duhovne borbe i sigurna nada pobjede“. Šutnja je prijatelj onoga tko se ne pouzdaje u sebe  nego se pouzdaje u Boga. Zato ne boluj što ne govoriš nego što u šutnji ne osjetiš onoga koji te je stvorio i oblikovao.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 16. studenog 2022.

Kršćansko cjeloživotno učenje

Nalazimo se u eri informatičke revolucije i digitalizacije. Svjedoci smo kako se, nama nekada nezamislivo, nastava može izvoditi putem računara, mobitela, ali i završiti i postići visoko obrazovnje. Ma ne samo završiti škole, nego voditi uspješno poslovanje po cijelom svijetu s velikim korporacijima koje nikad nisi vidio, a možda niti čuo. Bože sačuvaj, čak se i ratuje putem interneta i to preciznije nego bilo kada od kad je čovjek posegnuo za oružjem protiv drugog čovjeka. Bože sačuvaj! Da, to je vrijeme homo sapiensa XXI.stoljeća. Evo, u korist ovih činjenica, osim ratnih, čovjeku je uz sva ta dostignuća omogućeno učiti dokle god on hoće i što god hoće. Ta se škola zove cjeloživotno učenje. Ja sam bio slobodan pa kazati kako mi kršćani imamo kršćansko cjeloživotno učenje, a definicija bi bila ova: „kršćansko cjeloživotno učenje određuje svaka molitvena aktivnost tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja duhovnog znanja, religijskih vještina i kompetencija u okviru laičkog ili profesionalnog djelovanja vjernika“. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 15. studenog 2022.

Ispunjen dan! Što je to?

Tri stotine i šezdeset pet dana je u godini. Bilo bi zanimljivo znati koliko je ispunjenih, a koliko promašenih dana. Što bi to bio ispunjen, a što promašen dan? Odgovori na ovo pitanje bili bi različiti. Mišljenja sam da bi većina odgovorila kako su dan ispunili radno. Uz obvezatne poslove našlo bi se i dodanih aktivnosti: susreti s prijateljima, sastanci, ispraćaj voljene osobe na… (mnogo je ispraćaja), sportske aktivnosti, kulturne manifestacije, telefonski pozivi, društvene mreže…Da, sve su to aktivnosti s kojima se većina nas susreće. Znam da bi bilo i onih koji bi rekli kako su odmah ujutro izmolili jutarnju molitvu, doručkovali, prethodno izmolivši molitvu blagoslova i na koncu jela molitvu zahvale te idući na posao izmolili koji desetak krunice. Točno u podne, kada zvone sva crkvena zvona svijeta „pozdravili Gospu“ sa Anđeo Gospodnji. Na koncu radnog vremena vraćajući se s posla dovršili jutrošnju započetu krunicu. Ulazeći u kuću pozdravili bi obitelji sa „hvaljen Isus i Marija“, poljubili svoju suprugu/ga, djecu, staru majku i oca te prije postavljenog ručka izmolili blagoslovnu molitvu i na koncu objeda molitvu zahvale. Prije informativnih emisija na tv prijemniku, redovito započeli večernju obiteljsku molitvu, a nakon molitve pročitali jedno poglavlje Svetog Pisma o kojemu bi svatko rekao svoje kratko razmatranje. Nakon večernje molitve slijedi malo televizijskog primjerenog programa i spremanje na počinak koji ne bi počeo bez molitve povečerja. Djeca bi glasno izgovarala molitve zahvale za protekli dan i Anđelu Čuvaru da ih čuva od mraka. Ugasila bi se svjetla obiteljskog doma ispunjenog od poda do krova. E baš ispunjen dan! I tako tri stotine šezdeset i pet dana kroz godinu. Za domaći uradak, napiši sam za sebe kako izgleda tvoj jedan dan u cijeloj godini.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 14. studenog 2022.

POTOPizmi

Riječ potop asocira nas na izlijevanje velikih količina vode iz korita rijeka, na velike poplave! Povijest bilježi nekoliko velikih mitskih potopa: sumerski Ep o Gilgamešu, grčki o Deukalionu, hebrejski o Noinoj arci, indijski iz Mahabharate i astečki mit o Nahui-Atlu.

I tako možemo nizati potope svih civilizacija, tradicija i kultura. I neće u nama nešto posebno eruptirati emaptija prema onima koji su ih ili zapisali ili pak doživjeli.

A što reći o našim potopima koji  nisu ni mitovi ni biblijske priče nego kruta stvarnosti. Ne zaboravimo da nas već svakodnevno potapaju ogromni valovi egocentrizma, komformizma, sadizma, bezboštva, vjerskog fanatizma, častohleplja i vlastohleplja, narcizma, snobizma, primitivizma, mazohizma, elitizma, cinizma, fatalizma, oholosti, sektaštva, idiotizma, egzibicionizma i mnogi drugi POTPizmi u kojima se guši današnji čovjek i njegov MODERNizam!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne