12.4 C
Međugorje
10.12.2222.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 3. do 8. listopada 2022. – fra Zlatko Ćorić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovaj tjedan od 3. do 8. listopada, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Zlatko Ćorić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, trenutno na službi u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova duhovna promišljanja pročitajte/poslušajte i ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. listopada 2022.

Prepustiti svoj život i planove Bogu

„Evo službenice Gospodnje“ odgovor je koji Marija daje anđelu Gabrijelu kada joj on dolazi u susret, u njen dom u Nazaretu. Marija ponizna službenica Božja prihvaća biti majka Božja i želi biti otvorena Božjoj volji. Iako preplašena s puno nejasnoća i pitanja kako će to biti, Marija se prepušta Božjoj svemoći jer ima veliko povjerenje u Boga. Taj Marijin odgovor prekretnica je za čitavo čovječanstvo, jer tim pristankom, njenu utrobu osjenila je sila Svevišnjega i u njenoj utrobi začeo se Spasitelj svega svijeta, Krist naš Gospodin.

Marijina veličina i uloga stoga je neizmjerno velika za sve nas i ona je Majka nad svim majkama, te naš uzor u svim našim krepostima. Od Marije učimo o poniznosti, poslušnosti, služenju, malenosti, ljubavi pa i o trpljenju u patnji i boli. Mariji se stoga utječemo u svim našim potrebama i častimo je kao suotkupiteljicu čovječanstva. Ona je nova Eva, koja je posluhom Bogu skršila moć sotone, te je po njoj na svijet došlo spasenje i oproštenje grijeha koji je neposluhom prvih ljudi ušao u svijet. Mariju stoga častimo raznim hvalospjevima i veličamo kao Majku Crkve, Majku prečistu, ljubeznu, divnu, Djevicu vjernu, kao Ružu otajstvenu, Zvijezdu jutarnju, Kraljicu apostola, svetih, Kraljicu mira…

Marija je ona koja je svojom otvorenošću Bogu dopustila da se preko nje ostvari Božji plan. Bog ima uzvišeni plan za svakog čovjeka, ali ga ostvaruje samo preko onih koji su otvorena srca da prime Božju Riječ. Stoga budimo i mi poput Marije spremni prepustiti svoj život i planove Bogu, jer samo On zna što je najbolje za nas, i samo On povest će nas pravim putem u vječni život. Marijo Kraljice i Majko mira moli za nas djecu svoju.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. listopada 2022.

Zazivaj Duha Svetoga za velika djela

Djela apostolska snažno su svjedočanstvo života apostola i njihovih uzvišenih djela i čudesa koja po njima čini Duh Sveti. Krist nas na to snažno sve poziva, da budemo njegovi svjedoci sve do kraja svijeta. To je trajni poziv i poslanje svakog kršćanina. Taj poziv ne može se ostvariti bez Duha Svetoga koji nam je svima dan i iznova u nama budi novu snagu za navještaj po primanju svetih sakramenata. Krist odlazeći k Ocu obećava poslati Duha Branitelja, koji će u slabom čovjeku izvoditi čudesnu snagu za svjedočenje Njegova imena. Apostoli su najbolji pokazatelji koliko je velika snaga Duha Svetoga.

Od onih preplašenih i slabih ljudi, po Duhu svetom koji im je dan, oni svjesno i slobodno idu u smrt svjedočeći Krista i njegova čudesna djela, navješćujući Njegovo kraljevstvo. Snagom Duha Svetoga u Isusovo ime oni liječe bolesne, izgone zloduhe, a njihova srca puna su Radosne vijesti da je Krist uskrsnuo, da je pobijedio smrt i sve nas oslobodio od njezine vlasti. Stoga kršćanine budi svjestan da u tebi trajno tinja poziv na svjedočenje i na svetost, odazovi se tom pozivu i kreni putem Kristovim. Zazivaj u svoj život Duha Svetoga da bi on kroz tebe činio velika djela svoje ljubavi. Duh djeluje samo onda kada mu se čovjek s pouzdanjem otvori i prepusti njegovom vodstvu. Dopusti mu da napoji tvoje srce povjerenjem i da kreneš gdje god on zove, da Krist u tebi svijetli, te budeš svijetlo u tami ovoga svijeta.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. listopada 2022.

Najsnažnije riječi ikad izgovorene

Kada bi se zapitali koje su najveće, najznačajnije i najsnažnije riječi ikada izgovorene, zasigurno bi to bile one koje je Krist izgovorio na posljednjoj večeri sa svojim učenicima, a koje i danas izgovara svećenik u Kristovo ime i na spomen njegove muke i uskrsnuća, „Uzmite i jedite od ovoga svi, ovo je moje Tijelo koje će se za vas predati; Uzmite i pijte iz njega svi, ovo je kalež moje Krvi, novoga i vječnoga saveza koja će se proliti za vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha, ovo činite meni na spomen.“ Središnji je ovo dio najvećeg slavlja na zemlji, Gozbe ljubavi, Gozbe Jaganjčeve, kada Krist skriven pod prilikama kruha i vina dolazi u susret čovjeku kao onaj koji dariva život vječni. On i sam kaže za sebe: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni,  u meni ostaje i ja u njemu.”

Čudesnog li trenutka toga kada se nebo spusti na zemlju, kada anđeli i sveti pjevaju pohvalnu pjesmu onome koji je za sve nas teret križa podnio da bi nas od vlasti smrti oslobodio. O kad bi samo čovjek bio svjestan veličine ovih riječi drhtao bi i klicao od radosti jer već ovdje na zemlji gleda i prima svoga Gospodina. O kakva li je to radost duši našoj kada se u pričesti sjedini sa svojim Stvoriteljem i osjeti slatkoću kakvu ovaj svijet ne poznaje. Bez blagovanja kruha života, nema života, duša ostaje suha, okovana lancima grijeha i smrti, i nespremna za let za koji je stvorena. Čovječe probudi se, i podaj hvalu Gospodinu Trojedinom, neka tvoja duša pjeva onu pjesmu čeznuća „Dođi Kruše života, ti skrivena tajno u meni se nastani.“ Već ovdje Gospodine želim biti potpuno tvoj, sav tvoj dok se ne dogodi onaj čas kad ćemo se gledati oči u oči.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. listopada 2022.

Poniznost tjera sotonu

„Ali dolazi čas – sada je, kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u Duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.“ Riječi su ovo iz Ivanova Evanđelja, a Isus ih upućuje Samarijanki koju susreće na zdencu. Klanjanje je čovjekov stav poniznosti pred Bogom, stav kojim čovjek priznaje Božje veličanstvo i uzvišenost, a ujedno i svoju malenost i nedostojnost. Krist nas uči da Bogu nisu potrebne naše žrtve nego da on iznad svega ljubi čisto srce koje u stavu poniznost pred njim pregiba koljena i raskajano žudi za Božjom ljubavlju i blizinom.

Evanđelja nam tako nerijetko donose zgode iz Isusova života u kojima osobe u susretu s Kristom i njegovom ljubavlju raskajano kleče do Isusovih nogu tražeći oprost i ozdravljenje od Gospodina. Krist nam i svojim životom pokazuje primjer poniznosti, jer „On trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe oplijeni, uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan, obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe poslušan do smrti, smrti na križu.“ Ako je Bog tako činio, koliko tek više treba maleni čovjek. Gospodin nas stoga i uči da je poniznost ono klanjanje u Duhu i istini koje se od nas traži. Primjer svima treba nam biti Krist Gospodin, ali i brojni svetci koji su upravo kroz poniznost najviše sjedinili s Gospodinom.

Sv. Franjo Saleški za poniznost kaže da ona tjera sotonu i u nama čuva darove Duha Svetoga. Bez Božje blizine čovjek ne može biti i ostati ponizan, potrebna nam je Božja snaga koju primamo u sakramentima ali i u stavu klanjanja pred Presvetim Oltarskim sakramentom u našim crkvama. Tada dok klečim pred Njegovom veličinom i sjajem u meni se svaki put obnavlja milost i Gospodin liječi sve moje slabosti i boli. Samo tako mogu hoditi putem svetosti.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. listopada 2022.

Zahvalnost Bogu najljepša je molitva

Bogu nije naša hvala potrebna, ali je njegov dar jer smo mu zahvalni, po našim hvalospjevima On ne biva veći nego mi stječemo milost spasenja. Zahvalnost je Božji dar čovjeku, zahvalan čovjek je ponizan i svjestan svoje malenosti pred Bogom. Takav čovjek može samo reći onu pravu istinu da je sve što imamo Božji dar. Takav čovjek može klicati zajedno sa psalmistom, „Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio“.

Zahvalnost Bogu najljepša je molitva, molitva u kojoj Bogu iskazujem čast, a zauzvrat primam još više ljubavi i milosrđa. Molitva je to sebedarja, u kojoj svu svoju ljubav darujem svome Bogu ne tražeći ništa zauzvrat. Izraz je to savršene ljubavi koja teži uzajamnom darivanju. Drugim riječima, kroz takvu molitvu koja je najdublji izraz čovjekove duše, kao da Bogu govorimo, Gospodine ne treba mi ništa jer Ti si već moje sve. U ovakvom susretu ljubavi događa se čudesno sjedinjenje i zagrljaj Boga i čovjeka, Stvoritelja i stvorenja. Kroz molitvu zahvale čovječe, Gospodin će sve više prodirati u tvoju dušu i oblikovati te na svoju sliku, jer Ljubav te iz ljubavi stvorila, da s ljubavlju naviještaš čudesna djela Njegove ljubavi kojom te ljubi. Svu svoju brigu povjeri Njemu jer on se brine za tebe, neka tvoja jedina želja bude da se u tebi i kroz tebe proslavi Krist, tvoja Ljubav i tvoje sve.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. listopada 2022.

Bol i patnja najveći su oblik ljubavi

Zašto patim, ima li patnja smisla, zašto bol, zašto trpljenje i čemu brojne nevolje u mom životu?

Pitanja su ovo koja izviru iz dubine čovjekova bića, iz dubine duše koja svoj vapaj uzdiže Bogu tražeći u njemu utjehu. Pitanja su ovo koja izviru iz dubokog iskustva ljudske nemoći i malenosti pred Božanskom svemoći. Pitanja su ovo direktno upućena Bogu koji je i sam patio i bol za nas podnio. Pitanja su ovo koja postavlja naša duša tražeći lijek svojoj boli u svome Stvoritelju. Pitanja su ovo natopljena suzama i krikom za izbavljenjem iz vlastite bijede i nemoći. Pitanja su ovo koja nas dovode do najdubljeg iskustva i sjedinjenosti s Kristom patnikom. Pitanja su ovo punine koja izviru iz čovjekove praznine i želje za samo jednom kapi utjehe. Pitanja su ovo čovjeka sa dubokim iskustvom patnje, a zapravo ona i nisu pitanja nego istinska duboka molitva i jedinstveno iskustvo intimnog razgovora i sjedinjenosti s Kristom koji je tu bol i patnju za nas pretrpio na križu.

Iskustvo je to neobične ostavljenosti i zaboravljenosti od Boga, iskustvo usamljenosti u kojoj čovjek obavijen tamom ne vidi ni tračak svjetla. I upravo tada, baš tada kada svijetla nema i kada čovjek osjeća bol u duši, Bog sve više zahvaća naš život i iz tame se rađa u nama novo svijetlo Krista Uskrsloga. Ako želiš biti Kristu sličniji i više ga ljubiti mnogo ćeš i trpjeti, jer bol i patnja najveći su oblik ljubavi. Sjedini svoju muku stoga s Kristovom mukom, svu svoju brigu povjeri njemu, da rasteš u mudrosti i spoznaji te sve dublje uranjaš u Otajstvo Krista raspetoga. Tvoja patnja postat će tako slatkoća tvoje duše i intimni susret Boga i njegove slike. Samo čovjek koji ima iskustvo patnje ima i iskustvo živoga Boga. Sjeti se stoga čovječe da u svakom trenutku boli sve više upoznaješ Boga i njegovu ljubav.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne